SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#396. En Leica MM!! –inte för var och en?? –eller målvakt i 08!!

Det kommer inte som någon överraskning!! --att den kameran inte är för var och en?? –ty få vill ju ha svartvita bilder?? –eller hur?? –ändå har jag tagit s/w bilder i 08-områder!! –där ja va målvakt i helgen??

Leica MM är säkert en fantastisk kamera!! –det framgår nu när mer och mer tester kommer ut på nätet. Å vem skulle inte vilja ha en sådan kamera?? –jag skulle vilja ha den som min exklusiva svart/vit-kamera!! –men så var det detta med prislappen?? –150000 kr med kittlinsen!! Nu har det kommit fram att det är inte bara det?? –utan Ming Thein påpekar i sin mästerligt utförliga test av MM att detta är inte en kamera för gemene man?? --utan man måste va en mycket kunnig fotograf för att bemästra den. Den utmärkta upplösningen, och kamerans tekniska utformning!! --gör den svårhanterlig. Du måste dessutom börja se på ett nytt sätt!! Läsa hela testen!! --det tar nästan en mästare bara att läsa den!!

Glänset i räcket!! –i Gamla stan. Konverterad Panasonic GH2.

Så för mig blev det inget annat än att ta med Panasonic GH2 och14/2,5 gluggen till centrala 08-området, där jag skulle agera ”målvakt” i helgen. Det gäller ju att dryga ut den magra pensionen!! –om man skall kunna köpa nya kameror ständigt?? Så jag har börjat agera ”målvakt” åt den nya generationen?? –som lever med hög ”speed”. Så numera får jag ta smällarna!! --när de roar sig?? Det är speciellt jobbigt!! --när man måste ta straffen!! Man är ju inte så van att klara det?? Gamla utslitna gubbar har ju ingen större spänst och uthållighet!! Men det är väl meningen?? –slit ut en generation i taget??

”On the line of duty”, Panasonic GH2. “Trigger” var assistent Ninni!

