SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#768. Ska Excel-slavarna bestämma!! –pressfotografins framtid??

Tidningar läggs ned?? –fotografer sparkas!! Allt baserat på Exel-modeller?? –som skall förutse framtiden?? –för dokumentationen av vår demokrati?? Pressfotografen spelar här en viktig roll??  

Det går fort nu?? –dagstidningar tryckta på papper kämpar för sin tillvaro?? Nyheter skall vara gratis idag?? –helst inte på pappar utan de skall vara i e-format!!

 Bildredaktionen på den utmärkta bild-dagstidningen, Sydsvenskan, läggs ned och häften av fotograferna får sparken!! Läs den excellenta fotografen Lars Darebergs blogg med kommentar till tidningens beslut. I dagarna har Chicago Sun-Times kickat hela fotografstaben, 28 ”fast” anställda. Konkurrentblaskan Chicago Tribune har en blogg som skrivs av en av fotograferna och där kan man läsa många bra argument för att journalister inte är fotografer??

I vårt land har alltid det skrivna ordet värderats högre än bilden?? –så det är lättare att kicka fotografer än journalister. Det är historiska perspektivet spelar en stor roll, men den digitala utvecklingen som gjort alla till ”fotografer”, vilket har inneburit en nedvärdering av fotografens roll?? Detta är korkat och en digital chimär, det är naturligtvis lika svårt idag?? –att vara en duktig fotograf som för 20 år sedan??

Det förstår ju dock inte ekonomiska rådgivarna till tidningsägarna?? –ty de är ju delvis styrda av Excel-modeller?? Modeller som inte alltid är korrekta?? --för att fatta beslut om framtiden för en demokratisk granskare?? Nyligen visade en doktorand, vid ” University of Massachusetts” att en Excel-modell var fel angående länders ekonomi.

Så jag litar inte på de beslutande?? --som kickar pressfotografer. Ledningarna vid alla våra papperstidningar får i stället visa vad de går för?? --och göra skäl för den höga lönen, och tillverka ett demokratigranskande medium som läsarna vill ha?? Det kommer att behövas både journalister och fotografer!!

Jag vet för jag har varit juniorplåtis!! –å jag vet hur svårt det är att plåta?? Få kan vara både skrivare och plåtare!! –och videograf!!

Inlagt 2013-06-05 07:15 | Läst 3936 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tyvärr ser det inte ljust ut för fotografer i framtiden pga. allt fler skaffar systemkameror och jobb minskar..De tar in billiga fotografer och en del nybörjare fotografer kan tänka sig att erbjuda bilder gratis bara för det är kul. Många fotostudio har gått i konkurs och fler kommer att gå i konkurs. Ja man måste kunna många saker i framtiden, skriva, foto, video, redigering, videoredigering, korrukturläsa, etc.. för att kunna få jobbet och det är inte värt i min ögon.. Då det är ett väldigt slitsamt jobb med väldigt dålig lön. E-tidningar, e-böcker, m.m. har blivit mer populära.. Synd på ett sätt då det är skönt att ligga och bläddra äkta tidning istället för att hålla en iPad.Upplevelse är inte detsamma. Hoppas att det blir ändring i framtiden, fotografer får jobba med sitt område och mer kvalitet! Samt skrivande journalister får jobba med sitt område. Nyheter o sånt lever mest på sponsor och vi får nyheter gratis istället. Dessutom minskar deras tryckkostnader.. Men bra för miljö?? Ja där vet jag inte.. pga. en klick på Google genererar väldigt mycket ström har jag läst någonstans. Allt gott :)
Svar från Bob Bovin 2013-06-05 16:49
Hej Mikael,
Tack för din kommentar. Dagens ungdom verkar inte bry sig om pappersdagstidningar? Det är bara paddor som gäller. Fotograferna måste nog tänka nytt.
Ha det bra
Bob
Tänkt skriva i forumet om detta, men inte hunnit så du kan få en kort sammanfattning om mina tankar här. Nu när du skriver så kloka ord.

Jag tror att pressfotografen själv behöver anpassa sig. Hur kan jag inte svara på, men att bli journalist tror jag nog heller inte så mycket på. Jag tror dock att fotografens bildsinne kan användas och breddas. Pressfotografen behöver kanske se över sin kameras videofunktioner för att även leverera rörlig bild till hemsidor och e-utgåvor. Nu när gränsen mellan tidning och TV suddas ut.

