SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4624. Gluggen för porträtt

I slutet på trettiotalet var detta den rätta gluggen för porträtt på stan?? –för den aktiva moderna människan?? -- med fet plånbok?? Leitz Elmar 9cm 1:4 satt då helst på en krompläterad Leica IIIa??

Idag kan man använda den för porträtt på en Sony a7Rxx med hjälp av en adapter för autofokus. Det betyder att det blir ett ”modernt” objektiv som kostar under tusenlappen??

Leitz Elmar från 1938 med modern autofokus adapter för Sony a7RII

Det här objektivet har vi använt för gatufoto några dagar som vi visat i några bloggar och vi har också tagit några porträtt?

För att frångå gatufoto reglerna så frågade jag en hund om tagande av foto var ok. Hon svarade att det var utmärkt om fotografen tog hänsyn till att stamtavla fanns och att hon var en ”Aristo Dog”!!

Porträttet togs i dagsljus med bländare 8 på ungefär en meters avstånd. Utrustningen var enligt bild ovan.

Porträtt av okänd hund i Lund anno 2024-02-26

När man gör ett porträtt på ett så här nära håll och 9 cm brännvidd måste man ställa kort avstånd på objektivet för att hjälpa adapter Techart LM-AE9 att hitta exakt fokus. Slagavståndet på den här adaptern är bara 2mm.

Inomhus porträtt med vanlig takbelysning betyder att man får köra bländare 4 och då blir skärpedjupet ganska kort. Här har vi överraskat Ior när han jobbar med ett nyanlänt Canon objektiv.

Ior jobbar med rengöring och smörjning av nyinkommet Canon objektiv

Inlagt 2024-03-04 02:11 | Läst 587 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den är ju riktig bra! Och funkar nog bättre på Din Sony än på den gamla Leica tack vare Sonys bättre sökarbild och Techarts autofokus.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2024-03-16 12:16
Hej,
Jag är ledsen jag missat att svara på den här kommentaren.
Jag har kört med den här Elmaren ett tag nu å den är mycket skarp och bra.
Den ser knas ut men det är bra för då tror inte folk att man är seriös.
Ha det gott
Bob
Wolfgang 2024-03-16 18:23
Ingen fara, Bob!
Jag kom tänka på häromdagen när det gäller gamla objektiv, hur mycket bidrar egentligen den digitala kamerans sensor till skärpan? Mvh Wolfgang