SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4651. Det blev förlust?? –men dä va hård kamp

Vem vill ha en gammal trist svart Canon P från slutet av femtiotalet?? Vi var alla fall två som ville buda på en med Ser. Nr. 7186xx som låg ute på auktion på Stockholms Auktionsverk.

Kampen stod på långfredagen?? –och när en timma var kvar ledde seniorplåtis med 4 laxar?? När en minut återstod rasslade det till och en intresserad höjde till nio laxar!! –klart över vad var önskvärt, min gräns var 7333 kr. Nu dök en ny kund upp?? –och det var bara att hänga på?? 16500 kr då tvekade den här gubben, men la in 17 laxar som slutbud!! Men motståndaren gav inte upp utan la in 17500!! Då gav den här snåljåpen upp??

Vi hade redan en äkta svart Canon P inköpt på auktion för 8 laxar från Göteborgstrakten.

Bobs svarta Canon P och den tröstande drinken efter auktionen

Köparen av den svarta Canon P på auktionen måste varit säker på att det var en äkta svart P?? –för Canon P tillverkades i en upplaga av 100 000 exemplar och mindre än 100 var sannolikt målade svarta på fabriken.

Hur vet man då att en svart P är äkta?? –några kännetecken finns och serie numret antyder säker vara. Den svarta P som var med på auktionen var säkert original svart?? –det var seniorplåtis säker på?? Serie numret låg i en grupp av kända äkta svarta, och en svart var två nummer ifrån?? Bob har en lista av mer än femtio säkra svartingar av Canon P.

Det är trist att man inte vann?? --men eftersom man har en svart P redan så kändes det tveksamt att lägga ut mer än 22 tusen kronor med klubbavgiften?? Men det hade varit en ”säker” investering??

Observera att det på senaste LP auktionen såldes en svart P med Ser. Nr. 7065xx för 16 laxar.

Inlagt 2024-03-31 01:37 | Läst 806 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina grejer det här! Och det verkar som om serienumret är det viktiga, för det går att snyggt måla om en Canon P!
/B
Ps. Stepen Gandy visar här en fin Canon P
https://cameraquest.com/canonp.htm
Svar från Bob Bovin 2024-03-31 09:11
Hej Bengt,
Fina grejer det här. Funkar enkelt och bra nog för film.
Observera att länken visare två Canon P med olika nummer. Men bilderna är bra för de visar alla detaljer som skall finnas.
Men flera firmor i Asien kan göra nymålat som uppfyller allt utom möjligen serienummer. Om man inte kopierar ett känt nummer. Därför är listan så inkognito som möjligt.
Det finns inga original hos Canon.
Ha en glad 🐣
Bob
När man i de ryska förfalskarvärkstäderna svartlackerar kromade kåpor och bottenplattor, blästrar man av kromet i hörnen. Sedan efter svartlackningen blästrar man av färgen på samma ställen så att mässingen tittar fram, och man anlöper den så att det inte ser för blankt ut - och köparen är grundlurad.
Eftersom man skall lackera, så går det även att gravera nya nummer. Med en modern gravyrmaskin gör man lätt vilka typer som helst.
Hela hanteringen är så stollig att jag inte ens kan känna mig upprörd över dom som blir lurade.
Svar från Bob Bovin 2024-03-31 09:28
Hej,
Tack för din beskrivning av hur ryssarna gör.
Företagen i Asien som målar Canon P målar allt du beställer hos dem. Många är beställer även målning av gamla Leica M. Företagen agerar öppet men kan naturligtvis göra perfekta svarta kopior.
De svarta Canon P finns i två varianter. De med låga nummer målades, på fabriken, med krompläterade kameror. De senare kamerorna svartmålades med mässingen som underlag.

Jag vet inte om det finns original svartmålade Zeiss kameror. Det skulle vara intressant att veta den kemiska sammansättningen är hos mässingen som användes på den tiden. Samma för krompläteringen. Samt hur många lager pläterade man med. Nickel lär ha varit involverat.
Analys av detta skulle kunna ske idag med elektronmikroskopi, men jag är inte kapabel att utföra det idag. Även om jag är gammal chef för sådan teknik på LU.

Ha en fin Påskhelg
Bob
Samlarvärlden är helt separerad från fotovärlden!
Jag har en fullt fungerande mekanisk Nikon F2, svart original och mässing syns i kanterna.
Köpt i renoverat skick för kr 2.500,- hos Analoga Kameror Stockholm. Titanslutare med max 1/2000 sek utbytbara inställningsskivor och utbytbar ljusmätare. 😊 Men det är inget samlarföremål. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2024-03-31 13:20
Hej Wolfgang
Perfekt för foto men det finns för många för samlarna. Nikon har nästan alltid varit populära och sålt bra.
Det betyder att de flesta Nikon är bra köp.
Ha en fin helg
Vob
För mig hade det räckt med en silverfärgad. Går bra ihop med håret =)
Svar från Bob Bovin 2024-03-31 18:46
Hej,
Bra tänkt.
Det blir billigare. Några tusen skulle det kosta.
Ha det väl
Bob