SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#798. Till gatufoto?? –vilken kamera?? –skall man ta??

När man går där och fotoflanerar på gatan?? –så vill man smälta in i lunken, så mycket som möjligt?? Vilken kamera skall man då välja?? –jag har valt den här!!

Gatufoto går ju ut på att visa det urbana livet?? –och det skall man göra utan att arrangera händelsen i bilden?? Helst skall man smälta in och bli helt osynlig. Det är ju naturligtvis helt omöjligt?? –speciellt om man är en korpulent gubbe, eller kanske det är en bra mask??

Kameran skall ju helst inte synas?? –eller höras!! Det betyder ju att en Hasselbladare 1000F inte är så bra, men en Leica M2 är ju idealiska!! Om man nu vill gå över till den digitala  kameran?? –så är de ju tysta och små de flesta av dem. Utom proffs DSLR kamerorna, som ju är ganska klumpiga med objektiv. Detta till trots, så finns det de som väljer en sådan kamera?? –för gatufoto!!

Jag vill ha en liten lätt kamera, med FOV som 24-28 mm gluggar?? Helst skall det vara så mycke PIX som möjligt, så att jag kan ”croppa” bilden mycke?? Just nu kör jag med den här kameran!!

Olympus OM-D med 12/2,0.

Nu kan man använda den med Lumix G 14/2,8 eller kameralock gluggen f/8. Man kan ju använda nästan vilken glugg som helst med adapter?? –å det är kul.

Nu tror jag att en Sony NEX-7, med en autoglugg?? --skulle nog vara mer idealisk?? –för mitt sätt att fotoflanera?? –men då missar man bildstabiliseringen i kameran??

Här kommer några bilder från de senaste dagarna med kameran ovan??

Inlagt 2013-07-05 07:07 | Läst 8518 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fast nu diskuterar vi återigen definitionen av "gatufoto" ;-) Jag är helt med på att en liten och osynlig kamera är som bäst när man vill ta "smygfoton" på folket som rör sig i staden. Vill man mer generellt dokumentera det man ser på gatan så är nästan en DSLR bättre, eller i vart fall är den inte sämre.

Och går man helt ifrån det här med spontana bilder och istället vill ta effektfulla bilder på gatumiljön i sig själv kan du väl utan problem dra runt på en liten vagn med ett par studioljus =P

Var sak på sin plats som sagt! =D
Svar från Bob Bovin 2013-07-05 11:57
Hej,
Jag tycker man kan ha en vid definition. Även bilder i en liten by kan vara gatufoto. Kameravalet är ju individuellt och beroende av vad man har. Allt duger. Jag plåtade som ung med Hasselblad.
Jag tycker inte man behöver ha folk på bilden. Spår av människan duger bra.
Ha en fin dag
Bob
Hej Bob Ser bra ut. Själv använder jag panasonic G3 med den nya lilla zoomen 14-42 /3,5 5,6 oss, när vädret är ok.
Annars Sony nex 6, som är i mitt tycke mycket bättre än nex 7 och mer distinkt när det gäller knappar, och bättre placering av filmknappen, som jag ständigt kom åt på nex 7.På nex 6 är sådant fixat.Objektiven till nexen är Sigmas 19mm/2,8 eller Sigma 30 /2",8. Stabilisering är inte nödvändigt, efterssom 2,8, och 1600 / 3200 iso räcker rätt lång, när det gäller snabba tider.. Tidigare hade jag Nikon, men förbjöds, på grund av diskbrock, och ständig värk i nacken
Ha det bra Bob. Kul att följa din blogg.
/ Bengt
Svar från Bob Bovin 2013-07-05 12:01
Tack bengt,
Det är ett jättebra val av kamera du gjort. Liten och nätt, har nästan allt för gatufoto, man kan sätt på vilken glugg som helst.
När nästa nex-kamera kommer kanske jag klipper till.
Lätta kameror är min modell.
Ha en fin fotodag
Bob
Såg den där Olympusen live för ett tag sedan, smidig.... Fast, jag är ju förälskad i min NEX... Så jag väljer den. Det enda på min gamla 5:a är en seg autofokus för rörliga eller snabba motiv. Annars, Lovely!! :)
Fin bild från "Röda torget", symbolisk för den platsen.... :) Trevlig helg!! //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-07-05 12:03
Hej,
Kameravalet är ju lite av en slumpvariabel, som inte spelar så stor roll. Men jag vill ha en tyst en.
Röda torget passerar man ofta, när man skall köpa kalkon.
Ha en fin helg
Bob
Peter-L 2013-07-05 12:06
Ja, och Nygatan och Stortorget.... fast där finns Inga Kalkon... ;)
Storleken på kameran har nog ingen betydelse när den är tyst. En Rolleiflex på magen går nog alldeles utmärkt. Folk reagerar först när man lyfter kameran till ansiktet. Det märkliga är, har jag sett, att ingen reagerar, när man filmar med en videokamera.
En Sony Nex-7 funkar säkert också bra, när man har den på magen och tittar på den utfällda displayen.
Svar från Bob Bovin 2013-07-05 12:13
Hej Wolfgang,
Det väcker mer och mer uppmärksamhet att sätta kameran till ögat. Ty ingen ungdom sätter telefonen till ögat när de plåtar..
En Rolleiflex är säkert nära idealisk.
Ha det bra
Bob
Härliga bilder och intressant text.
Vad skall vi ha som inte vill ha de stora tunga pjäserna.
Såg denna annons på FS http://www.fotosidan.se/classifieds/view.htm?ID=201080
Den kan ju var något.
Göran
Svar från Bob Bovin 2013-07-05 18:29
Tack Göran,
NEX-6 är säkert mycke bra, men byta mot en OM-D?
Väg inriktning, pengar och egen känsla, så kan man hittar rätt.
Ha det bra
Bob
Wolfgang, vik ut skärmen på OM-D:n och du har en digital Rollieflex på magen.