SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#177. Fokusdrift!! –va ä dä?? –hur undviker ja dä?? –ställ fokus live!! –med en spegellös kamera!!

Fotografera idag?? --det sker automatiskt!! Helst med telefonen!! Du behöver inte ställa in avståndsskärpan!! Det kan du göra efteråt!! Du kan vara salongsberusat darrig!! –det fixar du efteråt!! Så vad blir det kvar att göra??

Det här låter snurrigt?? –men så är det inte!! Du kan köpa en kamera idag från Lytro (https://www.lytro.com/camera) där du tar en bild och efteråt väljer du fokus i bilden i din dator!! Det är inget skämt!! –jag garanterar (äter upp min slips annars) att sådana kameror sitter i varje telefon inom 10 år!! Uppfinnaren, Ren Neg, blir nästa unga miljardär!!

Nästa gång du rullar hem från en glad fest och upptäcker att du skulle vilja slå en ruta?? –så går det bra!! För även om du är lite darrig?? --så kan du göra bilden kristallklar nästa dag i datorn!! För Adobe´s Image Deblurring fixar detta, kolla

http://tv.adobe.com/watch/max-2011-sneak-peeks/max-2011-sneak-peek-image-deblurring/

Det här är inget konstigt?? –den här typen av algoritmer fanns redan på 80-talet för vetenskapliga bilder. Det är bara en tidsfråga när detta kommer att sitta i kamerans processor. Va vet du det kanske redan gör det?? Så vi kommer inte att se när vi varit darris!!

Vi andra som vill få en bra bild på egen hand!! –vad skall vi göra?? Till att börja med så kan vi skaffa oss en kamera?? --som tillåter oss att få så mycke koll som möjligt i fotograferingsögonblicket! Var finns den!! –tja någon typ av  ”mirrowless” till exempel, Sony NEX-7.

Det skulle va kul att kunna ställa in avståndet så att skärpan är maxi!! Autofokus på en kamera ställs alltid med full bländaröppning!! Och sedan bländas det ner automatiskt?? Men då har fokus flyttat sig!! Fokus drift vid olika bländare finns mer eller mindre hos alla objektiv. Det betyder att en viss oskärpa uppstår. Det samma gäller om du har en Leica M. Där ställer du avståndet med avståndsmätaren, som är kopplad till objektivet. Det spelar ingen roll vilken bländare du har för du ser inte genom objektivet!! Så här är du dessutom beroende av hur väl objektivet är kalibrerat till din kamera. När du sedan väljer bländare i ditt fina M objektiv så flyttar sig fokuspunkten något, kanske i vissa fall så lite att du inte ser det!!

Finns det någon hjälp till detta?? –ja det gör det!! –fokusera genom att se genom objektivet!! Helst live!! Det kan du göra med en elektronisk sökare hos en spegellös kamera!! Ställ då in bländaren du vill ha och fokusera, gärna med inbyggda hjälpmedel.  Eftersom elektroniska sökare i live läge kompenserar ”ljusheten” i sökarbilden, vid nedbländningen, så funkar detta mycket bra!! Det är dock ett problem!! –eftersom du bländat ned så har du större skärpedjup!! –och det kan va lite mer knivigt å hitta maxfokus!! Eftersom man sällan har en mindre bländare än 8 i digitala kameror (diffraktionsblurr) så är inte detta ett så stort problem, speciellt inte med de moderna fokushjälpmedlen inbyggda i kameran!!

Å då kan du få en så här skarp bild:

Lund 2011-10-22. Panasonic GH2, Lumix 14/2,5. Digitalt manipulerad till svartvit med plug in i PS.

Inlagt 2011-10-24 07:51 | Läst 3678 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hantverket går förlorat. Maskinerna tar över. Jag vet inte om jag tycker det är så kul.
Svar från Bob Bovin 2011-10-24 09:42
Nä dä inte kul. Vi måste få göra något, va blir det annars för hobby? Ställa fokus ä kul. Välja ut vad som är viktigt i bilden är också kul.
Stoppa händerna i kemikalier tycker jag inte är så kul längre.

Ha det bra Thomas
Bob