SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#280. Jazzens högborg?? –ett skjul, Preservation Hall, i New Orleans!! –med Percy Humphrey

Jazz är underbar musik och det spelas i alla miljöer, enkla barer, restauranger, hotell och klubbar. Det passar överallt och det är tidlöst. Preservation Hall låter elegant?? –men det är litet och mysigt i New Orleans, --jazzens vagga!!

Vi hade kommit till ett varmt och fuktigt New Orleans i augusti 1994. Det var vetenskaplig konferens. På kvällen skulle vi smita iväg å lyssna på riktig jazz. Vi klädde upp oss lite extra?? --Preservation Hall måste ju va ett elegant ställe. ”Hall” tänkte vi var något fint och hade New Yorks jazzklubbar i åtanke, några är ju ganska lyxiga där i äpplet. Området där Preseration Hall ligger heter French Quarter och är en spännande stadsdel med massor av barer.

När till slut letat reda på jazzklubben blev vi lite undrande. Det såg ut som ett förfallet skjul. Visserligen är det gammalt, byggt 1819, men lite underhåll kanske inte skulle skadat. Men det hade kanske Knut Knutsson som konsult??

Preservation Hall 1994.

Alla jazzens stora har spelat här. Louis Armstrong är föddes 1901 i denna stad och började sin trumpet karriär här.

Louis Armstrong spelar i Linköping 1959.

Denna kväll i den fuktiga Mississippi värmen skulle vi få chansen att höra en annan trumpetarlegend, Percy Humphrey. Om vi kunde komma in?? Det var smockat i det lilla dörrhålet och någon ”Big Hall” var det inte!! --utan stort som vårt vardagsrum hemma! Assistent Ninni är bra på att ta sig in här och där och strax stod vi i den mycket mörka svartmurriga lokalen. Några få lampor lyste över orkestern, som satt ibland publiken.

Perservation Hall Orchestra, 1994.

Mycket riktigt så spelade den gamla mannen Percy Humphrey. Han höll trumpeten med en hand. Den andra handen höll han slappt vid sidan. Det lär dock mycket bra och musiken från orkestern svängde.

  

Percy Humphrey med trumpet i Perservation Hall, New Orleans 1994.

Det var som sagt mycket mörkt i lokalen och jag försökte att hålla en Olympus OM-4 stadigt över huvudet, men som ni ser så blev det darrigt. Det kan dock ha varit så att musiken va så svängig att det var omöjligt att stå still!!

Preservation Hall Orchestra med Percy Humphrey 1994.

Bilden har bara skärpts med lite PS arbete. Allt annat får skyllas på en ostadig hand.


Inlagt 2012-02-03 06:21 | Läst 11015 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant reportage från New Orleans. Jag har aldrig varit där och har därför inte heller sett Preservation Hall men nog hade jag trott att det var ett "finare" ställe. Ni hade tur som lyckades tränga er in. Bilden på den sittande Percy Humphrey är helskön liksom den sista, lite skakiga.Det syns att det svänger ;).

Preservation Hall Orchestra uppträdde tillsammans med Duke Ellington vid den senares konsert i Uppsala någon gång i slutet av 70-talet. De agerade som förband. Alla i orkestern var i mycket mogen ålder och jag tror knappast att någon kan vara vid liv i dag, men kanske 1994. I alla fall så spelade de härligt svängig New Orleans-jazz som publiken verkligen uppskattade.

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-02-03 10:15
Tack Torbjörn!
Jag tror Percy var den sista av åldersgrupp tillhörande mellangardet. Han dog något år senare. Troligen ingick han i bandet som spelade på sjuttiotalet.
Nu är alla barer i "Franska Kvarteret" av det enklare slaget och väldigt turistinriktat.
Om man kommer till NO så skall man inte missa ett ev de största kommersiella gallerierna inom foto. Det ligger i centrum: hemsida: http://www.agallery.com/
Mvh
Bob
Ja det såg verkligen inte ut som man skulle tro, men ofta kan såna intima lokaler ge en mycket trivsammare stämning än finare.
Bilden på Ludde är förresten mycket mycket fin. Det var väl Juniorplåtis i Sporthallen?
Svar från Bob Bovin 2012-02-03 10:28
Tack Olle!
Lokalen var enkel men intim. Mysigt gammal.
Ludde var från sporthallen. Jag gjorde en blogg i början om det!
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/26-stor-inte-satchmo-med-hasselbladare.htm

Mvh
Bob