SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#250. Vilken brallis!! –modefoto i lokalpress!! –1959!!

Ungdomsmodet i slutet på 50-talet skulle visas i lokaltidningen! Skicka ut juniorplåtis med stora gluggen!! –Carl Zeiss Sonnar 250/5,6 och Hasselblad 1000F!! Kompisarna fick ställa upp som modeller!

Den stora modefotografen i Sverige vid den här tiden var Hans Hammarskiöld, medlem av Tio fotografer och utbildad i London. Hans bilder och Georg Oddners hade alla unga fotografer som förebilder vid den här tiden. Så det var bara att ge sig ut i parken vid Järnvägsavenyn och plåta ungdomar i typiska kläder. Order kom från chefsfotografen Irving Lindholm på Östgöten!! --ta lite bilder med tidsanda!! Juniorplåtis undrade vad det var för något och det betydde nog inte det samma för Irving, som var i fyrtioårsåldern, som för juniorplåtis som var 16.

Det var dock kul att försöka plåta med Hasselblad 1000F och 250mm gluggen. Det blev kort skärpedjup på bländare 5,6. Det var mest ungdomar ute vid femtiden!! –efter jobb och skola. Många av bilderna togs i snålt mörkt ljus på senhösten!!

Vilken brallis!  Linköping 1959.

När bilderna kopierats och reportaget lämnades till redaktionssekreteraren lovade han att titta på det. Det kom aldrig i tryck!!    

Inlagt 2012-01-05 07:25 | Läst 6336 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Bob! Ja han verka tända på flickan,det var tider när flickorna hade söm på strumporna,och han i tidens sko mode.....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-05 11:07
Tack, det är lätt att bli nostalgisk. Å det var väl meningen med den här rutan.
Mvh
Bob
Han verkar kommentera något som hon uppenbarligen hörde och småler åt.Ja riktig nostalgi känsla i den här fina bilden.
Svar från Bob Bovin 2012-01-05 12:03
Tack! Fin tolkning du har av bilden!
Mvh
Bob
Hej Bob!
Trevliga minnen du radar upp från din tid i Linköping. Eftersom jag är född och uppvuxen i Linköping så är det en fröjd att läsa dina inlägg därifrån. Och jag som trodde att Irving Lindholm var fotograf på "Corren" men han var alltså chefsfotograf på Östgöten. Honom har man sett vid ett flertal tillfällen på Linköpings gator. Hade tänkt mig en fotokarriär som pressfotograf och försökte otaliga ggr att få komma in bland grabbarna på "Corren" som fotoelev. Men så blev aldrig fallet, yrkesbanan blev en annan och nu har jag foto som en stor hobby.
Trevlig bild, är den månne tagen i Trädgårdsföreningen?
Hoppas du kommer med fler inlägg från Linköpingsperioden.
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-05 17:50
Tack för din kommentar.
När Östgöten mer eller mindre lades ned anställdes Irving på Corren, med huvudsaklig placering i Boxholm och senare i Norrköping. Men han blev fast anställd som fotograf på Corren. Irvings far var VD på Östgöten när jag var sommarvikarie 1958. Efter det freelance-vikarierade jag för Bengt Åhlén under ett år.
Jag lämnade också tankarna på fotobanan och läste till ingenjör ett år i Linköping + 2 år i Örebro. Under den här tiden bevakade jag cykelsport åt Corren.
Bilden är tagen i parken ned mot järnvägsstationen. En form av strög förekom här vid den här tiden.
Det kommer mer från den här tiden.
Mvh
Bob