Inlagt 2012-05-29 07:03 | Läst 9075 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är ju bra reklam för leica att han Ming Thein påstår att den nya leican är svårbemästrad. Snacka om att vara självgod, ett löjets skimmer vilar över honom. Föv fina bilder du tagit.
Svar från Bob Bovin 2012-05-29 08:47
Tack Hans-Åke!
MM kommer säkert att sälja mycket bra oavsett va som skrivs på nätet.
Mvh
Bob
präntare 2012-05-29 09:08
Säkert, men i en ganska begränsad upplaga. Priset inbjuder väl inte vanliga löntagare till ett köp.
MVH
Hans-Åke
Sköna Stockholmsbilder Bob! Tillbringade helgen i Kongl Huvfudstaden förrexten! Fotografiska, div. Bluesjam och en härlig tur i Skärgården. Fast den liknar ju mest en insjö iofs...
Det är väl med kameror som med allt annat, det finns både dyrt o billigt. Med en Aston Martin tar du dig från A till B precis som med en gammel 242 a. Fast känslan är kanske lite olika... Ungefär samma sak med en kamera, idag blir det bra bilder från de flesta digitalkameror. Jag köper billiga kameror för att jag inte har råd med dom dyraste, hade jag haft det hade jag nog fan slantat upp. Min vardagskompakt, en Samsung EX1, tar grymma bilder o känns som en riktig kamera på alla sätt, den gav jag 1300 kr för på Tradera. Som "tri-x kamera" har jag en Ricoh GRDIII med fast 28 mm och en 28mm Voigtländersökare. Svartvita jpeg från den är fantastiska och den var inte särskilt dyr. Sen såklart en massa Nikon utrustning när man ska se proffsig ut...
Finns en film på youtube ifrån tillverkningen av en specialutgåva av en M9, ett sånt hanverk!! Leica och Porsche om resurserna fanns... Men det gör dom tyvärr inte, snyyyft!
Ha det gött!
Svar från Bob Bovin 2012-05-29 11:49
Hej Janne!
Drömmen om Porsche känner man ju igen, en grön en. Samma med Leica MM. Trevliga kameror du har, rätt att köpa begagnat.
Ha det bra
Bob
Man kan fråga sig om marknaden för Leica MM är så pass stor att den kan löna sig att ta fram? Vilka yrkesfotografer vill ha ett sånt verktyg som bara tar svartvitt? Några andra än yreksfotografer lär ju inte har råd med den. Mätsökar-och svartvitfantasterna använder mest analoga mätsökare och film, ett mindre antal M8/9. MM är nog i första hand en produkt man tagit fram för att testa gränserna och för att marknadsföra Leica overall. Priset är förmodligen inte i relation till vad den kostar att tillverka utan mest för att få reklam och att många ska skriva om Leica och uppmärksamma företaget och dess övriga produkter. En produkt med sånt pris måste ju vara något i hästväg, eller hur? Leica lär inte få tillbaka kostnaden de lagt ner för att utveckla kameran ändå, alldeles för få kommer att köpa den. Men säkert kommer ytterligare ett antal hugade fotografer att börja snegla på deras produkter i övrigt, och på så sätt lönar det sig ändå för dom. Den är alltså en ren reklampryl för Leica. Visa att man kan överskrida gränser och tillverka produkter med bättre prestanda än någon annan, har visat sig vara ett framgångsrecept mer än en gång.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Bob Bovin 2012-05-29 15:23
Tack Nils,
Det var en intressant förklaring till en udda kamera. Hoppas att den lyckas, fördå kommer billiga efterföljare. Kanske är det bättre att använda film eller konvertera färgfiler.
Ha det bra
Bob
Det höga priset beror ju delvis på den begränsade marknaden för sådan kamera, men jag vet att det är en härlig känsla att fotografera med en Leica M.
Dock när jag kollade Ming Theins redovisning och test, så ser jag inte att Leican skulle vara bättre än Nikon 800E.
Men det syns kanske i förstoringar på papper?
Tack för den länken!
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-05-29 15:32
Hej Wolfgang!
Jag håller med dig, jag hade en M i handen under många år och det fungerade utmärkt.
800E är nog en mera allsidig kamera och om den hade varit lättare skulle jag vilja ha den.
Ha det bra
Bob
Listpriset på Leican är väl 64000?
I och för sig mycket pengar, men inte så mycket mer än vad till exempel Canons flaggskepp kostar.
Att kalla den nya Summicronen för kit-glugg kanske är en smula missvisande. ;)
Den gluggen har man nog plockat fram mest för att visa hur bra det går att göra en normal om man inte behöver begränsas av ljusstyrka > f/2,0 och om det får kosta vad som helst.

Hur som helst tror jag som Nils att kameran mest handlar om att Leica liksom andra måste få medial exponering. M9:an är ju en gammal kamera idag, och förmodligen kommer M10:an som de flesta väntar på med cmos-sensor, live view och bättre brusprestanda dröja ett tag. Vi får se i höst på photokina om den kommer.

Det som är problematiskt med MM är dels att den är väldigt oförlåtande om man exponerar så att högdagrarna blåser ur, så den är nog lite uppochned vända världen för de flesta svartvit fotografer att plåta med. Och dessutom torde det bli svårare att styra hur man vill ha sina svartvita bilder att se ut i och med att man inte kan laborera med färgerna vid konverteringen. Personligen tror jag inte på svartvita sensorer av dessa orsaker, vi är vana idag att kunna konvertera våra filer så att vi får den karaktär som vi söker, att behöva gå tillbaks till filter för att komma åt (en liten del) av detta är nog inget de flesta efterlyser.

-affe
Svar från Bob Bovin 2012-05-29 18:46
Tack Alf!
Jo priset blev väl lite i överkant, det blir ju 121 000 kr för kittet! Tycker fortfarande att det är en kitlins, eftersom den sägs behövas för kamerans upplösningsegenskaper. Vilket ju är en sanning med modifikation och ett försäljningsargument för det höga priset.
Kanske lockelsen med MM är just att man tvingas tänka om vid val av bild, redan i fält. Troligen hör dock MM till det förgångna.
Ha det bra
Bob
Hej Bob! Du har en bra kamera,din fru kan hantera den bra....
nu har jag tipsat svenska lag ledningen var vi har en bra målvakt till em.....:))
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-05-29 20:57
Tack Rolf!
Ninni tackar för beröm.
Det låter bra att du satt upp mig som reserv till EM. Jag är glad i att fakturera om jag skulle hoppa in.
Ha det bra
Bob