SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#74. Fotbolls VM-58 öppnade mina ögon!! –för sportbilden!!

Teknikutvecklingen gör det möjligt för dagens sportfotografer att fånga det exakt rätta ögonblicket!!  Kameran har ju minst sagt förändrats!! --från 50-talets momentana enbilds foto!! --till dagens möjlighet med 10 bilder per sekund!! Vidare kan ju autofokus idag följa sportutövarens rörelser och hålla fokus med samma bildfrekvens!!  Om någon sagt det 1958 hade man skrattat åt utopier!!

Det betydde inte att gårdagens sportfotograf inte bemästrade den manuella fokusmöjligheten!! Många proffs var mästare i att sätta fokus ”in aktion”!! Många fantastiska bilder finns från tiden!! --med Rolleiflex, Hasselblad och Leica M. Ja, --Leica M är en kamera ”of the past”!!

Härom morgonen, vid en tidig frukost, plockade jag fram boken med bilder från Fotbolls-VM 1958?? ---den som Se fotograferna gav ut. Jag tar ofta fram den boken, för jag beundrade den mycket redan som ung junioplåtis på Östgöten. Den mest klassiska bilden från den boken, gick på auktion för 2500 kr förra året.  Här är den, fångad av Anders Engman:

Anders Engmans fotbolls ballett.

Den bilden är värd mer än den klubbade summan!! Den har allt! --en bra sportbild skall ha. Aktion och skönhet!!

Juniorplåtis på Östgöten?? -- fick ju nöja sig med att gå på betydligt mer blygsamma sportevent!! Det blev mest fotboll, det var kul!! --men ibland blev det lite annorlunda tävlingar. Sportchefen Kling skickade mig till den lilla orten Rimforsa söder om Linköping!! –snacka om långa tjänsteresor!  Det var först långt senare jag fick höra talas om dagtraktamente?? I Rimforsa skulle det bli lokala friidrottstävlingar!! Det var inte många plåtslagare där, jag var ensam!!

Det var på den tiden då det inte fanns några släta, mjuka tartarbanor!! --utan löparna fick gräva en grop i kulstybben, startblock!!  Banorna var markerade i stybben!! --och man hade ett målsnöre. Det var bra att förfokusera på!! Det hade regnat å det var kallt!!  --och dä va dåligt ljus. Det blev standardkameran?? -- Rollieflexen med 1/500 och bländare 3,5. Förfokusera å trycka av när sprintern passerade linjen!! --kika genom sportsökaren??  Skärpedjupet var inte så katit??

Rimforsa 1958. Rolleiflex 1/500, bl 3,5

Kampen fanns även på den här tiden!! –prispengarna var nog inte uppfunna på det här stadiet?? Cifen Kling var ganska nöjd med den här bilden??  Ja, --han hade inte så stora krav!

Inlagt 2011-06-13 07:14 | Läst 4254 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag håller med Roger. Inget att klaga på i den bilden. I den övre kanske jag hade komponerat frukostmackan lite annorlunda =)
Svar från Bob Bovin 2011-06-13 09:40
Tack Martin!
Det är riktigt!! --matfotografi med komposition av mackor?? --det skall man överlåta till proffsen!
Min skolkamrat Rodney Weidland hann aldrig lära mig det innan han flyttade till Australien. Han är sedan många år matfotografernas nestor down under!! Googla honom får ni se, han är en svensk doldis inom foto!

ha en fin sommardag med kameran
/Bob