Tror även att pressfotografen (som frilans) även kan vara den som samlar in bilder från allmänheten. Du var själv på plats, du vet vilka vinklar som är bra och kan snabbt sortera ut "dåliga" bilder utan att ens titta på dessa. Sen kan man leverera ett snabbt paket som består av både ens egna professionella bilder och de insamlade från allmänheten. Problemet blir att vara konkurrenskraftig i pris mot att tidningen plockar de bilder som först MMS:as in.

I värsta fall så blir det en period av skräp och sen har pressfotografen en ärofylld återkomst om sådär 25 - 50 år när marknaden mättats av och kvalité åter blir intressant =)
Svar från Bob Bovin 2013-06-05 16:51
Hej Martin,
Tack för dina intressanta tankar.
Kanske vi måste gå genom helt nytt tänkande.
Ha det bra
Bob
Kloka tankar i en svår fråga! I mina ögon finns det mer än ett perspektiv här. Som du själv skriver så har den digitala utvecklingen, och internet, säkert spelat en stor roll här. Och visst, duktiga pressfotografer men, kanske är det så att det finns duktiga och kanske ännu duktigare fotografer som är "amatörer"?? Kan det va så att pressfotograferna missat tillfället att marknadsföra sin kunskap? Jag tror dock att det är fler som kan ta en bild än att skriva en bra text. Det är synd att yrkeskåren står under en så stor press. Men gör man något? Kan man göra något??
Och vad ligger i framtiden? Själv ser jag papperstidningen utbytt, så fort det finns en läsplatta som är typ 16". Och vem vet, då streamar kanske tidningarna nyhetesartiklarna löpande och direkt till läsplattan. Bilder som behövs, länkas direkt från fotografen på plats och rakt in i artikeln. Blir bilderna sämre fotografiskt? Ja troligtvis! Men hur bra är de idag? Bilden från Husby, eller bilden på Carl Bildt? Vem av de som inte är fotonördar sitter och skärskådar bilderna rent fotografiskt? Inte många tror jag. Och frågan om det inte är framtiden redan idag??
The only thing constant, is change... //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-06-05 16:55
Hej Peter,
Jag vågar inte berätta att vi läser nyheterna på paddor.
Du har rätt i att allt ändrar sig ständigt, inget är konstant, knappt konstanter.
Ha en fin dag
Bob
Peter-L 2013-06-05 17:39
Jag har provat att läsa på min, men tycker att det blir för litet och "fippligt". Men som sagt, fram med en på 16" och min pappersbrevlåda förblir för kärleksbrev och räkningar... :)) Ha en bra kväll! //P
Den stora på frågan på tidningarna som har sparkat sina fotografer är; vem ska nu köra bilen? :)
/Mikael Good
Svar från Bob Bovin 2013-06-05 21:41
Hej,
Ja, det lär ju ha varit ett krav på klassiska Se, att fotografen hade bil. Kan det vara så illa idag?
Ha det bra
Bob
Ja du Bob det är en bra fråga.
Även journalister börjar bli oroliga för framtiden.
Vårt barnbarn Oskar som läser just till journalist skrev häromdagen att han får
kanske innan han är färdig se sig om efter något annat att studera till...
han har sommaren räddad i år igen med jobb på Sydsvenskan men det säger ingenting om just hans framtid..så är det för många i dag...gammal som ung inom tidningsvärlden...

Norra Skåne som är hässleholmarnas tidning har sagt upp alla fotografer när de gick upp i Skånskan..ruskigt..inte så många bra bilder längre...

vi som njutit så av bilderna i Sydsvenskan skit också..........

jag har svårt hänga med...men har i dag genom program 1 lärt mig skilja på läsplatta och surfplatta så kanske jag också investerar i en sådan...

önskar som innan fin kväll
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-06-07 20:10
Hej Gun-Inger,
Framtidens fotografer och journalister måste nog räkna med att tänka i nya banor. Hur vet jag inte.
Ha en fin kväll ni också.
Bob och Ninni
Gun-Inger Arvidsson 2013-06-07 21:20
Oskar går nu också och lär sig filma han tror på det själv. Behövs kanske i framtiden till
tidningarnas webbsidor inte vet jag.
gia