SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#60. Han hade en upphöjd position!! –han såg ned på alla!!?? –eller Fåglum upp i varv!!

Han hade skaffat sig en upphöjd position!! –en utmärkt överblick för vad som skulle hända?? Med andra ord en kanonposition!!?? Det var en händelse i högvarv som skulle spanas in!! Hur han fick platsen i gluggen är oklart?? -- men nog kunde han se när Fåglum ryckte loss i det stora midsommarspektaklet på Sollerön. Cyklisternas midsommarnöje!! --att hänga av varandra i cykelloppet Soldvarvi.

Sollerön 1963. Hasselblad 1000F, Zeiss 80mm/2,8.

Jag hade fotograferat cykeltävlingar i flera år när jag kom till Sollerön i Dalarna första gången. Midsommarloppen här uppe har lång tradition och ansågs vara en av årets tuffaste att vinna, ty de bästa cyklisterna i Sverige kom alltid hit. Fåglumbröderna var tuffa att slå i alla i tävlingar och här var det vikt för hårdingar som Gösta Fåglum. Han vann Solleröloppet det här året!! Soldvarvi var ett varvlopp på ön och här hade spurtarna vanligen en viss chans. Men även detta loppet  innehöll backar och var stenhårt. Gösta gick loss även på Soldvarvi, men jag minns inte om han vann. Minns du?? Jag ville ta en närbild på honom i en böj med några åskådare. Det var inte toppenväder, som alltid i midsommar. Jag kröp ned i diket med Hasselbladaren och normaloptik. Det blev 1/500 och bländare 5,6. Man kunde inte bränna iväg 10 bilder per sekund med Bladaren!! --utan det blev en bild??

Ja, ja!! –den är oskarp, men gubben i fönstret finns med. Ärligt talat såg jag inte gubben förrän i mörkrummet!! Där satt han med kepsen på?? -- i gluggen som va minimal!!

Inlagt 2011-05-31 07:00 | Läst 11307 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gör man det rätt räcker det med en bild. :-)
En kanondito, och gubben i fönstret blir ju pricken.
Svar från Bob Bovin 2011-05-31 08:40
Tack ska du ha!
Hasselblad hade/har en bra sportsökarram, som jag lärde mig använda. Man var tvungen att förfokusera på någon punkt och sedan tänka på att det var en viss tidslagg mellan avtryck-spegel-exponering.
Vad jag kommer ihåg, de va att Soldvarvi låg litet fel liksom, först så körde man Siljan runt, med Skerbackarna osv, se'n mål på Sollerön, å se'n litet mat och dricka och dans på kvällen, och natten blev nästan dag, och då börja köra ett varvlopp på Sollerön! Hallå! ;) :)
Svar från Bob Bovin 2011-05-31 09:00
Jo, det var helgen då agnar sollades för vetet. Jag tror det var få av toppåkarna som tog både sill och nubbe den kvällen, men jag vet ju inte säkert, men jag vet ju bara att mina kompisar nog tog åtminstone två nubbar. Det var ju dessutom dans mm och det var nog värre. Jag vet att min närmaste vän sa att Sollerön var den tävling där änglarna stod längs vägkanten och stampade rytmen.
Härlig bild på Fåglum, och gubben i gluggen naturligtvis. Jämfört med dagens cyklar ser Göstas Monark tung ut. Kolfiber var väl knappast påtänkt på den tiden.
Svar från Bob Bovin 2011-05-31 11:24
Jag kommer inte ihåg vad vikten var på hojen, men en gissning är under 10 kilo. Idag finns det ju en undre gräns för hur lätta de får va ---ung 7 kilo.
Tack för kommentaren!!