SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#653. ”Focus-peaking” med OM-D!! –en listig metod?? –för rätt manuellt fokus!!

Börjar du bli skumögd?? –som jag! –svårt att hitta rätt manuellt fokus?? –snabbt!! Då hjälper ”focus peaking”!! Med Olympus OM-D kan man fixa det?? –utan att hacka mjukvaran –funkar det??

Det är ju en bra utveckling att autofokus finns. Jag använder nästan uteslutande det vid naturfoto med aktion och vid gatufotografering! Ja, ja, jag vet att det inte är fint att göra det!! --så man måste tala tyst om det!! –men du berättar ju inte för någon av min naturfotovänner.

Nu är det ju en stor fördel att man kan använda gamla objektiv!! –när man plåtar med OM-D!! Å det är ju kul?? –att man kan se genom!! --Leica M objektiv!! Snart kan man ju också göra det med den moderna Leica M. Å, om man använder gamla gluggar så blir det ju att ställa fokus manuellt!! För det mesta går det ju bra, men ibland så blir det knivigt?? När man har litet skärpedjup!! –så blir det kritiskt. Några kameror har hjälpmedel?? –så kallad ”fokus peaking”, som hos NEX-7. Det skulle va bra om det fanns hos OM-D?? –och det har ryktats att det skulle komma en mjukvaru-uppdatering med detta?? –men något ljushuvud har funnit ut att det kan uppnås redan i befintliga inställningar. Här kan du få instruktioner om hur du får ”fokus peaking” i din OM-D utan att ”hack mjukvaran”!!

Jag följde anvisningarna och testade hur det fungerade med OM-D +Zuiko 180/2,8. Den senare en gammal fin manuell glugg köpt för en OM-4!! Assistent Ninni har talgbollar uppsatta i ett magnoliaträd utanför vårt matsalsfönster?? Det är mycket grenar kring talgbollarna och autofokus brukar ofta missa fokus på talgoxen, när den äter?? ”Focus peaking” är, om du följer anvisningarna ovan, satt på Fn1 knappen!! När jag håller in denna så startar Art11 bilden på bildskärmen?? Det ser ut så här!

När fokus är korrekt!! --så blir konturen svart på talgoxen och det är bara att släppa Fn1 knappen och trycka av!! Bilden blir då så här!

Det fungerar verkligen bra!! --och det är går snabbt att hitta fokus!! Jag skall testa det ytterligare med gatufoto! --med Noctilux 50/1.

Inlagt 2013-02-10 07:04 | Läst 3744 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fiffigt! =)
Ha en bra dag!
Svar från Bob Bovin 2013-02-10 10:02
Hej,
Ja man önskar man var så fiffig.
Ha en fin dag
Bob
Intressant tips. Tack, Bob!
/Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2013-02-10 15:25
Hej,
Väl bekommet.
Ha det bra
Bob
Skulle behöva något liknande på min Panasonic G3! Använder en del gamla Nikkorobjektiv på G3.an, det går att förstora bilden med ett enkelt knapptryck men vid längre brännvidder bli det lite skakigt :(
Svar från Bob Bovin 2013-02-10 15:27
Hej Kjell,
Klokt att använda gamla objektiv. Kanske nästa modell har det.
Ha det bra
Bob