SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#453. Ä det här naturbild?? –eller krävs det lite mer??

Vilken roll spelar naturbilden?? –i ett genomindustrialiserat samhälle?? Den skall visa vilken vacker natur vi har kvar?? –eller visa vilka svårartade problem vi har att hålla den bevarad?? Säkert båda!!

Behöver vi då alla bilder som  bara är artbeskrivningar?? –nej, sådana har vi redan fullt av i uppslagsverken!! –som till exempel av den här typen!!

I några fall så ger bilden information om vilken natur som utgör dess omgivning. Som i det här fallet.

Det är alltid roligt att se bilder där det händer något och sådana bilder som man inte har sett förut. Kanske det kan vara en så enkel sak som en landande fågel!!

Den viktigaste uppgiften för en naturfotograf är att upplysa allmänheten om missförhållanden i naturen. Så att var och en förstår att man kan göra en insats som förbättrar förhållandena i naturen. Ett exempel kan vara att visa hur isbjörnarna under vissa tider av året får leva på tång i stället för säl, därför att isen inte finns i områden som värmts upp av ”växthuseffekten”.

Tänk efter vilken roll du vill spela i naturfotografins uppgift??

Inlagt 2012-07-25 06:53 | Läst 4409 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Om den artbeskrivande bilden kopplas till information om var den är tagen så kan ju dess "nytta" öka avsevärt. Om det är något udda så tar Artdatabanken på SLU gärna emot den typen av information, ett plus om det finns en bild. Om den sedan visar t ex en ungfågel, ger den också information om att denna art troligen häckar där. En artbeskrivande bild där arttypiska drag avviker från det normala kan också ge information om hur miljön mår eller om t ex tillgången på föda varierar, om det förekommer sjukdomar eller parasiter. Jag har mängder med "artbeskrivande" bilder på fiskar och de blir tråkiga att titta på, så jag förstår vad du menar, men just förekomst av parasiter eller t ex att de flesta plattfiskar jag fotade utanför Fårö var mer eller mindre blinda, har lett till diskussioner med fackfolk och forskare på området.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2012-07-25 19:48
Tack Lena!
Artvariationer är säkert ett mycket viktigt område och här hjälper många bilder.
Det visar att jag inte förstått hur viktigt det är med många bilder av samma art.
Tack för ditt intressanta svar.
Det var mycket intressant att träffa dig i Säterdalen.
Ha det bra
Bob
Man vill nog ha sin egen samling av arterna och dokumentera vad man har sett. Det blir personliga bilder på så sätt. Att fotografera människor i staden, det blir ju också "artbeskrivningar".
Fina Bilder Du har tagit. Att visa det vackra är också ett syfte.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-07-25 19:51
Tack Wolfgang!
Den personliga samlingen är naturligtvis mycket viktig, detta att minnas är kul.
Några bilder blir också en överraskning, när man ser dem i kameran. Jättekul.
Ha det bra
Bob
Jag tycker om att fota...och vill gärna ha mina egna bilder..om det jag tycker om!!! Jag försöker också inspirera mina barn barnbarn att man ska vara rädd om naturen eftersom vi har den bara till låns...Om alla är rädda om naturen så kanske kunde man göra något gott för den??Härliga bilder du har tagit
Ha en bra dag
MVH Anita
Svar från Bob Bovin 2012-07-25 19:53
Hej Ania Maria!
Tack för din fina kommentar. Det är viktigt att visa barnen hur fantastisk naturen är.
Ha det bra
Bob