SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#464. Du kastar bort mat för så där 6000 kr i år?? –är det vettigt??

Naturvårdsverket har utrett att du kastar 225 kg mat i soporna!! --per år!! Det verkar inte slugt?? –om stora delar av jordens befolkning svälter?? Har du tänkt göra något åt det??  Vi försöker??

SVT har refererat till Naturvårdsverkets utredning angående hur vi slänger matsopor. Hushållen slänger oväntat 674000 ton mat per år. Två tredjedelar av detta är oundvikligt, som till exempel kaffesup. Men en tredjedel, 225 kg, är onödigt matavfall. Att det slöas i de välmående (fetlagda) länderna förvånar inte!! –men att så stora mängder slängs i Sverige är chockande!! Samtidigt svälter flera miljarder av jordens befolkning. Det är ett fel någonstans i vårt system.

Jag kan på nära håll konstatera att detta är sannolika siffror. Assistent Ninni och jag försöker att slänga så lite som möjligt och är säkra på att vi inte slänger en tredjedel av vårt matbehov. Den yngre generationen är mer tveksam?? –de slänger nog för mycke pengar. En familj med två välutbildade arbetande vuxna och två barn kastar mat för ungefär 6000 kr per år och person.

Du undrar naturligtvis vad detta har med foto att göra?? –du har rätt?? Men det har det?? Det är så att jag hittade den här fotoflanörbilden?? –när jag stannade till i Alingsås den här sommaren!!

Alingsås 2012-07-17. Olympus Pen E-PL1 + Lumix 14/2,5

Inlagt 2012-08-05 08:08 | Läst 4660 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, tyvärr folk lever i en fantasi värld som man kan säga. Därute i verkligheten är det annorlunda. Vi försöker också slänga lite möjligheter, lite av våra mat går till vilda djur också speciellt under tuffa vinter. Allt gott
Svar från Bob Bovin 2012-08-05 16:05
Hej!
En bra ide att rester till djuren.
Ha det bra
Bob
Hade de kollat våra sopor så hade nog det förändrat statistiken, där går inte mycket mat i soporna.
Men jag har förstått att många slänger istället för att smaka och lukta.
Fyndig bild.
Svar från Bob Bovin 2012-08-05 16:08
Tack Margareta!
Jag tror undersökningen är vetenskapligt seriös. Vi slänger för mycke mat.
Ha det bra
Bob
Det blir ju en del vikt i soppåsen p g a grönsaksblast, potatisskal (om de är besprutade), köttben, apelsin skal, grapefrukt skal, melonskal, bananskal, fiskrens, och äggskal t ex. Är det verkligen så att folk slänger ätbar mat? En och annan gång gör jag det d v s om jag sparat rester och inte tagit vara på dom, så blir de oätliga efter ett tag och det är inte så bra. Men 225 kilo ätbar....det låter inte bra det. Undrar om de har räknat in det som restauranger slänger oxo?
Svar från Bob Bovin 2012-08-05 18:00
Hej!
Restauranger och affärer är räknade separat.
Så vi slänger 225 kg ätbar mat.
Mvh
Bob
Pinsamt det här,
vi försöker också hålla nere svinnet.....
/B
Svar från Bob Bovin 2012-08-05 21:09
Hej Bengt!
Det är ett mycket oansvarigt svinn.
Ha det bra
Bob
Många (miss-)tolkar ju "Bäst före .." som sista förbrukningsdag, och slänger helt ok mat utan att tänka och kolla först.
Svar från Bob Bovin 2012-08-05 23:03
Hej!
Det ligger mycket i detta.
Med vänlig hälsning,
Bob