SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#115. Kameran och prylsamhället?? –kolla vad andra djur satsar på??

Går livet ut på att samla på sig så många prylar som möjligt?? Konsumtionssamhället verkar vara byggt helt på detta överflödstänkande!! Ständigt nya kameror!! --och samlandet av gamla kameror!! --faller inom samma hysteri?? Vi kan lära av de andra djuren??

Redan från barnsben lär vi våra barn att det räcker inte med en lastbil eller en docka!! –utan föräldrar och anhöriga bara fyller på och fyller på. På julafton och födelsedagarna är högarna av presenter så stora att barnen inte hinner leka med prylarna!! De hamnar i en hög på rummet!!

Barn skall samla på leksaker!! –å precis det samma gäller hela livet. Det spiller över på alla områden!! –så även inom kamera branschen. Du måste ha den senaste kameran!! --med så många pixels som möjligt!! --och så ljusstarka objektiv som möjligt!! Kanske köper du onödigt hög kvalitet?? –eller köper inne kameran med den röda pricken?? Om det inte gäller så samlar du på all gamla unika kameror!! –som du kan glänsa med bland kompisarna??

Så håller hela världsekonomin på att kollapsa!! –balansen fattig och rik håller på att totalt falla ur våra händer!! Nord-syd problematiken är på väg att dominera våra problem och ovanpå detta faller miljöproblematiken in över oss!!

Vi borde kanske ta efter hur andra djur på vår jord löser det dagliga livet, baserat på en minimal konsumtion och utnyttjande av naturen. Vi kan t ex betrakta hur Åsnepingvinen bygger sitt bo bland stenarna på Antarktis. Den använder just några stenar för att bygga boet!!

Åsnepingvin, Antarktis, 2007. Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6L IS

Inlagt 2011-07-24 07:08 | Läst 4984 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Marknaden får inte bli besviken, det är det viktiga. Eller?

Johan
Svar från Bob Bovin 2011-07-24 09:30
Det tycks ju så och det leder åt fel håll!
butreion 2011-07-24 23:34
Verkligen.

Jag försöker verkligen tänka på det jag konsumerar. Jag lagar det jag kan, köper mycket i andra hand (jag är småbarnsförälder och man måste ju inte köpa allt - som skall användas ett kort tag - nytt) och säljer många saker vidare. Visst, många gör likadant, men långt ifrån så många som borde.

Jag vet inte vad som är bäst; att vara skraj för att marknaden skall gå i självspinn och kollapsa eller att bara slå sig ned med en skål popcorn och betrakta.

Johan
Ska vi bygga bo av stenar alltså? Kom igen nu! -Det var en tunn avslutning på en lång klagan. Men du kanske bara ville lätta på trycket.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Bob Bovin 2011-07-24 10:35
Vi bygger redan bo av stenar, men vi kunde göra det lite mer naturvänligt!
Konsumismen är en förutsättning för den eviga tillväxten, utan konsumtion o tillväxt en kollapsad västvärld.
Tyvärr leder denna dröm om evig tillväxt att människan biter sig själv i svansen, jordens resurser är trots allt begränsade.
I en bilfabrik tillverkas 100 bilar om dagen av 1000 personer. Året efter tillverkas 200 bilar om dagen av lika många. Nu skulle vi kunna dra ner på arbetstiden med hälften för att få mer tid till annat än att tillverka resurskrävande prylar men ack nej. Sparka hälften av personalen för att öka tillväxten, bördan på dom som får stanna kvar vid bandet ökar, pressen på dom arbetslösa att dom inte ska ligga samhället till last ökar. Ingen blir glad av denna tillväxt, förutom profitörerna högst upp.
Vi som inte är profitörer kanske får nöja oss med att inte kunna uppgradera våran kameraväska vid varje nytt kamerasläpp, helt enkelt för att planeten inte tål utopin om eviga tillväxt.
Svar från Bob Bovin 2011-07-24 11:56
Tack för ett bra och intressant inlägg!
Den fria Marknaden...Det tror jag många gånger är roten till mycket ont. Allt handlar om att tjäna pengar, och det enda sättet Marknaden verkar kunna tjäna pengar på, är baserad på KONSUMTION. Konsumtion är vår nya Gud...
Det har inte varit många generationer som upplevt konsumtionstiden, och definitivt inte alla människor i hela världen. Det vi konsumerar här, får någon annan betala som finns långt härifrån. Yin o Yang.
Som alltid kommer pendeln att vända för att återställa balansen. Det är bara en tidsfråga. Hur den växlingen kommer att te sig är jag glad om jag slipper uppleva. Dessvärre tror jag det är mina barnbarn som får ta smällen.
Dystert? Finns inte något hopp? Vad vet jag - mer än att konsumtions samhället är ohållbart. Det tråkiga är att jag själv är fast...
Mvh, Inger
Svar från Bob Bovin 2011-07-24 18:46
Bra skrivet, jag håller med! Men kan vi inte försöka hålla tillbaka? Gör alla det kanske smällen blir så svår för barnbarnen!
Tack för att du skrev!
Kort skrivet, konsumtion får samhället att gå runt. Den med flest prylar när denne lämnar livet, vinner!
Svar från Bob Bovin 2011-07-24 18:47
Måste det gå runt på den här nivån?
Rei Trulsson 2011-07-24 22:45
Ja, så länge konsumtion ger ekonomi, status och arbetstillfälle, så lär det fortsätta på den nivån.