SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#67. Drömturné blev en dröm!! --Scoop!! -- i Expressen!! –eller en lokal nyhets stöld!!

Det bankade på fönstret!! –mitt i natten!! Två okända gubbar stod utanför och hojtad!! –jag öppnade fönstret.

---Kan vi få dina bilder från matchen och publicera dem i Expressen imorgon?? Juniorplåtis blev överrumplad och ropade glatt!!  --Javisst.

---Vi tar dom som låg på skrivbordet, blir de bra!!?? Gör du nya till Kling imorgon?? ---Javisst!

Det var match på Folkungavallen mellan IFK Norrköping och Linköpingsalliansen, anno 1958!! Det var en slags uppvisningsmatch och jag satt, min vana trogen, på långsidan!! --med min Hasselblad och 250 mm. Jag var juniorplåtis på Östgöten!!  --och tänkte lite nytt med att sitta på långsidan!! Jag fick gliringar?? --från läktaren om att jag satt i vägen?? --och att jag skulle minsanna sitta vid målet, som de andra plåtslagarna?? Det var lätt att hacka på en tonåring, som var freelance, och som gjorde nått ovanligt??

Plötsligt rusade målvakten Weine Carlqvist ut och kolliderade med Herbert Sandin, en bit ut på planen. Weine nyper bollen och Herbert sparkar stumt!!?? Märkligt nog bryts underbenet!! --och Herbert ligger kvar på planen.

Målvakten Carlqvist stoppar IFK Norrköpings anfallaren Sandin så hårt att hans ben bryts. Linköping 1958. Hasselblad 1000F, 250/5,6

Jag satt långt ifrån!! –och rusar runt och in på planen!! --vid målet. Jag har med en Rollieflex. Herbert ligger i gräset omgiven av sina lagkamrater. Jag står mitt i paniken!! –och kan höja kameran över huvet för att plåta in i gruppen!! Lagkompisarna lyfter upp Herbert på båren!! –och börjar bära ut honom på båren.

Lagkamraterna hjälper Sandin upp på båren.  Rollieflex 80/3,5

I all iver att få en bra bild!! --tänkte jag mig inte för!! --utan jag var ute på planen!! --som den värste hulligan?? En lagledare rusade mot mig!! –han är uppenbarligen väldigt ilsken över att jag tar bilder?? --och han motade mig av plan under en rejäl utskällning. Han var ju dock själv ute på planen?? –och det var troligen också olovligt!!

Sandin bärs ut på bår. Mannen till höger gav mig en riktig utskällning för att vara på planen.  Rollieflex 80/3,5

Herbert kördes i ambulans till sjukhuset och reportern sade att han brutit benet. Jag soppade bilderna direkt och la dem på sportchefens bord på kvällen. Nöjd åkte jag hem till mamma och pappa för att sova.

Expressens kontakt i Linköping var en freelance, som också hade jobb på Östgöten, och han hade uppenbarligen nyckel till sportredaktionen. Tydligen spred sig ryktet att jag hade bilder på benbrottet??  --och då tog hans sig in på redaktion!!, -- som det värsta nyhetsstölden!!, --och tog bilderna!!  Han gav dem till Expressens redaktör för Östergötland. Allt var så hett för Herbert Sandin skulle nämligen missa en drömturné till USA!!

De båda männen, på väg att stjäla bilderna var ju dock hyggliga nog att fråga mig?? De stod så i den blöta gräsmatten på Åbylundsvägen och kastade sten på mitt sovrumsfönster, jag öppnade i pyjamas!! Och gav dem tillåtelse att använda bilderna. Ja, va lite stolt!! –du vet Expressen!! –med fotografer som Jan Delden, Olle Wester osv!!  Arvodet var det samma som för Östgöten. Två bilder kom i Expressen nästa dag!!

Jag gjorde nya bilder för sporten på Östgöten nästa dag!! -- men de var sura?? --för att Expressen redan hade publicerat dem. Jag blev inkallad till redaktionssekreteraren!! --och fick mig en utskällning!! --och frågan om jag jobbade för Östgöten eller Expressen?? En liten juniorplåtis bad om ursäkt och jobbade naturligtvis för Östgöten. Det ryktades att reportern som tog bilderna låg lite dåligt till??

Inlagt 2011-06-06 08:28 | Läst 8472 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant reportage och dito bilder. Jag kan tänka mig att Expressen snöt en och annan bild mitt framför näsan på många landsortstidningar. Sven Axbom hade en svettig afton i VM-mötet mot Brasilien. Garrincha valsade omkring med svenskarnas vänsterförsvar så det stod härliga till. Kul att läsa om att man respekterade förbudet mot att rusa in på planen på den tiden. I dag vet ju alla hur det är med den saken.
Svar från Bob Bovin 2011-06-06 10:53
Tack för din vänliga kommentar!
Det är några kvar som minns femtiotalets bilder. VM fick ju svenskarna känna stolthet och det togs många fina bilder från matcherna. Jag har kvar bilderboken som SE gav ut.
På den tiden var hulliganer inte så vanliga. Man kan ju se gubbarna längs staketet. Sannolikheten att de skulle rusa in va låg.
Kul att läsa lite gamla Linköpingshistorier.... Även jag uppväxt i Åbyllnd ;-)
Svar från Bob Bovin 2011-06-06 10:57
Hej Ingela!
Va roligt att någon från Åbylund kom att läsa den här texten. För något år sedan gav jag ut en bok om hur det var att gå på Vasaskolan 1959. Googla mitt namn så hittar du den. Tar du hem den som e-bok från biblioteket så är den gratis.
ojanson 2011-06-07 08:43
Känner du Armas, möjligen?
Jag jobbade en del med honom på 80-talet.
Svar från Bob Bovin 2011-06-11 16:31
Nej, jag känner inte Armas.