SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#78. Varför Leica M10 måste ha en elektronisk sökare!! --genom objektivet!!

En kamera måste ha en adekvat fokuseringsmekanism!! –det verkar vara en självklart?? –men inte för Leitz??  Om en kamera skall arbeta med ett objektiv, som har en stor bländaröppning, blir det tydligt!! Leitz har det ljusstarkaste objektivet i produktion idag!!  --Noctilux f/0,95. Men Leica M9 kan inte fokusera!! --det här objektivet korrekt?? --varje gång!! --med nuvarande fokuseringssystem!! Varför?? –jo, skärpedjupet är enormt tunt vid full bländaröppning!! Jag vet hur svårt det är!! --när man skall fokusera en Noctilux f1 med en M6!! --det har jag förökt i 15 år tills jag gick över till digitalt!! Dock inte bara därför!! --digitalt alltså.

Skall man fokusera det här objektivet?? –så måste man se genom objektivet!! För närvarande kan man bara gör det?? --med hjälp av en adapter till m4/3 kamerorna!!  Remarkabelt!!

Vi skall försöka illustrera detta!! I den här bilden ser man att fokus är mycket kritiskt:

Noctilux f/1.0 i en m4/3 kamera.

Bilden har ett skarpt område som är mindre än 1 cm. Bilden är tagen på fri hand och med minsta fokuserbart avstånd; 1m!! Genom att använda förstoringshjälpen i kameran kunde fokus sättas korrekt på önskad blomma!!

Det enda f/0,95 objektivet, som tillverkats tidigare är 60-tals objektivet från Canon. Det är samma sak här!! --den enda metoden att få korrekt fokus direkt!! --är att använda manuellt kontrast fokus genom objektivet!! Här har vi en bild med det objektivet:

Canon f/0,95 med en m4/3 kamera.

Så herrar konstruktörer på Leitz det finns bara en väg; ”it spells EVF”!!

Ja?? –jag vet att det är absolut förbjudet?? -- att kritisera den senaste modellen av Leica kamera!! Men jag är inte rädd av mig :-=)

Inlagt 2011-06-17 07:31 | Läst 3973 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är inte helt omöjligt att Leica släpper en EVF-kamera i framtiden. Dom har halvt som halvt gett ett löfte till alla R-användare om att de ska släppa en Leica som är kompatibel med dom objektiven. Om det blir en fotoapparat med m4/3 eller småbldsformat återstår dock att se. Jag är rätt så övertygad om att en framtida M-modell kommer att ha både mätsökare och skärmsökare.
//Chasid
Svar från Bob Bovin 2011-06-17 13:34
Jag tror också att man kommer att göra det. Fotograferingen är dock viktig när man köper en kamera.
Jag håller nästan till fullo med dig. Jag hade en M9 förut och hade helt klart sett det som ett lyft med en EVF. Såsom Fuji har löst det med X100 ungefär. Jag skulle helt klart uppskatta att kunna se histogrammet också. Det gäller inte bara Leica utan alla digitala systemkameror. Jag hoppas det kommer dyka upp i Nikons efterföljare även om jag inte vill se bilden elektroniskt, men att peta in ett live-histogram nere i ett hörn vore makalöst bra! Leica är väl iofs ingen kamera för macrofoto även som Alf, lite spydigt, uttryckte det. Men jag vet också att det kan vara problem med kort skärpedjup att få till det ordentligt.

Något annat som verkligen borde ses över till kommande -M modeller är hur dåligt ramarna fungerar i M9. Att man inte får med exakt det som är innanför köper jag men på en 35:a som jag bland annat hade fick man med oerhört mycket mer vid längre fokuseringsavstånd. Ramarna justeras ju lite efter fokus men är rejält mycket "off" vid längre avstånd. Nu har jag inte som helst belägg för detta, men jag upplevde att stämde lite bättre med M8an jag hade innan, även om jag inte har något att jämföra med nu.
Svar från Bob Bovin 2011-06-17 13:37
Jag håller helt med dig!
Jag har hört flera klaga på ramarna vid landskapsfotografering!
Tack för din kommentar om dina erfarenheter av M9!
alf109 2011-06-17 15:37
När det gäller ramarna så är de kalibrerade för 0,7m hos M8 och 2m hos M8.2 och 1m hos M9. Anledningen till detta problem är att ramarna är fasta samtidigt som brännvidden hos objektiven förändras beroende på fokuseringsavstånd, problemet blir också olika stort beroende på brännvidd.

För att råda bot på detta skulle det krävas att ramarna ändrades med avseende på fokuseringsavstånd, vilket inte skulle vara någon dum idé.

Men som sagt om man inte gillar Leica-M är det nog bättre att köpa en annan kamera. Jag skulle tro att de flesta som vill ha en M vill ha den för att det är en mätsökarkamera, annars finns ju andra alternativ.

Det enda jag skulle vilja ha av en framtida digital M är egentligen ett valbart mätsystem motsvarande nikons 3d matrix. Och kunde man fixa detta med ramarna vore det också bra, inget större problem för mig dock.
Anledningen till att den gamla noctiluxen inte fokuserar rätt beror ju som bekant på att den har ett ganska kraftigt fokusskift, alltså att fokus flyttar sig mer än vad skärpedjupet växer när man bländar ned. Den nya noctiluxen har inte detta problem, det var även av denna orsak som man konstruerade om summilux 35:an, där försvann förvisso en del av problemet i emulsionens tjocklek, men framför allt så satt man sällan och kollade bilder på skärm på samma sätt förr.

När det gäller noggrannhet i fokusering så är mätsökaren hos Leica nog det noggrannaste som finns. En elektronisk sökare skulle ju helt ta bort vitsen med Leica-M alltså mätsökaren. Man skulle ju i och för sig kunna tänka sig en bättre skärm och live view, men då måste man i så fall överge ccd-sensorn som har en utläsning som inte funkar för live view.

Så om man skall ha någon form av elektronisk sökare på Leica-M måste man i så fall byta sensortyp, eller med andra ord bygga en helt ny kamera.

Men som svar på dina farhågor om noctilux 0,95 så har den inte problemen med fokusskift som den gamla noctiluxen, detta är fixat i designen bland annat med flytande linselement.
avslutad130917 2011-06-17 18:53
Alf där statt det, accepter varje redskap för vad det är och välj efter det. Landskap exp storformat.
alf109 2011-06-17 19:15
Jo, det är nog rätt melodi. :)
Själv kör jag med såväl digitala dslr som med digitala kompakter och såväl med analoga M-Leicor som med mellan och storformat. Allt efter vad jag känner för och vad som passar de bilder jag vill ta. ;)
-affe