SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#175. Svartvit bild?? –vad är problemet?? –digitalt eller Leica-analogt!!

Färg eller Leica-svartvit?? –dä ä den eviga frågan?? –bland analogister och digitalister!! Skall man ta bilden med svartvit film?? --eller skall man köra digital färg!! --med manipulering till svartvit?? För det finns ju ingen svartvit digitalkamera för gemene man idag!!

För de riktigt renläriga finns det ju ingen annan väg att gå än att sätta filmen på rullen i Leica M!!  Sen är det ju inte mycke be för!! --än att skanna in filmen i datorn å sen köra digitalt!! –för ingen står ju i mörkrummet idag!! Men dä ä ju lite skumt för då blir ju analogisten en digitalist!! Då kan resultatet bli så här!! Finessen är att analogisten tvingas tänka svartvit!!

Prag 1974. Konica Autoreflex T, 28/3,5. Tri-X.

Varför då inte bli en riktig fullt ut digitalist i stället!! –ta din digitalkamera och plåta på tills du hittar en bild som skulle kunna göra sig i svartvit!! Du är ju så smart att du kan ju se både svartvit och färg!! –du har väl splitt vision, som en hockey målvakt??

Så när man hittat en bild man gillar?? --så provar man att manipulera den till svartvit!! Flera lämpliga ”plug ins” finns och här har jag använt ”Silver Efex Pro 1” i neutral manipulering.

Å si på katten ibland kan det kännas bra!! -som här!!

Ninni och Max. Canon 1DIII, EF24-125/4.

PS.  Bekännelse!! –i den första bilden har jag fuskat och skannat en diabild och lagt på simularad Tri-X med hjälp av Silver Efex Pro 1!! DS.

Inlagt 2011-10-22 07:38 | Läst 12243 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det händer mycket på den digitala sidan nu och sensorerna tycks bara bli bättre och bättre. Jag tror ingen i dag kan klaga på den kvalitet som dessa sensorer levererar. Sedan har du mycket stor valfrihet hur den slutliga bilden ska presenteras, precis som du skriver.
Personligen har jag svårt att förstå de som till 100% övergivit färgen och bara fotograferar analogt med svartvit film. Hur kan de då efter 20 år minnas vilken färg faster Veras kappa och den roliga hatten hade?
Jag fotograferar själv analogt med svartvit film ibland och tycker det är roligt men jag ser naturligtvis digitalkamerans enorma fördelar och använder därför också den mest hela tiden. Men Leicamyten tycks vara svår att ta död på :).

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2011-10-22 11:27
Mycket kloka ord.
Tack Torbjörn!
För mig handlar det främst om känslan. Dels tycker jag bättre om handhavandet i mina gamla analoga kameror, dels gillar jag arbetssättet som det analoga tvingar fram och dels föredrar jag resultatet som svartvit film ger jämfört med det digitala.

Däremot vore jag en fåne om jag sa att det analoga är bättre. En bildfil ur min 5D Mk II eller min X100 piskar fullständigt skiten ur mina analoga kameror. Användningsområdena och möjligheterna till efterbehandling är dessutom oändligt många fler.

Ändå har jag roligare med mina analoga grunkor. I alla fall just nu. För av erfarenhet vet jag att det brukar svänga. Ibland är jag inne i en digital fas, och bland i en analog. Som nu! :-)
Svar från Bob Bovin 2011-10-22 11:31
Känsla är en viktig faktor i fotografering. Man skall just då känna trivsel, när avtryckaren pressas. Foto med välbefinnande blir ofta bra.
Variation i arbete och hobby kan öka den känslan.
Tack för dina kloka ord Joakim!
Jag dokumenterar sällan, och fantasin mår bättre utan färg! ;)
B)
Svar från Bob Bovin 2011-10-22 11:34
Ja du har rätt, redan när man tänker i svartvit så har fantasin slagit till. Det är uppkopplat och klart så att säga.
Digitalt via analogt är kanske framtiden för entusiasterna?
Tack Bengt!
Tyvärr blir de digitala sensorerna sämre och sämre på svartvitt. Min senaste inköpta kamera, Nikon D600 med en 24x36mm sensor på 24 mp från Sony är omöjlig. Råfilerna går bara inte få till en snygg svartvit look på. Trots det enorma dynamiska omfånget så går det inte. Kameran är i stort sett värdelös för mig tyvärr. Nej, det är inte jag som är dålig på redigering, har studerat både analog och digital fotografi och efterbehandling på både folkögskola och yrkeshögskola samt arbetar som fotograf. Har sökt på tex flickr många ggr: "d600+black&white" (och olika varianter av det) men det finns inte ett enda exempel på hela internet på svartvita bilder med snygg naturlig och mustig gråskala från den sensorn. Väldigt tråkigt. :(
Svar från Bob Bovin 2014-04-26 12:20
Hej,
Kul att du läser en så gammal blogg.
Jag har intrycket att sensorerna blir bättre. Du måste ha stora krav och vara expert.
Jag har testat Leica M och MM, Sony A6000, Panansonic GX7, och kör regelbundet Olympus E-M5. All fungerar i min smak mycket bra. Jag använder alltid RAW och konverterar i LR 5. I PS 5 med Efex SIlver Pro gör jag filen svartvit och justerar "structure" sliden till ungefär 50%. Ändra kontrast som du vill.
Lycka till i framtiden
Bob