SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#47. Härliga tider!! –strålande tider!!?? –och objektiv???

Det är inte bara strålande tider??? --med trasiga kärnkraftverk!! –utan också strålande objektiv!!!??  Det blir strålande bilder!!  --med dessa gamlingar!! --liggande i lådorna  hemma hos dig??? Vi skall ta i titt på vad man kan hitta!!

Olympus OM 4, med Silvernose Zuiko 50/1,4. En radioaktiv lins.

Under femtio och sextiotalet utvecklades objektiv med så hög ljusstyrka som möjligt och behovet av glas med höga brytningsindex gjorde att man blandade i komponenter innehållande sällsynta-jordarts-metalller (se grundämnen på Wikipedia), som finns i t ex  monazit-sand. Vilken också innehåller en hög halt av grundämnet Torium. Det analyserades och namngavs först övrigt av vår store kemist Berzelius!! Den vanligaste isotopen av detta grundämne är Torium 232 och den är naturligt radioaktiv!!  --med en halveringstid i storleksordning med universum livslängd. Den avger i huvudsak alfa strålning, men sönderfallsprodukterna är beta-strålare.  Se sönderfalls kedjan här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Decay_chain

Många objektiv som framställdes vid den här tiden är radioaktiva och strålar mer eller mindre. Vi kan nämna några här: Pentax SMC Takumar 55/1,8, Yashica 50/1,4 DS, Fujinon 50/1,4, Carl Zeiss 80/2,8, Canon FD 55/1,2 SSC. Vi skall kolla lite mer på Olympus Zuiko 50/1,4. Som jag har liggande hos mig. Ta en titt på videon på Youtube; http://youtu.be/gkh0bEdjiFY

Mätningar, som anges i videon, visar att objektivet ger alfastrålning!!  --med ungefär 5000 counts/s, men till detta kommer ungefär samma antal ”counts” för beta strålning. Detta om man mäter på framsidan av objektivvet, men på baksidan är signalen mycket svagare. Alfa strålningen av denna nivå är ofarlig?? --och beta-nivån är inte större än siffrorna på fluorescerande urtavlor från den här tiden.

Hur vet man då om man har en radioaktiv lins?? –utan att mäta??. På de gångna 40 åren har troligen linsen gulnat något!! –det blir inbyggt gulfilter?? –på grund av sönderfallsprodukterna.  Man kan ta bort den, färgen,  genom att UV-bestråla objektivet en tid.

Hur bra är då dessa objektiv??? Mitt Zuiko objektiv är helt ok!! –tester kommer snart att publiceras på denna undersökande blogg!! --och ger bra bilder om jag sätter den på min Olympus Pen E-PL1. Objektivet har en bra närgräns, som framgår av bilden nedan!! Strait out of the camera!! –bara förminskad.

Magnolia. Lund 2011-05-18. Olympus Pen E-PL1, Zuiko 50/1,4, 1/640, f/1,4, ISO 200

Inlagt 2011-05-19 08:05 | Läst 8498 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
intressant information. Jag har ett gammalt Pentax SMC Takumar 55/1,8 som satt på en Pentax Spotmatic F jag köpte privat i Uppsala förra året. Det verkar inte ha gulnat och bildkvalitén är alldeles utmärkt. Ditt Zuiko 50/1.4 verkar ju också prestera bra.
Svar från Bob Bovin 2011-05-19 09:41
Jag vet inte om detta objektivet är radioaktivt?? Men det är sannolikt. De behöver inte va gula, mitt Zukio är inte det!
Men jag skulle inte oroa mig. Plåta på.
Jag tror inte 55/1.8:an innehåller radioaktivt ämne. Däremot Takumar 50/1,4, jag har två varav ett gulnat rejält.
Svar från Bob Bovin 2011-05-19 15:17
Bra, när det kommer svar! Intressant att bara ett gulnat?
Tack!