SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#814. Rätt färg?? –tror inte det?? –eller en illusion!!

Det kanske inte är meningen att man skall fånga verkligheten?? –som naturfotograf?? Tolka i stället det du ser?? –så att det blir en trovärdig dokumentär av naturen??

Här har vi samma natt som i gårdagens blogg?? –en magisk natt norr om Svalbard, ute i den uppbrutna sommarisen.  Midnattssol som bakgrund till en stor isbjörnshanne?? –i full färd med kvällsmåltiden!! –en hädangången säl.

Hur fångar man det på bild?? –med ett enormt tonomfång?? Impressionisterna lade märke till att färgen på snö kunde vara så olika?? –beroende på sol och allmänt ljus, så rosa snö?? –eller blå snö är helt ok?? Motljuset sätter dessutom en vacker röd kant på isbjörnens gulvita päls!! –å det vill man ju få med i bilden??

Till och med truten har fått lite färg. Det var ingen idé att säga till björnen??--att han var lite blodig om nosen?? För då kunde han ha blivit gramse!! Dessutom hade det inte blivit någon dokumentär naturbild? Det var svårt att få med hur gott han tyckte det va med säl?? –smackandet blev inte dokumentrad!!

Inlagt 2013-07-21 07:23 | Läst 5863 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul fråga du tar upp - i synnerhet som det inte lär finnas något svar på den. Det enklaste är att låta någon japansk ingenjör bestämma med hjälp av någon matematisk algoritm. I och för sig är det inte alltid det man vill. En sak är väl rätt klar: det går inte att fånga "hur det var". Även om vi stod bredvid varandra när du tog bilden så är det inte säkert vi hade sett samma sak. Det lär ju finnas en mängd olika vetenskapliga teorier om hur vi upplever och hur vi selekterar. Inte ens minnet är att lita på enligt en artikel jag läste som handlade om dem som varit med om 9/11, efter tio år gick berättelsen inte att känna igen. Som David Lynch låter en huvudperson i en film uttrycka det: jag vill minnas som jag minns - inte nödvändigtvis hur det var. Coolt!
Lasse
Svar från Bob Bovin 2013-07-21 12:43
Hej Lars,
Bra kommentar. Huvudsaken är kanske att man själv är nöjd. Kanske man kan fråga en kompis som va med.
Ha det bra
Bob
Fin bild.... och lite färg dör vi inte av. Gillar hur kvällsfärgerna sprider sig i pälsen på isbjörnen. Trovärdigt!
Fast, du kunde kanske erbjudit en servett... Och kul med den trots allt vita pippin i nederkant som säkert väntar på resterna...

C U tomorrow Mr Bob!! :) //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-07-21 22:38
Hej,
Den vita pippin är en liten asgam i Arktis. Nallen använder snön som servett, och det har han gott om. Jag behövde min senare på på efterfesten.
Vi ses på stortorget.
Ha de
Bob
Härligt härligt precis som det är ibland ...inte för jag har varit där som du vet...
men det kan hända underliga ljusfenomen även vid Torne Träsk..
många säger att så såg det inte ut.
den måste ha mat men sälar är så gulliga
förvisso det är isbjörnen o truten också...äter den blodig säl?
Ha det ...............
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-08-02 18:38
Hej,
Jepp truten äter rå säl. Jag har många bilder av det.
Ha en fin kväll
Bob