SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#538. OM-D som nattkamera?? --som på dan?? –second report!!

Tveka inte att använda höga ISO värden!! –din kamera funkar på natten!! Störande brus kan hanteras!! Du kan plåta på fri hand!! –utan stora stativ!! Ingen ser dig som fotoflanerar på natten!!

Dagens moderna kameror har ofta ISO tal upp mot 25800!! De flesta använder aldrig dessa höga inställningar och rekommenderat att hålla sig under 3200?? Det är naturligtvis rätt?? –för det dynamiska omfånget är som störst för låga ISO tal!! Så perfekta färgbilder för natur och porträtt blir tillgängliga bäst under bra ljus och låga ISO!! Du får ju i praktiken inget brus vid låga ISO och detta påverkar upplösningen till det bättre i bilden??

Nu lever vi i norr och vinterhalvåret är mörkt?? –skall man då sluta plåta?? Du kan ju naturligtvis ta med stativet och köra med långa slutartider. På film blir detta ofta mycket bra resultat. Men du har ett alternativ med den digitala kameran!! –sätt ISO på 12800 och använd en ljusstark glugg. Jag tog OM-D och Zuiko 50/1,4. Jag fick då slutartiden kring 1/30 sekund.

Bilderna brusreducerades varsamt i Lightroom 4.2 och förminskads till 1024 pix stegvis i PS. Eftersom ögat i stort sett ser i svartvit på natten så kan man göra om bilden till svartvit. Det kan vara trevligt eftersom bruset då ser ut som korn i gammal film.

Här kommer några bilder från en nattflanering i Lund. I alla fallen är det så mörkt att jag med svårighet ser motivet!!

Eftersom färgerna blir svåra att se för ögat när det är mörkt, så kan det vara att föredra att göra om bilden till svartvit. Detta kan ske i Lightroom eller Photoshop. Det finns dock flera ”plug-in” för båda dessa program, som är mycket bra. Tveka inte att testa dessa.

Så ge er ut mitt i natten å fotoflanera.

Inlagt 2012-10-18 05:44 | Läst 4262 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag är en sån som är rädd för höga ISO för jag gillar inte brusiga bilder och även om man kan brusreducera fint idag så blir det inte den där krispiga skärpan som man vill ha.
Har fotat mycket rådjur i skymningen sedan jag köpte mitt 100-400, men tycker att bilderna försämras kraftigt om man överstiger 5-6000 i ISO. Men det är kanske en vanesak?
Dina bilder blev i alla fall superfina!
Ha en härlig dag!
Svar från Bob Bovin 2012-10-18 18:22
Hej och tack,
Det är säkert klokt att stanna vis ISO 6400. Man förlorar det dynamiska omfånget högre upp.
Ha det bra
Bob
Fina bilder, jag jobbar själv ofta med iso 3200 och ett Nikkor 50 f/1,2 för att kunna röra mig fritt i natten.
Svar från Bob Bovin 2012-10-18 20:02
Tack Stefan,
Bra kombination du har.
Ha det bra
Bob
Spännande bilder! I det här formatet ser de inte brusiga ut. Och färgen bidrar ju till höststämningen.
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 14:37
Tack Yva,
Du har rätt hösten kommer fram i färgerna.
Ha det bra
Bob
Olympus om5D är i kombination med lämpligt ljusstarkt objektiv rena ljusförstärkaren, inte nog med att tex 20mm1,7 är kanonskarp på full öppning så är även kamerans bildstabilisering grymt imponerande. Blir fortfarande överaskad när jag experimenterar, den ser ju faktiskt mer än ögat uppfattar. Ja livet är roligt när man leker o provar sig fram. LO
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 14:44
Hej!
Ja det är kul att tänja på gränser och prova sig fram.
20 mm gluggen är fin, men jag tycker om 14 mm också.
Ha det bra
Bob
Hej igen, använde du auto iso eller konstljusinställnig? Undrar LO
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 17:28
Hej,
Jag använde 12800 vid det här tillfället. Annars använder jag ofta auto ISO.
Ha det bra
Bob
Precis! Detta är den STORA revolutionen med det digital!