SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#524. Min första koll?? --hur ä OM-D?? –min nya kamera!!

Det är spännande att packa upp en ny kamera!! –men hu va många inställningar det är?? –på Olympus OM-D!! Ladda batteriet å ut å fotoflanera!! Den satt bra i handen!! –å den va tyst och diskret!!

Jag har skrivit här tidigare varför jag till slut valde OM-D!! –kortfattat kan man säga att det var följande egenskaper som avgjorde!! –storlek, vikt, in body stabilisator, sensorformat, bildkvalitet, fokussnabbhet!! Vad var det jag var tveksam inför!! –dålig kontinuerligt fokus på rörliga objekt och surrig stabilisatorn!!

Det första man får göra med alla digitala apparater man köper idag är att uppdatera programvaran!! –så också här. Version 1.5 hade just kommit ut och det visade sig att den tog bort surret!! --från stabilisatorn!! Nu surrar kameran bara lite med avtryckaren till hälften nertryckt!!

I stort kan man använda kameran med fabriksinställning. Med Lumix 14/2,5 på kameran ser den ut så här!!

En perfekt fotoflanör kamera!! Går lätt ned i fickan!! Väger bara 425 gram, vilket är mindre än den gamla utmärkta filmkameran OM 4!!

Den väger utan glugg!! –550 gram!! Vilket var lite på 80-talet! --när den kom ut!! Det är slående hur lika de är!! –eller hur?? OM 4 var på sin tid mycket avancerad!! –med t ex multi spottmätning. OM-D är för sin tid lika svår att ställa in!! Möjligheterna är nära oändliga?? –så ett gott råd är att ta hjälp av dpreviw.com. De har även skrivit en rekommendation hur du kan ställa in kameran här!! Tyvärr finns det inte tryckt bruksanvisning på svenska till OM-D, utan bara en pdf-fil på en CD. Det kommer att ta flera veckor att bli kompis med den här kameran!!

Det fina med m4/3 kameror är att många gluggar passar!! --med hjälp av billiga adaptrar från ebay. Själv har jag säkert mer än tio gluggar på hyllan, bl.a. från Leitz. Fokuseringen med icke m4/3 gluggar blir i manuell form!! –men gissa om det funkar bra i denna kamera. Du kan ha snabbkommando till förstoring av bilden i olika grad och du kan få sökaren ”bildstabiliserad”!! –helt enkelt superbt!!

Så det var bara att montera Lumix 14/2,5!! --och sätta kameran på P och flanera ut på Lunds gator!! Kameran är supertyst, startar snabbt och fokuserar blixtsnabbt!! Här är mitt bästa shot igår!!

Lund 2012-10-03. Olympus OM-D + Lumix 14/2,5.

Inlagt 2012-10-04 07:11 | Läst 7465 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härlig läsning Bob! Verkar vara en väldigt trevlig kamera... Och snygg i svart! Själv håller jag på att avyttra hela min Nikonutrustning, orkar inte dra runt på heffaklumparna längre. Tror faktiskt att framtiden för de flesta entusiaster ligger i spegellöst, har ändrat mig på den punkten... Ha det gött!
Svar från Bob Bovin 2012-10-04 10:36
Hej Janne!
Man skall ju inte bära på något i onödan. Nu finns det flera bra små systemkameror, OM-D är bara en av dem. Lycka till med valet av kamera.
Ha det bra
Bob
Med tanke på att sensorn i OM-D är nästan 4 gånger mindre än filmrutan i OM-4 så haltar storleksjämförelsen något. OM-D skulle istället jämföras med en annan liten analoga systemkamera med ungefär samma storlek på film och sensor: http://en.wikipedia.org/wiki/Pentax_Auto_110

Micro 4/3 kamerorna skulle kunna göras ännu mindre och nu när kungen av kompakt elektronik - Sony har blivit delägare i Olympus så kanske det framtida samarbetet kan resultera i ännu mindre kameror. Vem vet det kanske dyker upp en Olympus som är lika liten som en Pentax Auto 110 i framtiden?

