SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#555. ”Juniorplåtis” på tidningen Östgöten?? –eller gröngölingen misslyckas??

Pressfotografen på 50-talet använde huvudsakligen Rolleiflex som verktyg! Nyanställd gröngölingen försökte införa småbild, med Contaflex III?? –det gick inte så bra!! Första fotouppdraget misslyckades!!

Det är inte ofta som man visar upp sina misslyckande. Nu är tillvaron full av missar, och den som inte är beredd att misslyckas kommer inte att hitta på något nytt! När jag började som vikarie på tidningen Östgöten 1958, var jag 15 år, och det var nödvändigt att  lära sig att använda Rolleiflex och blixt. Praktiskt taget varje jobb utfördes med denna kombination, natt som dag. Den film som användes var Tri-X, som framkallades i tank med D-76. Om det var brottom så torkades aldrig filmen utan den lades blöt på en tjock glasskiva i förstoringsapparaten. Förstoringspappret Agfa Brovira soppades i D-72. Pappret fixades och sköljdes i vatten och blåsprit och torkades på glansplåt.

Juniorplåtis fick ofta gå på sportuppdrag. De mindre viktiga, naturligtvis, som simning utomhus i Tinnerbäcksbadet. Den här sommaren gästades Sverige av den dubbla medaljören Jon Henricks, från Melbourne OS 1956. Han hade världsrekordet på 100m. Sportchefen Kling tyckte inte det var något viktigt uppdrag. Jag tyckte det var kul och tog min småbildskamera Zeiss Ikon Contaflex III och tänkte jag skulle försöka utan blixt!!

Det här skedde vid den tiden då Trädgårdsföreningen i Linköping hade sin vackra träbyggnad kvar!!

Simstadion i Tinnerbäcken var packad till bristningsgränsen, alla ville se en guldmedaljör. Jon kom och knöt fast badbyxorna kring midjan.

Jon Henricks från Australien besöker Tinnerbäcksbadet i Linköping 1958.

Simmarna ställde sig på startpallarna och kastade sig i det kalla vattnet. Här var det inget temperarat bad. Men det gick ganska fort!! --kanske just därför?? Sådär 55 sekunder tog det.

Det gick så fort att jag missade fokus, när Jon forsade fram!! Tänk om jag hade haft en motorkamera??

Å inte nog med det!!  --jag missade också blomsterutdelningen. Det gjorde inte ”Correns” fotograf Magnus Johnson, i bakgrunden, han använde Rolleiflex och blixt.

Jag kunde bara lämna in bilden på Jon i badbyxor till Kling och han gnällde lite, men tröstade mig med att det blir bara en liten 1-spaltare av text till den här sporthändelsen.

Så blev jag heller aldrig någon pressfotograf!!

Inlagt 2012-11-04 07:20 | Läst 7376 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevlig variation att se motsatsen till det positiva. :)
Svar från Bob Bovin 2012-11-04 10:09
Hej,
Livet är ju så, upp och ned. Konstigt att jag sparat negativen.
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Äntligen lite bilder från Linköping och din tid som juniorplåtis på Östgöten.
Kul att igen få se en bild från det gamla trähuset i Trädgårdsföreningen som brann ner, rykten spreds i stan att den var anlagd för att ägaren, tror det var Stora Hotellet, ville riva den men motståndet var stort från allmänheten att så skulle ske. Synd bara att det inte blev någon ny byggnad på samma plats, tycker att Trädgårdens charm försvann efter branden.
Härliga bilder från Tinnerbäcken och djupa bassängen, här har man som knallhatt badat åtskiliga gånger medan min mor satt hemma och var orolig.
Känner igen Magnus på bilden, han var ett stående objekt på alla sportarenor i Linköping. Undrar var han håller hus idag....? Kuriosa, idag har bassängen uppvärmt vatten.

Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-11-04 11:12
Hej Rolf,
Jag håller med om att Trädgårdsföreningen inte längre är så tilltalande.
Vad jag vet så gick Magnus bort för ett antal år sedan. Han var en utsökt skicklig fotograf och gjorde många fina sportreportage. Det finns en förteckning över de fotografer som jobbat på Corren här:
http://www.corren.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4469764

Det var kallt å bada i Tinnis - förr.

Ha det bra
Bob
Kul med historiska bilder, Bob!
Svar från Bob Bovin 2012-11-04 17:11
Tack Wolfgang!
Man gör så gott man kan.
Ha det bra
Bob
Jag och min fotomake läste din blogg häromdagen samt tittade på bilderna. Jag kunde inte skriva då för det blev dags för middag. Maten skall ätas när den är varm. Annars blir kocken sur med all rätt.

Jag kan inte något om kameror som du redan vet men det blev nostalgisk stund för dessa kameror har mannen också haft i sin ägo.

Visst är det så underbart hitta sina bilder från den tid som flytt och se hur det blev då. Jag tycker det är ett härligt namn
Kling. Inte lätt vare sig för den som är förväntansfull och den som inte lyckades.
Ha bra tisdag
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 12:20
Tack Gun-Inger,
Jag hoppas att middagen smakade väl, efter nostalgitrippen. Kling var en fin man,jag gillade honom. Han var alltid positiv, även om man misslyckades.
Hälsa maken och ha en fin dag
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2012-11-06 14:21
Det har jag gjort och skall försöka ha det gott är lite dyster i dag¤¤¤//Gun-Inger