SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#91. Bara sopor!! –USA idag?? –eller varför producerar vi så mycke skräp??

Den överkonsumerande västvärlden lämnar efter sig enorma mängder skräp!! Den resterande världen svälter!! Varför har vi denna obalans mellan två världar av svält och överflöd?? Kan det vara så att det är en historisk börda jorden bär. Har den utvecklats från naturresurserna fördelning och kampen kring dessa under flera tusen år??

Jag har ingen lösning på detta, men vill ändå peka på att världens ledande nation bär en tung börda kring produktionen av skräp. Det var ju i USA den industriella revolutionen sköt fart på allvar när bilen och oljan tog plats i vår vardag. Kring detta transportmedel växte sedan upp en kultur av slit och släng och den spred sig över världen och idag har den nått Kina.

Jag vill bara påpeka att jag tycker mycket om USA. Det har en underbar natur och dess invånare är öppna och villiga att ta tag i sin egen situation. Detta som bakgrund till de bilder jag tänkte visa. Bilismen i USA är enorm och de spyr varje sekund ut mer koldioxid per capita än något annat land. Jag tänkte illustrera det med en totalt meningslös motorsport.

Top fuel  på Phoenix racing ground. 2002. Canon 1V, 100-400/4,5-5,6

Tågtransporter spelar en ganska lite roll i USA, men man bygger ut den verksamheten. Tyvärr är inte loken elddriva till särskilt stor del utan man kör med diesel.

Arlington, Texas 2007. Canon 1D, 100-400/4,5-5,6

Sopbergen i storstäderna är enorma och man har praktiskt taget all hantering så att det går direkt till deponi. Att elda upp soporna är ett ovanligt förfarande.

New York 2007. Canon 20D, 24-105/4

Det stora frågetecknet är hur länge som den globala ekonomin skall klara att fortsätta i de här spåren utan hänsyn till naturen och våra ändliga naturresurser?? En förhoppning är att vår ekonomi inte skall gå i graven!!

New York 2007. Canon 20D, 24-105/4

Inlagt 2011-06-30 07:29 | Läst 8448 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bilen och flyget tog död på tågresandet i USA. Jörnmarks sajt vittnar om stora planer med t ex Michigan Grand Central som kom på skam.
http://jornmark.se/
Men än går det att åka tåg i USA. De har väl en och annan turistlinje kvar. Min dröm är att ta Zephyr mellan Chicago och västkusten.
Även om de kör på diesel så blir utsläppen/per capita mycket bättre än bil och flyg.
Svar från Bob Bovin 2011-06-30 08:15
Ja det vore en intressant att korsa landet med tåg. Det är så mycke att fotografera om man får gå av.