SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#851. Landskrona fotofestival 2013?? –huummm??

Det har efterlysts kommentarer till Landskrona fotofestival 2013?? –som avhölls i den gångna helgen. Det var en mycket ambitiös konstnärligt inriktad fotofestival?? –men ……..!!

Det här blir kritiskt?? –men kom då ihåg att mina kommentarer baserar sig på ett besök en solig lördag!! –där assistent Ninni och jag och en nära fotointresserad vän besökte utställningarna. Vi lyssnade inte på några föredrag!! –vem kunde det?? --med den härliga solen där ute.

Jag vill understryka att det jag skriver här är min personliga åsikt!! –och inget annat?? Har jag då någon erfarenhet av fotoutställningar?? –tveksamt?? -- i jämförelse med många proffs som fanns i publiken?? Man kunde se fotoprofessorer och publicister och fotografer i publiken.  Vill du läsa andras åsikter så läs Lars Dareberg, eller Micke Berg.

Det var mycket kul att besöka denna fotofestival, den var mycket ambitiöst upplagd med många gallerier och tre utställande fotografer i konsthallen?? –som för övrigt är en av de finaste i landet. Det vore orättvist att jämföra med Les Rencontres d'Arles?? –fotofestivalen i Arles i sydfrankrike. Jag har besökt två av dessa. Men inriktningen var i den stilen?? –konstnärlig fotografi?? --med personliga projekt hos fotografen.

I konsthallen ställde tre internationellt väl renommerade fotografer ut?? –den danska Magnum fotografen Jacob Aue Sobol?? –den japanska storfotografen Daido Moriyama?? –och den svenska fotografen JH Engström. De japanska bilderna tilltalade mig bäst, även om de naturligtvis inte speglar Moriyamas dokumentära bredd?? Jag har sett utställningar av honom i Tokyo som varit mycke mer intressanta!! –men det var en glimt av en spännande fotograf?? –som mest kopierar hårt svartvitt. Propert och traditionellt hängt.

Lika hårt kopierar Aue Sobol i sina beskurna detaljer av i huvudsak människor,  inte ens med meterförstoringar imponerar denna typ av bilder på mig?? –inte heller hos mina två följeslagare. Bilderna är dock genomarbetade och starkt och dystert påverkande.

Mer beklämmande var utställningen av Engström?? –där tre väggar packats med bilder i ungefär A4 storlek?? –ett gytter av bilder och där många var totalt ointressanta!! –som en stolsits?? Det var omöjligt att få en överblick?? Hur kan man utställa bilder i en vacker konsthall?? –där bara halva konsthallen utnyttjades?? –på detta sätt?? Med ett urval av bilder, hängda separat?? –skulle intrycken kunna bildas?? Nonchalans!! --är mitt intryck!! Knappast konstnärligt relevant??

På gallerigatan fanns det många små utställningar?? –med personliga projekt. Rent allmänt var många tråkigt kopierade och opersonligt hängda?? Det är populärt att vara suddig?? –och blekkopierad?? Till och med Anna Clarén hade en utställning med bilder som inte tilltalade mig??

Är utställningsteknik något okänt begrepp i den här fotofestivalen??

I Landskrona Museum fanns en historisk utställning av bilder från fotografer verksamma i staden för länge sedan?? –här imponeras man av det fantastiska yrkesskickligheten!!  Det var svårt att beskåda?? --så många bilder utställda på en gång??

Här ställde också gruppen ”Sunny f/16” ut?? --den består av 5 Skåne fotografer?? –som också är verksamma som fotopedagoger?? De värnar om de historiska fotografiska processerna?? –och använder dessa i sitt skapande. De höll både föredrag och workshop?? Det är en skicklig och beundransvärd grupp av konstnärer!!

Micke Berg?? fotografen som cyklar mycket??–hade ett bildspel i teatern?? –tillsammans med andra grupper och fotografer?? Jag orkade med tio minuter?? –det var för mörkt!! --och solen lyste så inbjudande utanför.

Jag låter negativ?? –men det var kul att besöka den här fotofestivalen?? –all heder till arrangörerna!! –och hoppas de kommer åter nästa år. Gärna då med ett bredare program?? –konstnärlig fotografi kan ha mycket större bredd  i innehållet?? Då tror jag att det skulle komma mycket fler åskådare??

Inlagt 2013-08-27 07:00 | Läst 6377 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Lustigt, kommenterade just Alfs blogg och hade samma inställning som du. Jag antog att jag var förlegad och en gnällgubbe men till min glädje kan jag konstatera att jag är i gott sällskap! Det är ju kul med sådana här initiativ även om man inte gillar vad man ser. Kanske har jag förläst mig på Mantel, som också är gammal men grundligt tysk.
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 10:57
Hej Lars,
Man kan va ung i sinnet och fortfarande en gubbe. Så tror jag det kan vara och dessutom har vi en viss erfarenhet. Jag såg mina första HCB bilder i slutet av femtiotalet. Jag har deltagit i vetenskapliga konferenser i fyrtio år och visat tusentals bilder och videofilmer i föredrag vid mer än femtio universitet i världen.
Gamla grundliga tyskar skall man se upp med, de är ofta genomarbetade med grundlighet. Men några kan verkligen påverka en och annan.
Ha det bra
Bob
gosta52 2013-08-27 11:54
Förstår nu att jag är rena lill-killen jämfört med dig, tänk att jag ändå är så ung. Har bara sovit mig igenom konferenser i trettio år. Jag gillar tyck grundlighet och rekommenderar verkligen Mantel, han påminner om alla sega tyska filosofer jag slagits med. Skulle vara kul att höra vad du tycker om honom.
Lill-killen
gosta52 2013-08-27 14:03
Sorry, Harald Mante hette han, utgiven på rockynook. Rekomenderas (jag är tjatig).
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 14:37
Tack, jag skall leta reda på den. Men jag lovar inte att läsa den.
Ha det bra
Bob
Hej, jag var ju där och har väl en liknande uppfattning som er båda. Vad det gäller mitt bildspel så har jag inget med det att göra, men det såg för jävligt ut. Bilderna i fel format, alldeles för mörkt, och jag vet faktiskt inte vad teknikerna sysslat med, helt värdelöst i alla fall.

