SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#24. Skriket!!?? –vi lär oss bildkomposition från 50-talet!!?

Hur man komponerar sin bild är helt individuellt!!? Å det är upp till konstnären?? –fotografen, hur han vill göra --- eller är det det?? Man kan alltid kolla hos Ulf Hård af Segerstad, han gav ut en bok om just det!!!! (Bildkomposition. Nordisk Rotogravyr, 1952, och 4 ex finns att köpa på http://www.antikvariat.net). Här kan man lära sig allt om gyllene snitt, diagonaler och trianglar!!! Färger, dagrar, å skuggor. Exempel från och med berömda fotografer och konstnärer.!!?? Man kan läsa den gång på gång och ständigt hitta något nytt. Så svårt att lära!!! Men viktigt om man vill fånga den avgörande ögonblicket formfulländat!!?

Till höger i bilden ovan ser vi ett exempel (på sidan 29 i boken)?? -- som Ulf Hård tar upp!! –det berömda Skriet av Edvard Munch. Det innehåller ovaler, diagonaler och vågor!! --och den skall ju inge skräck. Det betyder att den skall bryta mot alla regler!!! -- även i sin komposition??. Den skall uppröra oss djupt. Vilken bild tycker du är mest obehaglig?????

En detalj?? –diagonalen som går från det nedre vänstra hörnet uppåt mot det högra hörnet är den behagliga känslans diagonal??!! Det betyder att det är inte den,?? --som Munch väljer!!!! –eller??? --jo så är det.

Kolla då upp bilden nedan!! Tycker du att jag skulle ha vänt den i PS, eller som i det här fallet --vänt på stornegativet innan jag exponerade bilden med UV-ljus, för att få min cyanotypi.

Skriet i Norge 1974. Leica M2, Summicron, f/2 35mm. Cyanotypi.

Jag sprider sällan skräck, varför jag föredrar den här valda riktningen!! Men skulle jag ha valt en teknik som ger en blå färg??? Huum?!

Inlagt 2011-04-27 07:45 | Läst 12955 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tack för tipset på websidan och på boken. Jag har beställt en nu.
Svar från Bob Bovin 2011-04-27 09:14
Va kul, den är bra! Och vacker!