SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#529. Isen smälter!! –dä int mitt fel?? --kejsarpingvinens barnuppfostran??

Isen i Arktis försvinner!! –kvar av isen i September var bara 3,6 miljoner  kvadratkilometer! När vinter råder finns 15!! –alltså en fjärdedel kvar. Detta är inte normalt!! Vår oljeförbränning orsakar detta!!

Tidningarna tar inte upp detta speciellt ofta!! –det säljer inte lösnummer!! Lilla Sydsvenskan tar dock upp det i sin upplaga den 10 september. Man påpekar att det kritiska är inte om vinterisen kring nordpolen smälter?? –för den ligger redan i vatten!! Men glaciären som täcker Grönland, den är jättelik?? –och om den smälter lika snabbt som denna sommar!! –ja då ligger vi illa till?? –i alla fall de som bor i Malmö, Göteborg och Stockholm!!

De flesta man talar med tycks inte bry sig?? –det är inte mitt fel?? Å det är klart?? –en spelar liten roll?? –men en nation kan spela stor roll!! Speciellt som förebild??

Vid fotofestivalen i Eslöv höll Anders Geidemark medryckande fördrag i helgen!! Han berättade från sina resor i Albanien och också från Svalbard. Han berättade att vinterisen låg så långt norr ut att det inte var någon ide att gå upp dit!! --med båt för att se isbjörnarna!! De fick alltså vara ifred uppe på den krympande isen. I September kan man inte längre se ett islandskap som detta??  --norr om Svalbard!!

Norr om Svalbard 2007. Canon EOS 1D III + EF100-400/4,5-5,6 L IS.

Det råder nog ingen tvekan?? –enligt forskarna?? --att isen kring Nordpolen kommer att försvinna under sommaren!! –inom bara några årtionden?? Det är inte lika illa på andra sidan klotet?? –avsmältningen är långsammare där?? Troligen kommer inte kejsarpingvinen ha samma problem som isbjörnen?? Uppfostran av ynglingarna kommer att fortsätta som vanligt??

Dä inte mitt fel farsan! Canon EOS 1D III + EF100-400/4,5-5,6 L IS.

Inlagt 2012-10-09 07:06 | Läst 7165 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Bob!
Jag tillhör dem som ofta läser din blogg, men jag läser sällan texten till slut. Varför?
Därför att ditt användande av utrops, frågetecken och talstreck - alltid dubblerade - gör texten svårläst. Och ev poänger och accentuerade stycken går förlorade. Lite som att "skrika sig igenom" ett samtal - fast i skriftform ;-)

Skrivet i all välmening :-)
Mvh
/Johan E
Svar från Bob Bovin 2012-10-09 11:24
Hej Johan!
Jag respekterar din åsikt. Mitt sätt skriva är inte avsett att vara högt ljudande i skrift, snarare tvärt om, lågmält.
Jag hoppas att bilderna talar bättre.
Mvh
Bob
Om landbaserade isar smälter, så måste havsytan stiga. Det gör den inte.
Svar från Bob Bovin 2012-10-09 13:51
Hej!
Det är inte lätt att mäta havsytans höjning, men enligt
http://www.epa.gov/climatechange/science/indicators/oceans/sea-level.html
har ytan stigit med 25 cm de senaste 100 åren, och med en ökande lutning de senaste 20 åren.
Mvh
Bob
syntax 2012-10-09 15:49
Och så kan man titta efter själv.
På mitt landställe på Åland har havsytan inte förändrat sig det minsta de senaste 60 åren. Jag hade nämligen hamnar för mina leksaksbåtar på den tiden, och vet exakt var var vattenståndet var vid hög, medel, och lågvatten. På dessa 60 år har vattnet dragit sig tillbaka exakt i paritet med landhöjningen - alltså ingen förändring av havsytan. Östersjön är ett bra mätområde, då ebb och flod utjämnas.
Jag föredrar det jag ser med egna ögon, framför allehanda rapporter vars ursprung och halt är svårbedömd. Eller som vi brukade säga när jag var doktorand i geografi: "Om kartan och verkligheten inte överensstämmer, då gäller verkligheten".
Ja, vi måste nog alla dra vårt strå till stacken, men frågan är om det inte redan är försent?
Den som lever får se, som morsan sa! =)
Ha en fin dag!
Svar från Bob Bovin 2012-10-09 13:52
Hej Heléne,
Morsan kan man alltid lite på?
Ha det bra
Bob