SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#853. Våran exhibitionistiska livsstil?? –är den egocentrisk??

Är den moderna livsstilen självcentrerad?? –uppbackad av att synas så mycke som möjligt i de sociala medierna?? –å i den offentliga urbana teatern?? Ja, ungdomarna spelar med här??

Syns jag?? --så finns jag?? –det ligger något i det.  Allra bäst är naturligtvis om man syns i globala medier?? –och blir en ”kändis”?? Detta tycks idag vara nirvana?? –i det närmaste det samma som odödlighet?? Det är naturligtvis en schimär?? Det är i stort nästan omöjligt att bli en kändis?? –historiskt sett. Några få finns det som t ex Albert Einstein, Charles Darwin….?? Inte ens Carl von Linné är med säkerhet en världskändis!! –men naturligtvis en rikskändis!!  Alfred Nobel ligger nog bra till också?? –ty att upptäcka dynamit det slår!!

Några minuter i nationell TV leder inte långt?? –kanske man kan livnära sig några år?? Å några följeslagare på nätet betyder ingenting?? –men många tror nog det!

Det svåra är att all denna public strävan leder till en egocentrisk livsstil?? –solidariteten försvinner och därmed medmänskligheten. Det svåra är att några politiker sjunger exhibitionismens lov!!

Man kan ana detta i det i den urbana mingelmiljön??

Lund anno 2013-08.

Inlagt 2013-08-29 07:15 | Läst 8100 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hmmmm, det va svåra frågor du ställer... :) Spontant så är det lätt att svara Ja... Men är det så? Jo, till viss del. Men kanske handlar det mer om Möjligheterna som tekniken ger oss idag, än att "synas". Så jag tror kanske mer på att det ena ger det andra. Nobel är ju ett namn som "smäller högt"... :) hade han skippat tekniken, sociala media om han levt och verkat idag istället? Jag skulle inte tro det.
Jag tror tyvärr att vi går mot något som är mer självcentrerat, men gäller det bara ungdomar?? Gäller det bara sociala media?? Är Fotosidan ett sådant?? Ger vi det vi vill få?? Vi, alla?? Eller är det bara ungdomarnas och politikerna fel?? Som sagt, svåra frågor. Som tål att tänkas på... :)
Nedre bilden går jag nästan bet på.... Gamla "Spiesen"?? Ha en exhibitionistisk dag! :) //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-08-29 10:22
God Förmiddag,
De nya teknikerna ger fler möjlighet att till synes synas. Gustav II Adolf kunde nog stila, men de andra fattiga som fick slås för brökanten hade nog inte tid att show off. Idag kan ju till och med en pansjis gå publikt med fotosidan.se.
Men nog är det viktigt att för fram sina tankar och resultat, jag minns vad man fick kämpa för att komma ut med dessa en gång i tiden. Flänga runt jorden på konferenser, och ibland var det inte många som lyssande. Gamla professorer hade ju rätten att sova.
Jag har redan varit ute och stilat på Mårtenstorget idag, där andra bilden är tagen. Du får gissa vilket hörn.
Ha en fin skådedag
Bob
Peter-L 2013-08-29 12:21
Hmmm, lite "irriterande", jag brukar ju inte gå bet på dina geografiska positioner. Men här gjorde jag det, så jag fuskade... ;) Så, sydvästra hörnet då... Är det där där Thorn låg tidigare?? Skumt, känner inte igen det alls... Men men... Bra att du syns... ;)

Vad gäller att synas, så relaterar jag rätt mycket till min dotter, som är i "generationen". Många vänner på typ FB och Instagram... Men en handfull i verkligheten. Och det är Bra tjejer. Kul, trevliga och varma. De går absolut inte över lik. Men visst, de syns och ses, dunkar på med lite "gilla", risken är kanske att det blir för ytligt och fort ibland men. Jag tycker det är bättre än alternativet. Låt dem få synas lite då. Låt dem bli glada... Det viktiga är ju att de förblir respektfulla och goda individer. De med vassa armbågar och som gått över lik, fanns långt innan internet... :) Jag tror mycket på att de vi fostrar idag, är de vi får uppleva i morgon! Värderingar och värdegrund!!
Och, man ska inte fuska.... :) Förlåt.

