** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#583. OM-D + Summicron 35/2 (version1)!! –just perfekt?? –för ff i Lund!!

Man skulle ju inte kunna tro?? –att en gammal Leitz glugg som Summicron 35/2 från 1964?? –skulle prestera så bra på en OM-D EM-5!! Så finner jag det dock?? –när jag går omkring i Lund!! –fotoflanerande (ff)!!

Den senaste tiden har jag flyttat runt några gamla gluggar på de digitalkameror jag har och plåtat lite på stan. Summicron 35/2 (version 4) som jag köpte på åttiotalet visade sig inte ge så skarpa bilder, åtminstone inte ute i hörnen. Det här tyder på att vissa Leitz gluggar kanske inte är konstruerade för dagens moderna systemkameror?? –åtminstone inte de som har en mindre sensor?? Nu skall man inte ge upp?? –för Summicron 35/2 (version 1) från sextiotalet!! --har upplösningsdata uppmätta på en Panasonic GH2, som är lika bra (84 linjepar/mm i centrum och 60 lp/mm i hörnen vid full glugg 2)!! Så det var naturligt att göra en test med den på en OM-D. Så ut på stan å påta??

Först av all så upplever jag att den här gluggen tecknar skarpt riktigt bra vid full öppning!! Jag tro att det framgår av den här bilden?? --som visar att kylan börjar ta tag även i Lund.

Lund 2012-11-30. Olympus OM-D + Summicron 35/2 @ 2.

Nu kan man ha många åsikter om olika objektivs så kallade bokeh (bakgrundens oskärpa). Jag tycker det är objektivet ger en symmetrisk och trevlig oskärpa, men kanske punktformiga ljuskällor blir för skapa i kanten. Den här bilden från Saluhallens godisaffär visar detta. Jag vågar visa sådant här godis så här inför jul??

De här gamla gluggarna har ju ingen perfekt antireflexbehandling, jämfört med dagens gluggar. Man ser detta i motljusbilder!! –det blir överstrålning mellan ljusa och mörka delar i bilden. Jag kan tycka det kan vara irriterande, men å andra sidan är det ju innehållet i bilden som räknas. Här vill jag visa att barerna i Lund har börjat servera drinkarna med en fiffig handspruta??

Som sagt vintern har slagit till i Lund?? –å andra sidan är det många här i syd!! –som inte bryr sig om detta!! --utan är klädda i sommarlika arbetskläder?? Heders åt dessa djärva män!!

Vi gamla gubbar får ju ofta höra att vi inte hänger med i tiden och inte anammar de senaste teknologierna?? –så är ju inte alls fallet!! Det framgår av detta ”snap shot”!! --från den moderna staden Lund??

Alla bilder: Lund 2012-11-30. Olympus OM-D + Summicron 35/2 @ 2.

Inlagt 2012-12-02 06:52 | Läst 3561 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det blir mycket bra bilder med den gamla Summicronen, men vilken brännvidd blir det med OM-D:n omräknad till fullformat?
Svar från Bob Bovin 2012-12-02 09:14
Tack Wolfgang!
Det blir FOV som med en 70 mm glugg. För mig fungerar det ganska bra, om jag är på det humöret. På en 35 mm kamera har jag alltid föredragit 28 mm. Så på en m4/3 kamera tycker jag bäst om 14 mm. Om Nikon D800E hade varit lättare så hade jag köpt en 28 mm glugg till den. En Leica M med ett litet 28 mm skulle vara intressant, men jag skulle sakna auto-fokus. På äldre dagar tycker jag autofokus är bra vid fotoflanerande.
Ha det bra
Bob
Jag ska försöka hitta en 35-glugg till min Leica M6. Vad finns för bra gluggar därute, som inte kostar skjortan? :-)
Svar från Bob Bovin 2012-12-02 11:31
Hej,
Version 1 kan jag rekommendera, om det inte är en stor individvariation. Tyvärr har ju Leitz gluggar gått upp i pris.
Ha det bra
Bob