SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#504. Vilka cykelbilder!! –då va det action!! –eget försök också??

Fotograferna på fyrtiotalet kunde plåta sportbilder!! –också cykelbilder!! –som är svåra att hitta på nätet?? Juniorplåtis tog några egna på femtiotalet?? –dock inte så eleganta??

På fyrtiotalet fanns det flera utmärkta svenska cyklister!! –bl a Harry Snell och Sven ”Svängis” Johansson!! Snell spurtade hem både SM, NM och VM!! --och Svängis var otroligt folkkär och vann SM11 gånger och sexdagars 3 gånger!! Försöker man hitta bilder på de här idolerna!! --så finns det inte mycket på nätet. Ett litet undantag är Stockholmskällan som har bilder från huvudstaden. Där finns ett fint bildreportage från Djurgårdsloppet den 7 sept 1942. Fotografen är okänd?? --men bilderna finns på länken ovan och eftersom de är fria att visa på nätet så kommer en här:

En härligt dramatisk spurtbild från loppet!! --där Harry Snell knappt besegrar Svängis!! --som också var en utmärkt spurtare. Titta hur mycke publik det var på Djurgården!! --och såg loppet ”live”!! På den tiden gick man ”man ur huse”!! --för att se sina idoler tävla. Det fanns ju ingen TV som bevakade då!! –å det gör de ju inte nu heller så?? Det kom ut en bok av Svängis (med hjälp av en spöskrivare), Hjulminnen, på Bonniers förlag 1957. Du kan hitta den antikvariskt här!!!

Svängis bok Hjulminnen har dråpliga pressbilder!!

Även under femtiotalet var det populärt att gå ut och se på cykeltävlingar. Den största uppskattade tävlingen var Dagens Nyheters Sexdagarloppet!! När det passerade en ort så var det bara att lägga undan vad man hade för hand och ut å se cyklisterna passera. Juniorplåtis hade en Contaflex på den här tiden och gick ut å plåtade i vägkorset mellan E6 (ja den hette Riksettan då) och vägen mot Motala. Sexdagarsloppet kom året 1957 förbi där på sin väg från Västervik till Norrköping. Här kommer juniorplåtis bild:

Jag tror att tredje cyklisten med glasögon är Gunnar Lindgren?? Vinnare av Sexdagars året innan. Det här året vann britten Stan Brittain!!

Inlagt 2012-09-14 07:15 | Läst 7338 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härliga bilder! Tänk att förr fanns det så många sporter. Och de fanns lokalt på hemmaplan. Som yngre så kunde man i sporthallen se pingis, handboll, bowling mm. Cykel och friidrott var och varannan helg.
Det kanske finns fortfarande men nu har åskådarkraven skruvats upp. Varför titta på lokal sport när TV översvämmas av världselit. Även om man tänker att "det där ska jag gå och titta på" så blir det oftast inte av. Det blir soffan i stället.
Och i tidningarna är det nu bara fotboll, fotboll, fotboll och ishockey.
Svar från Bob Bovin 2012-09-14 10:07
Tack Per!
Du har så rätt i det du skriver. Det är för lätt falla ned i TVsoffan, och skickligheten hos TV fotograferna gör sevärdheten hög.
Tidningarna skulle nog visa upp lite bättre bredd, lokaltidningarna är ganska bra på detta.
Ha det bra
Bob
Heja juniorplåtis - fina bilder med historisk värde!

Man får hoppas att cyklisterna i första bilden åtminstone har stärkta kepsar!?!

Nu finns det nog inte så många cykeltävlingar i Sverige att gå man ur huse för?? - men triathlon i stockholmsmiljö som avhölls för några veckor sen skulle jag ha bänkat mig för om avståndet var mindre!!!

Ha det fint!
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-09-14 10:14
Tack Johan!
Kepsarna hade nog ganska dåligt skyddsvärde. Grabben med skolmössan tycker nog att stjärnan duger ändå.
Triathlon hade ganska stor publik vid tävlingarna i Gamla stan. Tyvärr var TV kommentatorerna av lite svaga, så man borde sett live. Om man nu inte bott lite för långt ifrån.
Jag var och såg MTB tävlingen Bockstensturen i Varberg nyligen och det var hyfsat med publik ute och såg det. Inte bara de närmast sörjande.
Ha det bra där nere
Bob
Cykling var nog mer sport på 40-talet, framför allt var det mer havregrynsgröt än piller.
Fina bilder.
Antipodian 2012-09-14 17:18
Tja, dagens TdF cyklister kör 21 dagar med med minst fyra timmar i sadeln (ett maraton tar cirka 2 timmar) så det är inte förvånande att doping ger fysiskt resultat - nu tycks analysmetoderna komma i kapp.

Lance Armstrong blir nog ett avskräckande exempel för många potentiella "pillertrillare"!

VDn för Lance Armstrong cancer institutet här i Adelaide föreläste på jobbet härom veckan (precis efter efter press releasen om Lance) - hon var inte bekväm med situationen!
Svar från Bob Bovin 2012-09-14 17:27
Hej Stefan,
Doping fanns redan på femtiotalet, typiskt för konditionssporter..
Nu börjar ju dopingjakten ge resultat så det blir nog bättre.
Ha det bra
Bob
Både action och bra tidsdokument.
Järnvägsviadukten vid Tanneforsvägen?
Svar från Bob Bovin 2012-09-15 06:10
Tack Olle!
Rätt plats! Hur kan du minnas det?
Ha det bra
Bob