Och på tal om professorer... Det fanns en, i Lund som gjorde att man aldrig somnade på föreläsningarna! Ingemar Ståhl, professor i nationalekonomi.... En kunnig och duktig föreläsare.. i micro och makroeknomi... tusan, han hade kanske blivit en bra fotograf... ;) //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-08-29 15:10
Hej igen,
Nu är du på plats.
Jag har stor respekt för många ungdomar. Jag har ju haft förmånen att träffa den akademiska grädden i många år. Den nya tekniken har ju förändrat möjligheterna till kommunikation och det är bra.
Under min tid i jobbet har jag träffat en handfull lysande föreläsare, å då har jag inte somnat.
Bob
Något att tänka på. Du har nog rätt!
Svar från Bob Bovin 2013-08-29 10:23
Hej,
Det är sällan någon som har rätt och speciellt inte jag. Men frågan kan väckas.
Ha en fin dag i Skåne
Bob
Hej Bob!
Du har verkligen lyckats illustrera din text med bilderna idag!

Hmmm, om livet går ut på att sticka ut bland 7 miljarder människor genom att tänka unika tankar eller se exceptionellt (bra) ut så finns risken att man blir besviken :-(

/Johan
Svar från Bob Bovin 2013-08-29 10:30
Tack Johan,
Det är en tuff kamp, man får komma på något riktigt bra. Det duger inte med kylskåpet, men kanske transistorn. Fast vem mins vem som hitta på dom. Eller bedövningsmedlet xylocain, vem minns att två svenskar gav oss smärtfrihet hos tandläkaren?
Men å andra sidan vem minns en popsångare om femtio år?
Ha det bra down under
Bob
Antipodian 2013-08-29 11:41
För att renommésnylta så var det en släkting till mig som tog fram Heparinet som läkemedel - men varken Heparinet eller Pacemakern ledde till något Nobelpris, men väl till viktiga etableringar inom svensk läkemedelsindustri.

Idag så är nog läget svårare för individen; inget så banbrytande som de upptäckter som diskuterats i dessa inlägg skulle idag vara så individberoende som det var då - nu är det lagarbeten med tiotals, ofta hundratals viktiga kuggar och de som förmodligen nämns vid en framgångsrik lansering är VD och styrelseordförande :-)
Svar från Bob Bovin 2013-08-29 15:12
Hej ign,
Du har rätt, men de riktig vildhjärnorna passar inte alltid in i grupparbeten. Ofta är det de som gör det.
Ha en bra morgon
Bob
De här är ett globalt fenomen, i alla fall där det finns ordentligt TV-utbud och massor av media och där man inte behöver tänka så mycket på mat för dagen! ;) Och marknadskrafterna spär såklar på, då egotrippade och även osäkra konsumenter e det bästa en reklamare vet! :)

Solidaritet eller politik i dag, det handlar inte så mycket om ideologier numera, vi e konsumenter även i politik!
Och de politiska partierna har blivit varuhus!
B)
Svar från Bob Bovin 2013-08-29 12:38
Hej Bengt,
Den där "marknaden" ställer till med mycket problem. Undrar om det är en omskrivning av "odemokrati"?
Ha det fint med hunden
Bob
Benganbus 2013-08-29 13:49
Marknaden genererar en hel del skattepengar till samhället, så e det såklart.
Men det är viktigt att samhället, eller kalla det vi medborgare, ändå inte tappar kontrollen!
Och vi styr ju via våra politiker och politiska partier. Men då de politiska partierna verkar tappat det som vi förr kallade för ideologi och bara blivit detaljister av olika lockvaror, så ser det mörkt ut!
Inte för alla såklart, men tyvärr för dom som behöver solidaritet!

Ha det fint du med Bob!
Å Roffe hälsar!
/Bengan
Svar från Bob Bovin 2013-08-29 15:15
Det verkar finnas en bra marknad och en mera tveksam marknad. Jag undrar hur det går ihop?
Å var politikern passar in vet å katten, när de avgår verkar de flytta in i marknaden och mjölka den.
Ge Roffe ett extraben.
Bob