När jag hade Micro 4/3 kameror så använde jag Pentax 110 objektiv på dem med utmärkt resultat.
/Mikael Good
Svar från Bob Bovin 2012-10-04 12:32
Hej Mikael!
Med tanke på sensorn skulle säkert Sony kunna göra kamerorna mycket små. Med tanke på grepp hos kameran tycker jag inte man skall gör dem mindre än E-PM2.
Det är bra att man kan använda gamla gluggar i m4/3 systemet.
Ha det bra
Bob
Kanske en dum fråga; Får du AF med alla m4/3 gluggar oavsett fabrikat? Ha det gött!
Svar från Bob Bovin 2012-10-04 13:55
Hej igen!
Inga frågor är dumma. Olympus och Panasonic gör naturligtvis med autofokus. Män även Sigma har två bra linser. Fler lär vara på gång. Det finns också några ljusstarka gluggar från Kina, men de är manuella.
Ha det bra
Bob
Grattis!

Visst är det en trevlig kamera. Gillar formatet väldigt bra, även fast jag "kommer från" ägande av en E-5:a vilken desvärre stals i somras...
För min del påminner EM-5 mest om min gamla Pentax ME i både design, storlek och form.
Har själv en OM-D i silver sedan typ 3 veckor. Har fått till en del av vad jag tror mig vilja ha som bas-inställningar, bla via den DPREVIEW-artikel du också har läst.

Kör än så länge bara med 12-50:an (mkt bättre än väntat!) samt 75mm/1,8, som är bara hur bra som helst...sjukt skarpt, och båda ger mkt exakt AF i nästan alla lägen.
Adapter för gamla 4/3-obktiv kommer snart, ska bli roligt testa 50/2 & 14-54 mfl...samtidigt känns det som att 12-50 / 75mm kombon räcker mkt väl, och ger just det där kompakta kitet man kan ta med lite när man vill.

Mvh
Svar från Bob Bovin 2012-10-04 15:14
Hej Mats!
Det är roligt att höra att dina objektiv är så bra. 75an har ju fått positiv kritik överallt. Några säger den bäst av alla objektiv. Du täcker nästan all behov med dina objektiv.
Som naturplåtare skulle jag vilja se en ljusstark 300mm också.
Jag håller på att lära mig fortfarande.
Lycka till med din kamera
Ha det bra
Bob
Hej Bob!

Jag kollade in på länken till DPreview som du bifogade.

Menysystemet i en modern kamera är inte att leka med, men stor del av alla submenyer är relateradet till i-kamera-bildbehandling med JPG som slutresultat. För dem som enbart fotar i RÅ-format skulle meny-kreatören kunna gömma allt detta när RÅ-format är valt då den moden ändå inte stöder funktioner som t.ex. olika alternativexponeringar ("bracketing"), brusreducering, CA- och distorsionskompensering - ja hela menysystemet skulle då kunna "implodera" till något litet och lätthanterligt.

Hur som helst är det kul att du är nöjd med kameran och om du dessutom tycker om det "kvadratiska" bildformat så är skillnaden i kvalitet mot APS-C relativt liten. Det finns andra kräsna bloggare med samma typ av kamera som har gett den godkänt - speciellt tillsammans med vissa Panasonic 25/1,4 objektiv :-)

Ha det fint!
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-10-04 15:22
Tack Johan!
Fin ide att impludera menyerna om man kör RÅ. Jag kör uteslutande RÅTT. Men bara att ställa in skärmen ger mig huvudbry?
Kvadratisk bild är OK, jag beskär alltid hej vilt.
De flesta gluggarna är ganska bra och vissa är oväntat bra enligt:
http://www.lensrentals.com/blog/2012/05/wide-angle-micro-43-imatest-results
och några är riktigt billiga.
Ha det fint
Bob
Jag får nöja mig med att se på din mysiga bild. Jag kan intet om kameror och teknik. Stackars mig. Den lilla jag har har jag lyckats lära mig och får ha den tills den går i sönder.
Ha fin helg
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-10-05 07:23
Hej Gun-Inger,
Det är väl att bra bilder blir inte verklighet på grund av teknik, utan på grund av människan.
Ha en fin helg
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2012-10-07 21:27
Absolut undrar hur det var i Eslöv. Precis hemkommen från Stockholm. Jag ägnade mig inte så mycket med att fotografera. Var där för att se Ola Salo. Det var starka scener i Jesus Christ som jag måste bearbeta på mitt sätt.
Ny vecka nya tag.
Gun-Inger