SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#37. Giro Italia igång!! --plåta Girovinnaren Fåglum!!!! –anno 1971!! --med Leica M2 och blixt!!

Jag hatar blixtfoto!! --att placera solen (blixten) strax över kameran är totalt onaturligt!! Total manipulation av livet!! Likafullt kan du se att alla fotograferna på motorcyklarna i nystartade Giro Italia har blixt på kameran!!! –även om det är sol?? --å så är det med de flesta press-plåtisarna idag när de jobbar inomhus!! Buuuuu!

Likförbaskat tyckte jag det skulle va kul?? --att plåta den nykorade Giro Italia vinnaren 1971, -- Gösta Fåglum, när han kom till Malmö för ett uppvisningslopp. Det skulle gå på kvällen så jag tänkte jag skulle ta likadana bilder?? --som fotograferna i Italien, med blixt och suddigt runt den skarpa bilden. Ja du vet?? --det som är så lätt att göra idag med blixten synkad?? --på den bakre slutaren!!??

Så det var bara å plocka fram superkameran:

Leica M2, Summicron 35/2, Med Agfatronic B blixt, typ amatör!

Jag hade följt Fåglum’s cykelhistoria i mer än tio år. Jag har fotograferat många lopp där han deltog. I början var han lite rundnätt?? –relativt sett!!, --men han blev tunnare och tunnare med åren?? -- med allt mer intensiv träning och många långlopp. När jag såg honom i Malmö 1971, --på höjden av sin fantastiska karriär!! --var det bara muskler och ben. Det fann inget underhudsfett!! Det är tecknet på stenhårt tävlande under 21 dagar!!! För att få den bild jag ville ha måste jag vänta till skymningen!!, --då det skulle bli lite bildinformation på filmen!! –suddig visserligen?? --vid bl 5,6 och 1/50 sek. Ja, tyvärr M2 är bara synkad upp till den tiden!!! Å så här blev bilden!!

Giro vinnaren, Fåglum, 1971. Leica M2, Summicro 35/2, Agfatronic B blixt

Den var ju inget vidare!! --och den visade ju inte hur mager Gösta var!! --så här kommer en klassisk blixtbild, en sån som jag hatar!!??

Giro vinnaren 1971, Fåglum, tävlande i Malmö. Leica M2, Summicro 35/2, Agfatronic B blixt

Observera att Gösta inte har någon hjälm!!!!??? --han va ju proffs då!!

Inlagt 2011-05-10 07:27 | Läst 8782 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul läsning! :-)

Det där med pressfotografer och blixtfotograferande är något jag och några vänner skämtar om ibland. Vi brukar säga att vidvinkelglugg, blixt, högsta bildhastighet och sedan att bara hålla avtryckaren inne är pressfotografens patentlösning nummer ett! ;-)
Svar från Bob Bovin 2011-05-10 08:59
Tack ska du ha!
Om man kan ta bilder så att det inte syns att det är med konstbelysning, ja då kan man ju inte ana.
En barndoms vän, numera matfotograf i Australien, en av de bästa, han undviker konstkjus!! Ha heter Rodney Weidland å är inte känd i Sverige. Kolla på google!
Väcker minnen... :)
Jag har tävlat i cykel, även tränat med Gösta, men det va inte så kul... ;)
När vi va i Italien och cyklade, så hände det ofta när vi sa att vi va från Sverige, det blev svaret "Gosta Petterson!" :)
Mina racercyklar köpte jag av Gösta. Har en cykel kvar, en vinröd Somec, full med Campagnolo Super Record! :)
Såg Gösta i ett varvlopp i Brandbergen för en trettiofem år sedan då han va proffs. Gösta låg sist i klungan under några varv, se'n gick han fram och tog en låååång förning, efter det steg halva klungan av! :) :)
/B
Svar från Bob Bovin 2011-05-10 09:13
Va kul, har du tränat med en sådan storcyklist!! Då måste du varit bra själv? Vilka år tävlade du?
Gösta va, kanske fortfarande är, ju lite fåordig, lite ensamvarg, men mycket sympatisk och var en bra taktiker. Vinne Girot utan att vinna någon etapp säger ju det. Han knäckte ju lätt ett gäng svenska cyklister på en tävling. Bara en handfull kunde ju följa honom en längre stund. Sådana som bröderna, Jupp Ripfel, Sune Wennlöf, Lennart Emanuelsson, Palle Munther ......
Benganbus 2011-05-10 09:24
Men som sagt, de va inte så kul ;)
det blev att försöka hänga med bara!
Juppen ja, han va en bra spurtare!
/B
Ps. Har förresten byggt om min Somec-racer till en "Metisse" eller hybrid! :)
En kombination mellan Moutain Bike och racer! :)
Hej, nu måste jag lägga mig i. Fotosidan består ju av en massa cykelproffs. Jag körde ett stadslopp i Härnösand med Fåglumbröderna och min favorit, Sven Hamrin, som så olyckligt blev svårt skadad i en trafikolycka. Jag var junior, så det blev väl bara ett varv och sedan var man avhängd. Jag vet inte vad Bengan köpte sina hojar, men vi körde på Cresent och Monark och till och med Svalan. En vit sak. Jag tyckte Monark hade så snygga overaller, gröna, så jag körde på Monark.

Min cykelkarriär avslutades med avstängning eftersom vi festade i Furuvik istället för att tävla i Sollerön. Det kanske är dags att dra igång ett gubbcykelgäng i sommar, köra en kort sväng på tre mil runt Gnesta???
Svar från Bob Bovin 2011-05-10 10:26
Ja, gubbsamhället är totalt, eller va på den tiden. Tjejerna hade inte börjat tävla då?
Nu är det ju svårt att förstå hur man skulle kunna festa mer i Furuvik än på Sollerön?? Det var ju den stora festtävlingen under året för cyklisterna. Även om Solleröloppet hade mycket hög status att vinna!! Spurtbacken var ju ökänt svår! Nu hade Soldvarvi kanske ännu mer status, eftersom den kom dan efter?? Här va ju spurtarna framme å nöp!
Benganbus 2011-05-10 10:27
Å jag köpte min först Cresent hos Frode på racerdepån på Birger jarlsgtan!!!
Försök å bräcka det ni cykel-juniorer!! ;) :) ;)
/B
Ps. Kom aldrig med på Soldvarvi... :(
Svar från Bob Bovin 2011-05-10 10:35
Jag förmodar att vi talar om den legendariske cykeltränaren Frode Sörensen?? -han var ju en erkänt durkdriven tränare för landslaget under en period. Han i team med Sven P, bestämde ju det mesta i uttagningsväg!!
Benganbus 2011-05-10 10:39
Jäpp, de e den Frode! Har en grön häftad katalog kvar från Racerdepoten!
Bra att ha liksom! ;)
Även om min fru undrar varför spara på allt! ;)
Att vi festa i Furuvik kommer sig av det simpla och mycket generande misstaget att stiga av tåget i Furuvik för att köpa fika, tåget gick ifrån oss och sedan blev det som det blev. Cyklarna kom fram, men inte vi,,,,huva, hemskt minne..
Svar från Bob Bovin 2011-05-10 22:27
Ja, dä ä minnen att berätta för barnbarnen!!