SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#545. Olympus OM-D med Noctilux 50/1 för fotoflanering??

Isolera det viktiga i bilden?? –med stor bländaröppning!! –och normalbrännvidd!! Kan det vara något för den gatuflanerande fotografen?? OM-D och f1 ger denna möjlighet!! Gammalt och nytt i en samverkan!!

Det är alltid intressant att studera hur andra fotografer arbetar?? –tekniskt sett?? –och bildmässigt?? Gatufotografi är individuell ”sport” och många varianter förekommer. En mycket skicklig fotograf är dansken Thorsten Overgaard och på hans hemsida finns det mycket att lära! Han använder Leica i många sammanhang och speciellt för gatufotografi. I vissa situationer isolerar han det viktiga i bilden med hjälp av skärpedjupet!! Han använder då Noctilux gluggar och ibland med gråfilter för att kunna använda f1. Han plåtar mycket med Leica M9 och konverterar till svartvitt.

Nu har jag ingen digital Leica M, även om de går ned i pris när de nya modellerna kommit ut!! Du kan köpa en begagnad M9 för 28 laxar!! –rena rean?? Så jag tänkte att man kanske skull kunna sätta en Noctilux på Olympus OM-D med hjälp av en adapter!! Sagt och gjort, det blir då en snäv FOV, som om man hade 100 mm på fullformat. Detta är både en nackdel?? och en fördel?? –om man fotoflanerar!! Jag kan ibland vara på sådant humör att det går bra med snäv FOV.

Här kommer några Lundabilder med denna uppsättning. Konverteringen är gjord i LR eller PS.

Lund 2012-10. Olympus OM-D + Noctilux 50/1 @ 1.

Jag är förtjust i den här kombinationen?? –eftersom OM-D har bildstabilisering i huset!! –och sökarbilden är också stabiliserad?? Man kan naturligtvis sätta på vilken normalglugg som helst med stor bländaröppning. De är billiga på ebay.

Inlagt 2012-10-25 07:15 | Läst 3742 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob!
Intressant optik!! kanske lite svårjobbad?!
Första bilden är riktigt bra (tycker jag) - tvåan är lite disig kanske p.g.a. stor frontlins, full glugg och inget? motljusskydd?!?
Ha det fint!
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-10-25 10:00
Tack Johan,
Den är tung och manuellt fokus, vilket gör den lite långsam. Ibland funkar det.
Det är mycket starkt motljus i bild 2. Rakt in i gluggen med full öppning. Jag har alltid motljusskydd. Reflexen i taket är mycket dominerande. Jag fastnade för baletten hos gubbarna.
Ha det bra
Bob
Dubbel brännvidd är ju OK bara det inte blir över 100 mm.
Längre än så då blir man ju fågelskådare på gatan.
Schyssta bilder och motljuset på bild två är väl kanske inte Noctilux 50/1 starka sida, även om den är snygg.
Göran
Svar från Bob Bovin 2012-10-25 10:04
Tack Göran!
Jag har alltid sinnet öppet för djurlivet i stadsmiljö. Så ibland skulle en lång glugg passa.
Motljus är inte toppen för 50/1, speciellt inte med full glugg.
Ha det bra
Bob