SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#153. Miljöförstöring i Arktis!! –eller behöva köra bil på 2 mil väg??

Var helst vi drar fram vi människor så skitar vi ner!! Vi finns ju defacto nästan överallt på denna överbefolkade planet. När isen smälter i Arktis så kommer vi att dra fram och exploatera även denna region. Finns det ett stopp! –knappast?? –kortsiktiga pengar styr!!

När man reser så långt norr som man kan med reguljärt flyg tycker man att man skulle komma till orörda trakter. Så är inte fallet i Svalbard!! --som varit exploaterat i mer än 100 år!! Idag bedriver man stenkolsbrytning i industriell skala. Låt vara att det inte lönar sig, men man gör det av strategiska skäl. Norge och Ryssland håller igång och åtminstone Norge använder stenkolet i ett kraftvärmeverk i Longyearbyen. Man skitar alltså ner med växthusgaser även här upp!! Anmärkningsvärt!!

Longyearbyen 2011.

När assistent Ninni rekognoserade här uppe 1996!! –fanns det bara två privatbilar i byen?? Idag med 2000 invånare finns det mer än en bil per hushåll!! Trots att det bara finns väg av sträckningen 2 mil!! Å du!! --större delen av den vägen måste man ha bössan redo?? --för att försvara sig mot hungriga isbjörnar!!

Ont om parkering?? –på Svalbard??

Om det var nog?? –det finns mer än 2000 snöskotrar i byen!! –å det vet vi ju hur bränsletörstiga de är?? Det stora vinternöjet för invånarna är att dra ut till hytterna med skotern och leva vildmarksliv.

Västvärldens överflöd finns även här uppe i Arktis. Det är ingen skillnad på hur man lever här uppe, jämfört med hur man lever i till exempel Östersund. Det kan man se tydligt i gatubilden.

Second hand i Longyearbyen 2011.

Det är alltså människans levende här uppe som fyller på miljöpåverkan i Arktis. Det är inte bara det som driver dit från resten av världen med vindar och vatten. Tyvärr är det så att Arktis låga temperatur!! --tjänar som en köldfälla?? --för farliga kemikalier i atmosfären, som därmed kondenseras på kalla ytor i Arktis. Vi anrikar alltså skiten här upp!!

Tyvärr drabbar det isbjörnen, som är på toppen av näringskedjan, som får i sig höga koncentrationer av miljögifter. Man tror att den först kullen en isbjörnhona föder upp inte överlever!! –just därför att ungarna har för hög koncentration miljögifter i sig. Nästa kull har lägra halt och överlever!! Första kullen har tagit mot dosen honan samlat på sig från födelsen!! Remarkabert!!  

Inlagt 2011-09-30 07:04 | Läst 11278 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bilägarna kommer snart att kräva fyrfilig motorväg :). Drabbar miljöförstöringarna isbjörnen så drabbar de också oss människor. En självklarhet som människan inte tycks vilja ta till sig. Man undrar naturligtvis varför? Nu räcker det knappast med att människorna försvinner från Svalbard för föroreningar sprids ju över hela klotet oavsett var källan finns. Korallreven ligger visst pyrt till också. Kunskaper finns men ändå görs väldigt lite. Vi är allt lite konstiga vi människor och inte så kloka som vi tror att vi är.

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2011-09-30 18:51
Människan lär inte reagera på länge. När luften inte går att andas längre då lär paniken komma!

Vi är inte alls kloka! Jag håller med dig.

Mvh
Bob