SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#459. Baggbro-dagarna!! –idealisternas kamp mot tidsandan!!

Vår tid är TV underhållning!!  --eller datorspel!! –eller snabba ryck!! Några?? –mest pensionärer kämpar för hembygdens traditioner!! Det ordnas marknader över hela landet?? –finns de om 20 år??

Det finns många hembygdsföreningar som försöker bevara landsbygden och hantverket i hembygden. En är den Baggbron i Skinnskattbergs kommun. De ordnar Baggbro-dagarna med försäljning av hantverkarbeten och trädgårdsbruksprodukter. Man har också ett badanke-race nedför älven i närheten.

När jag gick där fick jag en känsla av att denna tradition kämpar mot tiden. Kommer det att finnas kvar i framtiden?? –om sådär 20 är när dator-generationen tar över??

Här är mina bilder från en stund i overkligheten!!

Man kommer inte per häst å vagn idag!!

Korvståndet var inte välbesökt utanför skolan??

Utanför ankståndet språkades det!!

Endast barn red på hästen??

Kaffe i en idyll!!

Glass till alla!!

Inlagt 2012-07-31 07:05 | Läst 9482 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
man får väll hoppas att det fortsätter,svårt att känna vinden å dofter i burken.trevlig sommar/ronny
Svar från Bob Bovin 2012-07-31 16:07
Hej!
Man får verkligen hoppas att det kommer till unga krafter.
Ha det bra
Bob
Jag tror att byadagar och liknande får det svårt att överleva framöver. Den generation som genom intresse och frivillighet skapat och hållit liv krymper allt mer.
Jag märker detta i byadagen i "min" by. Glesare i besöksleden. Flera kommer bara för att köpa rökt fläsk och tunnbröd, sen åker de hem.
Bara att hoppas på att en ny generation skakar liv i arrangemangen och ger de den förnyelse som behövs.
Svar från Bob Bovin 2012-07-31 16:08
Hej!
Förnyelse är kanske det som behövs, med ungdomar.
Ha det bra
Bob
Tror det är en del av den större frågan hur man skall få landsbygden att överleva generellt. Vartefter produktion effektiviserats och flyttats ut har på många håll inte något nytt skapats vilket är en förutsättning för liv och försörjning. Märkte detta tydligt genom åren när jag vistats i Åmotfors, en gammal bruksort i västra Värmland, på mina morföräldrars tid jobbade nästan alla på pappersbruket eller på norma amunitionsfabrik vilka var ortens industrier. Båda finns kvar men sysselsätter kanske en tiondel så mycket folk idag. Problemet är att så mycket nytt inte kommit till, så de flesta ungdomar söker sig vidare dit jobben finns, alltså till de större städerna. För att vända denna utveckling krävs nog först och främst en vilja både politiskt och hos gemene man. Men åtminstone i bruksorter tycker jag mig ofta möta en mentalitet där man inte gärna ser förändringar och ganska sparsamt med initiativ. Kanske hänger det ihop med att bruket som navet för kollektivet tog ansvar för en hel del förutom arbetstillfällen som till exempel bostadsbyggande/lån och aktivt tog ett ansvar för att bygden skulle leva eftersom de var beroende av arbetskraft. Nu verkar de flesta företag drivas endast i syfte för vinstmaximering så något utrymme för socialt engagemang finns knappast längre.

Blev en lång utsvävning detta, ditt inlägg drog igång de grå hos mig. För övrigt har personen med kryckan en identisk skjorta med den jag bär för tillfället.

Ha det gott!
/Affe
Svar från Bob Bovin 2012-07-31 17:37
Tack Alf!
Landsbygdens problem är naturligtvis orsakat den ekonomiska utvecklingen. Utvecklingen mot kvartalsrapporternas förbannelse. Man tycker dock att datoriseringen av samhället skulle ge en chans att flytta ut mycket av verksamheten till landsbygden igen. Tjänstesamhället har blivit allt mer dominerande i Sverige och detta borde också favorisera landsbygden.
Men jag har nog fel. Jag vet ju hor lockande det är att gå på en New York gata, bland alla människor. Vi är ju flockdjur, och ju större flock desto bättre känner vi oss.
Landsbygden är nog dömd, till vad. Vad finns det för alternativ?

Skjortan är fin, tycker Ninni!
Ha det bra
Bob