SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4642. Kan man bli med en telefon

Vi hade ingen telefon när seniorplåtis va liten på 40-tale?? –först som tonåring hade vi en svart klumpig telefon med en roterande skiva för ett finger att slå ett nummer??

Denna samtalsöverförande apparat dominerande helt möjligheten att prata med släkten?? Det är en formligen exceptionell utveckling av elektronik och datorer som möjliggjort att du bär en dataprocessor som är enormt mycket kraftfullare än de datorer som fanns vid våra universitet på 70-talet?? Då kunde en dator ta upp hela utrymmet i en stor byggnad och den datorn var en leksak jämfört med din mobil idag??

Man skulle tro at det skulle inte spela så stor roll?? –men det har förändrat livet helt på jordklotet?? Idag kan en bedragare (= gamla tiders ”bondfångare”) råna en pensionär på hela sparkapitalet om hundratudentals kronor genom att ringa upp från okänd ort på klotet?? Å märkligt nog kan ingen göra något åt det??

När så seniorplåtis några år gammal iPhone 7 började bli kraftlös och tröttna?? –var det med skräck han besökte en återförsäljare?? Där förklarades att snart upphör tillverkaren att uppgradera programvaran och ganska snart fungerar då inte Bank ID (och utan det finns man snart inte)?? Seniorplåtis blev då indoktrinerad att det var bäst att köpa en nästan ny iPhone 13?? –ja Apple säljer redan iPhone 15.

Genom att köpa modell 13 i stället för toppmodellen av 15 kunde man spara halva priset?? Fan trott?? –men nu sitter man där med en 13 för 9 000 kronor?? Å visst?? --de två kameragluggarna ger bättre bilder än modell 7?? Men det vet å faen hur det  går till?? –men dagens monsterdatorer är involverade??

Här är några iPhone 13 bilder och några är kraftigt delförstorade:

Mobil (=iPhone 13) bilder  i Lund anno 2024-03-19

Inlagt 2024-03-22 02:55 | Läst 354 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder. Jag använder vänster tumme att trycka av med på +volume-knappen . Då blir ergonomin riktigt bra testa det om du inte redan upptäckt det.
Ha det gott
Svar från Bob Bovin 2024-03-22 13:32
Hej,
Det tipset kan man föra vidare med avtryckningen. Den har jag alltid använt på iPhone 7 när det är gatufoto.
Ha det gott
Bob
Måttligt bra! Både första och sista bilden avslöjar obönhörligen att distorsionen är monumental.
Svar från Bob Bovin 2024-03-22 13:35
Hej
De bilderna är taget med vidvinkel kameran som har 120 graders synfält. Det blir distorsion som kan justera i LR. De andra bilderna är hårt beskurna.
Som vanligt blir man förvånad av vad en telefon kan göra.
Ha det väl
Bob
syntax 2024-03-22 16:09
Korrigering av så kraftig distorsion tar mycket bildyta. Dessutom, om kameran inte har hållits vattenpassrakt, kan digital korrektion av distorsion ge mycket negativa effekter i olika delar av bilden. Som vanligt är det bäst om det är rätt från början.