SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4641. Fåglumbröderna?? –ett unikum?? –4 bröder bäst i världen

Visste du att bröderna Gösta, Sture, Erik och Tomas Pettersson från lilla Vårgård i Västergötland var våra bästa tävlingscyklister på landsväg under 60-talet?? Du har kanske glömt det??

De vann nästan allt i 10 mil lagtempolopp för fyra cyklister. De tog OS-silver i Mexico på 10 mil lagtempo och i samma gren vann de VM tre gånger 1967-69. Alla blev proffs i Italien, där Gösta vann etapplopppet Giro d´Italia 1971 och blev trea i Tour de France. Om du glömt alla framgångar Fåglumbröderna gav vårt land så sök på nätet. Det finns massor att läsa och det finns en bok skriven av TV-legenden Lars Gunnar Björklund. Observera att det finns ett museum i Vårgårda trakten  med alla Fåglum bravaderna.

Erik Fåglum, Tomas Fåglum, Gösta Fåglum Pettersson och Sture Fåglum vinner Nordiska mästerskapen i Helsingborg  1968. Alla iförda den eftertraktade VM dressen med regnbågsbandet

En av anledningarna till att Fåglumbröderna aldrig blivit kändisar på TV var att de inte var intresserade av  jippo. Observera att de aldrig förkommit i Mästarnas mästare eller liknande TV-program.

Seniorplåtis hade förmånen att rapportera om cykelsport i Östgöten och Corren i Linköping och i början av 60-talet och såg då många lopp i Sverige där bröderna tävlade.

På den tiden var serietagning med Leica eller Canon svårt och med Hasselblad 1000F var det omöjligt??

Bob med 1000F för sport

Inlagt 2024-03-21 02:38 | Läst 453 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder med viktig historia! Och det va mer utmanade att vara fotograf förr! Jag har också minnen av Bröderna, i någon tävling vad jag minns, och under några träningsrundor som jag minns! Som jag helst inte vill prata om! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2024-03-22 13:37
Hej,
Att tävla med Fåglum grabbarna är en hederssak.
Ha det gott
Bob
Hej Bob, jag har inte glömt dem! 1982 hade jag cykellicens för Oldboysklassen och körde ett 5-mils tempolopp i Simlångsdalen. Då var en av bröderna med, troligen Sture. Han vann på ca 60 minuter och jag kom som motionär i mål efter 90 minuter fast jag hade aldrig cyklat så fort någonsin. Jag tror att han hade redan duschat, när jag kom i mål 🤣
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2024-03-22 13:40
Hej Wolfgang
Då hade de glädjen att tävla med en legendar.
Tyvärr gick han bort året senare alltför ung.
Ha det gott
Bob
Legendarer med bananklase på huvudet. Så såg jag också ut i min korta sejour i CK Dainon på 70-talet, men mina insatser gick nog spårlöst förbi... :)
//Anders
Svar från Bob Bovin 2024-03-22 13:42
Hej,
Bananerna skrev jag om i Corren redan från SM i Varberg. Det var mycket snack om bättre hjälmar vid den tid. Fåglumarna undvek ju detta genom att bli proffs och då körde de inte ens med bananerna.
Tack för din kommentar
Bob