SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#63. Färgfilm försvinner!! –håll hårt i den svarvita!! –plåta mer!!

Stoppar du film i kameran?? –hur länge till tror du att du kan göra det?? Sedan 1999 har antalet sålda filmer gått ned med 98%. Alltså bara 2 % kvar på hyllorna!! Skall DU börja hamstra?? Ja det är kanske en bra ide!!

Jag har hamstrat färgfilm i kylskåpet!! –problemet är bara att bäst föredatum har gått ut!!

Det gick tyvärr ut redan 07/1991. Sannolikt är det bättre att hamstra svartvit film, den står sig mycket bättre?? Om du undrar hur allvarlig situationen är så skall du kolla artikeln: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=136795151

Det sannolika är dock att färgfilmen kommer att försvinna först?? Den dagen det inte lönar sig att göra färgfilm längre!! –som alltid styr pengarna!!  --så kommer Kodak och Fuji att dra in färgen.

Ärligt talat så bryr jag mig inte!! --för digitalfärgbilder från bläckstråleskrivare är bättre?? Du vet väl?? --att bläckstråleskrivaren är en svensk uppfinning!! Professor Helmuth Herz vid Lunds Tekniska Högskola gjorde det möjligt för oss mikroskopister att skriva ut beräknade mikroskopibilder redan i mitten på 1970-talet!!

Eftersom existensen av svartvit fotgrafisk film är beroende av hur mycke som säljes!! –pengar talar!! –så är det varje analog  gatufotografs plikt och skyldighet!! --att  plåta så mycket som möjligt!! Men lämna kemikalierna till kommunens miljöstation!!? Du betalar i alla fall en avgift till den stationen!!

Ut å plåta!! Annars är det kört??

Här är mitt bidrag:

Paris 1987. Leica M6, Summicron 35/2. Alltså kameran ovan!

Inlagt 2011-06-03 07:01 | Läst 11865 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ryktet om filmens död är betydligt överdrivet. Kodak släppte nyss en ny Portra 400. Snarare går väl filmproduktionen mot att bestå av ett ännu färre fåtal att välja på. Men finns det bara 400 ISO svart/vitt räcker det för mig =)
Svar från Bob Bovin 2011-06-03 08:14
Tyvärr tror jag siffrorna talar. Det är en tidsfråga när färgfilm för amatörbruk upphör. Hur många fotoaffärer framkallar färgfilm idag?
Redan nu så får jag frågor då jag fotar, "Finns det film att köpa fortfarande?"
"Nä, det här är sista rullen på planeten brukar jag svara!" ;)
B)
Svar från Bob Bovin 2011-06-03 08:16
Bra att du håller konsumtionen uppe!
Men på något sätt är frågan du får ändå allvarlig.
Förändringar kommer att ske på filmfronten, aps är borta, 24 bilders rullar försvinner, sortimenet och utbudet rationaliseras och smalnar men jag tror att vi kommer att kunna köpa och använda film både färg och svartvitt en lång tid framöver. Ser man på exempelvis på omoderna media som kasettband, vinylskivor så kan nästan tro idag att de kommer att överleva cd-skivan. Super-8 film finns fortfarande, givetvis beroende av att film förekommer i andra mer gångbara format men ändå en parentes i förhållande till 35mm eller 120 film. Hur som helst är det viktigt att fotografera med film om man vill uprätthålla tillgången.
Svar från Bob Bovin 2011-06-03 16:30
Tack för din kommentar.
Det är bra att det finns optimister!