SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4616. 85 år å still going strong

Det är oroliga tider i Europa, året är 1938, och Hitler tar makten över krigsmakten i Tyskland och kristallnatten förebådar hemska tider. Då tillverkas det här objektivet av Leitz i Wetzlar.

Det här objektivet Elmar 9cm 1:4 har tillverkats sedan 1933 och är mycket populärt?? Litet och lätt och med skapliga optiska prestanda och hög mekanisk kvalitet. Det är då lite stökigt i industrin?? –som lägger om till krigsindustri?? Leitz är dock starka och kameror med objektiv byggs i reducerad mängd under hela WWII.

Men man undrar ju om Leitz serienummer stämmer alltid?? –det här objektivet har nummer 476325?? –och det finns inte med i dagens listor??

Vår verkstadschef Ior håller koll på nyförvärvade objektivet Leitz Elmar 9cm 1:4

Det här objektivet var mycket uppskattat och fortsatte att tillverkas även efter kriget. Totalt gjorde man 107 000 exemplar under 1933-53 och många finns fortfarande?? Följaktligen är det den billigaste Leitz gluggen du kan hitta. Vårt exemplar ropade vi in på senaste LP foto auktionen för 600 kronor.

Nu skall ju detta objektiv sitta på en Leica II eller III?? –och då fungerar avståndsmätningen ganska bra. Det är ett utmärkt objektiv för porträtt och faktiskt för en del gatufotografi.

Nu önskar seniorplåtis sätta det här objektivet på en kamera med autofokus och idag är det möjligt med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Adapter LM-LTM.

Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Adapter LM-LTM.+ Leica Elmar 9cm 1:4

När Leica trogna ser den här kameran får de hicka?? –men det lilla objektivet blev glad när det fick ta sina första autofokus bilder på ålderns höst??

De flesta experterna är inte nöjda med kvaliteten på bilderna?? –men för seniorplåtis är det ok?? –eller vad säger ni??

Här några bilder med bländare 4:

Bilder med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Adapter LM-LTM.+ Leica Elmar 9cm med  1:4

Här några bilder med bländare 8:

Bilder med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Adapter LM-LTM.+ Leica Elmar 9cm 1:4 @ bländare 8

För seniorplåtis är det här bilder som är tekniskt ok och kan behandlas vidare med olika program. Men det här blev för mycket för Ior??

Hick!!

Inlagt 2024-02-25 01:43 | Läst 555 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Elmar var ju Leicas stora dragplåster vid denna tid - och bidrog väsentligt till kamerans framgång. I backspegeln är ju allting lätt, men Leica kunde mycket väl ha gått i putten i början av 1930-talet i den svåra konkurrensen med Zeissobjektiven till Contax. Elmar var det enda objektivet som verkligen kunde konkurrera - och jag tycker ditt objektiv ger syn för sägen. Skärpan är god på full öppning, och i hörnen rent imponerande. På f:8 behövs bara en liten kontrasthöjning, så ser det helt modernt ut.

Låt inte Ior läsa sådant delvis hädiskt tal om Leica!
Svar från Bob Bovin 2024-02-25 10:15
Hej Peter,
Tack för din information om kamera kommersen på den tiden. Köpare av detta objektiv måste varit nöjda med bilderna.
Vi har ju svårt att tänka oss tillbaka till den tiden och förstå vilka som hade råd till en kamera. Min far hade råd till en lådkamera under sin beredskapstjänst i Karlskrona.
Ha det gott
Bob
syntax 2024-02-25 10:26
Jovisst! Det har de flesta i dag ingen föreställning om.
Även i den billigaste nivån - din fars alltså, fans det två kvalitetsnivåer på lådkameran: Antingen en ensam lins, en menisk, eller en tvålinsig landskapsakromat - båda med ljusstyrka f:11 eller mindre.
Var man lite bättre stadd vid kassa kunde man ha en bälgkamera 6x9 försedd med en trelinsig Cooke-Triplett med ljusstyrka f:6,3 eller f:4,5
En Leica eller en Contax tillhörde drömmarnas värld för vanligt folk.
Svar från Bob Bovin 2024-02-25 11:03
Man tackar och det är kul att veta. Många av oss har sett dessa kamera, men vi har svårt att förstå vem som höll i dem. De flesta bilderna är med vänner och släkt på utflykt.
Ha det gott
Bob