SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#179. Vet du vad du gör!! –har du rätt business ide?? –kemisk analys är viktig??

Jacob han hade dålig koll!! –han hade massor av pengar på fickan?? Han letade idéer uppe i norr?? –för det var där han hade alla båtarna!! Kol var det gott om!! --men han letade efter andra fynd!! –kanske skulle det gå med gips??

Svalbard är inte bara ett intressant område för vildmarksliv. Är finns ”money to make”!! Det var ju på vippen att man hade utrotat isbjörnen för dess skinn och valarna för dess tran!! Som tur var insåg man ju detta efter ett tag!! Då gällde det att finna andra inkomster här upp i de nordligaste utmarkerna. Idag är det ju turismen som drar in pengar till området och underligt nog fanas det turism redan i slutet av 1800-talet. Bankir Wallenberg var här upp redan 1892!! --och bodde på hotell inte långt från nuvarande flygplatsen i Longyearbyen. Det var nog inte bara av naturintresse som han var här uppe utan det var nog business.

Kol var det stora intresset vid den här tiden!! –ännu idag bryter norrmän och ryssar kol här upp?? –troligen bara av strategiska skäl!! Fanns det inte andra naturtillgångar!!

Försök gjordes med marmorbrytning men det gick helt åt skogen?? –en var för spröd. En välbeställd skeppsredare Jacob Kjøde, som varit aktiv med skeppstransporter sedan början av 1900-talet letade möjlighet till investeringar. Stora delar av berggrunden i Svalbard är sedimentär och i början av den så kallade Skansbukta, inte långt från Lonyearbyen, blottlägges en märklig skärning genom berget.

Sedimentär lagerföljd med vit Anhydrit, med den kemiska sammansättningen CaSO4.

Här är anhydrit, kalciumsulfat, varvad med kol. Nu trodde Jacob att detta var gips, (CaSO4·2H2O), som det fanns teknisk användning för efter kriget. Så 1948 startade han en brytning av gips och började skeppa iväg det med en liten bogserbåt.

Urspårat gruvspår ut till varphögen från gruvöppningen.

Det lilla bogserskeppet ligger kvar på stranden!! --och man kan se att det var isförstärkt i fören med enkla plåtar!! Drivaxeln är stulen, eftersom den var av mässing. Båten kan inte ha dragit stora pråmar in mot Longyearbyen, gruvdriften måste varit i liten skala.

Bogserbåten på stranden är isförstärkt i fören.

Resultatet avbröts snabbt!! --eftersom det man exporterade hem till Norge visade sig vara huvudsaken Anhydrit, som inte kan användas som Gips i tekniska processer. Å det är inte lätt att se skillnaden!!

Vit Anhydrit med algbildning.

Kemiskt sett är det två kristallvatten som skiljer!! --och det behövs röntgendiffraktion för att skilja dem år. Så Jacob hade inte gjort sin hemläxa!! –innan han startade brytningen i Skansbukta!! Men han hade väl råd att misslyckas??

Inlagt 2011-10-26 07:51 | Läst 6419 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?