SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#6. Fattig mans Leica M--!!??

Kameror är kul! Har använt många från t ex: Rollieflex – Hasselblad 1000F -- Leica M2, -4, -6 – Konica – Nikon – Olympus OM2,- 4 --  Canon – osv..

Men det är bilden som är huvudsaken. Kameran påverkar ganska lite vad man presterar. Klart man behöver ungefär rätt glugg och film eller numera digitalt rätt inställningar (men med RAW går det mesta att korrigera). Det var väl ingen som frågade Hemingway vilken skrivmaskin han använde. Men man vet aldrig för den eminente reseskildraren Olle Strandberg skrev i sin bok Jambo (köp den på www.antikvariat.net) att han använde en Halda reseskrivmaskin. Den klarade rök, damm, hetta och fukt i Afrika. Han reste med Rune Hassner och jag skall återkomma till honom då han är en av mina favoritfotografer.

Det är ju en väldig hipe kring Fujifilm FinePix X100, som ni säkert har läst om även här på fotosidan och å den kostar 12 laxar. Jag tycker dock inte det är någon fattig mans alternativ till Leica M9. Det går ju inte ens å byta lins!! Det är säkert en utmärkt kamera, vilket de första testerna tyder på. Men om den skall vara en fattig mans Leica M9 då skall den kunna köpas av en student??!! Här har jag ett förslag ----

 

Olympus Pen E-LP1 med VF-2 och en Konica Hexanon AR 52mm f1,8

Den billaste Leica M9 med Summarit 35mm f2,5 kostar i runda slängar på nätet i Europa 62 lakarn. Kameran på bilden kostar mindre an 2 lakarn (Oly säljer ut nya E-LP1 på ebay i Tyskland). Den optiska sökaren kostar lika mycke och gluggen kostar 80 spänn, och adaptern 60 spänn på ebay. Tyvärr börjar gluggar som är 16-28 mm i brännvid att gå upp i pris på ebay. Normalgluggen till halvformatet, 18x24 mm, är diagonalen (glömt Phytagoras sats??) 21mm och en Olympus Zuiko 21mm f3,5 springer iväg på 2,3 tusen. För några år sedan tog de knappt emot den i begagnathandeln. Det nya m4/3-formatet har öppnat en ny värld för gamla gluggar, sätt en Noctilux f1 på den här kameran (kommer i en senare blogg till detta) och du har en intressant 100 millimetare. Ja, hur ä den här kameran??? Pritti good, kolla

www.dpreview.com/reviews/olympusepl2/page15.asp

där du kan lägga in en hel del nya kameror och jämföra. Lägg in E-LP1, samma sensor som E-LP2, och du ser att den står sig väldigt bra -- nära vad en Canon 550D presterar. E-LP1 har intern bildstabilisator, hur ä de med M9an??. Med gamla gluggar får du manuellt fokus på E-LP1, men det har M9 också, och den optiska sökaren är superb (du ser genom objektivet) och du kan förstora upp till en detalj som hjälp, mycket nimmt. Jag säger inte att E-LP1 är bättre än M9, absolut inte, sensorn i M9 är state of the art. Å andra sidan kan du inte sätta dit en Canon EF 100-400 L IS på M9, men det kan du på E-LP1 och få omfånget 200-800 mm bl 4-5,6, ------ hepp!!! Jag har testat.

Lund 2011. Olympus Pen E-LP1, Konica Hexanon 52 mm, f1,8

Hur ser bilderna från E-LP1 och Hexanonlinsen ut då?? Kolla den här tagen i förrgår inne i mataffären (såna här bilder får man inte ta om regeringen får igenom sin EU-dirigerade lag, -- kommer till den senare!). Hyfsad bokeh på bländare 1,8 eller ----??

Inlagt 2011-04-09 09:06 | Läst 3305 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det går fortfarande att fynda små trevliga objektiv till micro 4/3 formatet. För en månad sedan köpte jag tre objektiv för Pentax 110 som jag nu använder med mycket gott resultat på min GF-1:a :)
//Chasid
Svar från Bob Bovin 2011-04-09 16:54
Det är ju utmärkt bra för det ger liten och lätt kamera för vardaglg fotografi! Lycka till!