Mitt inlägg kan ni ju läsa på http://mickebergphoto3.blogspot.com

Synd annars, att du inte kom fram o hälsa, hade varit kul o tagit en öl med dig.

micke
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 11:07
Hej Micke!
Rätt visade, kan bildspel vara mycket effektiva intrycksgivare. Dagens teknik för produktion av bildspel gör också att det går att producera dem skräddarsydda för en lokal och tillfälle. Jag förstår att detta är för kostsamt för en fotofestival av denna typ och en enskild fotograf har sällan dessa resurser. Likafullt tror jag att man med en mindre insats kunde ha gjort ett bättre bildspel i teatern. Man kunde tänt upp till en halvljus lokal, så man hittat till en stol och man kunde ha projicerat bilderna på en större yta och med rätt ljusstyrka.
Det hade varit jättekul och svängt en öl med dig och pratat foto och cykelsport, men jag hade nog inte känt igen dig i vimlet. Det får bli någon gång i huvudstaden när det passar.
Ha det bra
Bob
Håller med Bob, Lars och Micke.
Dock var det ett mycket bra initiativ av arrangörerna, som förhoppningsvis får detta att bli ett årligt evenemang.
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 11:10
Hej,
Jag håller med initiativet är mycket lovvärt och hoppas de kommer åter. Det kan ju va så att vi var bara några få som var kritiska. Lita mera bredd om jag får be nästa gång. Dessutom skall arrangörerna lägga sig i det tekniska utförandet nästa.
Ha det bra
Bob
Hej, jag var också där. Väldigt fint initiativ att samla konstnärlig fotografi på det här sättet. Oavsett vad jag gillar eller inte så är det inspirerande att se andras arbeten, flera efter varandra, vilket sällan eller aldrig sker annars. Hoppas det blir återkommande/ Annika
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 11:12
Hej Annika,
Jag håller med dig. Om en festival är stor nog så finner man alltid inspiration här och där. Det är alltid nyttigt att se bilder och analysera dem. Man behöver inte alltid tycka om en bild, den kan göra en nytta ändå.
Ha en fin dag
Bob
Svårt att konkurrera med solen :)

JH Engströms nya utställning och bok är inte helt lätt att ta till sig. Om man inte betraktar bilderna var för sig utan tillsammans ser man en personlig bild av ett Paris som man sällan ser. Ett skitigt Paris som är verkligheten för många som inte har någon topplön. Jag tror att man måste vara lite intresserad av personen JH Engström. Det är lite som extramaterial för fans.

Jag blir förvirrad av alla dina frågetecken. Du sätter ut dem trots att det inte är någon fråga. Prova gärna att hoppa över dem. Detta är sagt i all välmening.
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 11:31
Hej Magnus,
Förståelsen av Engströms bilder hade kanske blivit lättare med en mer genomtänkt presentation. Jag inser att enskilda bilder kan utgöra en del i en helhet, men det hindrar inte att den enskilda bilden fortfarande skall vara en naturlig del av helheten. Så uppfattade åtminstone inte jag den här presentationen och inte hller mina bilderfarna vänner.
Skall man skildra en svår miljö, så tror jag mer på en samling kraftfulla, innehållsrika bilder än en bedövande kaskad av fragment, som kunde komma från vart som helst.
Jag har en varit i Paris många gånger och jag har bott i Toulouse, så jag har ett visst hum om livet i Frankrike. Dock inte så väl att jag kan helt förstå alla miljöer i Paris. Dessutom hade jag inte då någon topplön, om nu någonsin en akademiker får det??
Tack för din i all välmening framförda kritik av hur jag skriver. Jag är lite ledsen över att de flesta inte gillar mitt sätt att skriva. Men det är mitt sätt att frigöra mig från den faktaprosa jag skrivit i mer än trettio år som vetenskapsman. De dubbla frågetecknen och utropstecknen hjälper mig att stanna upp och fundera. Vid min ålder är man inte så snabbtänkt längre.
Ha en fin dag
Bob
Tack för detta fina reportage, sådant här är alltid bra att läsa för en fotointresserad.
-affe
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 14:30
Hej Alf,
Tack kanske det gläder några fotointresserade. Jag hoppas det kommer åter.
Ha en fin natt
Bob
Är det en mondän Kronblom som står där i första bilden?
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 14:35
Hej,
Jag har en känsla av att Kronblom var elegantare, åtminstone på den målning jag har på väggen här hemma.
Ha en bra dag
Bob
Någon annan verkar inte heller att ha gillat bildspelet o snodde projektorn på söndagen , trist men sant.
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 15:46
Jag var inte där på söndagen. Tveksamt om man skulle vilja ha den projektorn.
Cykla väl
Bob
Det var visst fler som ogillade upplägg och exponeringssätten under festivalen. Värst var nog väggen med många A4-bilder som hängde dels för högt och dels oregelbundet mellan stående och liggande format, samt att nedersta raden av bilder avslutades abrupt.
Svar från Bob Bovin 2013-08-27 19:06
Hej,
Ja det var slarvigt och föga konstnärligt.
Ha det bra
Bob