SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#696. Expedition söder ut!! –på jakt efter gamla HC-B cykelbilder!!

Gamla fina cykelbilder vill man ju se?? –efter tips skulle de finnas i södern!! Så det blev att starta en utflykt?? –stöd av assistent Ninni, till cykelaffären där tidskriften lär finnas lagrad!!

Det var tips på FS, i en blogg av Alf Johansson, som påpekade att HCB hade bilder i en engelsk cykeltidning, Rouleur!! Det ledde till en blogg av Micke Berg, där han påpekade att Cykelcity på Folkungagatan 126?? –sålde denna, för mig okända, tidskrift.

Så assistent Ninni och jag gav oss ut i det artiska 08! –och embarkerade den blå bussen nr 2 mot söders höjder?? När vi klev av bussen på gatan Folkunga så insåg man att detta var vilda trakter!!

Söder av 08, OM-D + 14/2,5.

Utspisningsplatser var legio på denna gata.

Cykelaffären var mycket stor med cyklar av alla de slag, samt all kringutrustning du kan tänka dig för att rulla ut i landskapet. Expediten var väl insatt i tidskriften och berättade att den också ger ut en årsbok. Jag köpte nr 34 för 150 kr och den var tjock som en bok!!

Jag har sett många bilder av Henri Cartier-Bresson och just nu kan du se ”förr många=250?” på Fotografiska!! Jag har dock aldrig sett några cykelbilder av HC-B!! –så jag blev mycket nyfiken av vad han fångat på bild??

Sidorna 36 och 37 i Rouleur nr 34.

Det är 15 mycket intressanta cykelbilder i den här tidskriften!! --tagna utan blixt i en rökig mörk velodrom!! Året var 1957 och bilderna skildrar åkare och publik under ett sexdagarslopp. Man slås av att bilderna är mörka?? –och många är oskarpa!! HC-B har kämpat med det svaga ljuset?? –och vunnit och fångat en förtätad miljö!! Några av bilderna är ”så” bra!! –som den ovan med cyklisten, cyklandes!! --som läser tidningen för att se vad som hände i loppet dagen innan!! Kanonbra!!

Jag känner igen tonen i bilderna, jag kämpade med en Leica M2 på ett danshak!! –vid den här tiden.

Nu gäller det bara att hitta nr 31!! --med Robert Capas bilder från ”Touren” 1939!!

Inlagt 2013-03-25 06:15 | Läst 6060 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hur kan du ha missat den klassiska bilden av en passerande cyklist på gatan nedanför en trappa. Googla på HCB och bilder så kommer den upp på första sidan.
Svar från Bob Bovin 2013-03-25 16:04
Hej,
Du har rätt, det var jag som uttryckte mig suddigt. Jag tänkte på tävlingscyklister. Det är en välkomponerad bild du tänker på och jag gillar den skarpt. Väl genomtänkt.
Ha det bra
Bob
Har en rejäl samling av Rouleur hemma i bokhyllan. Fantastisk publikation om man gillar både cykling och foto. Vill tipsa om den eminenta affären Papercut (http://www.papercutshop.se/) som brukar ha ett antal nummer av Rouleur på lager. Om du inte hittar nr 31 så skannar jag in Capa-artikeln från mitt eget ex och skickar till dig.

F
Svar från Bob Bovin 2013-03-25 16:07
Tack Fredrik,
Tack för ditt erbjudande! Jag tro att jag skall finna den. Annars finns den på Amazon i USA.
Jag får nog hålla ett öga på den tidskriften.
Ha det bra
Bob