** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#950. Nya OM-D M-E1?? –fokus i fart?? –bättre än M-E5??

Valet och kvalet till jul?? –ska det va en M-E1?? –eller en M-E5?? Är det någon skillnad?? Kan den nya följa fokus på rörliga föremål?? Är det bättre skärpa??

Tycker man att 16 MPix räcker i en bild?? --och man tycker det är bra med en liten kamera?? –så är ju m4/3 kameror en bra lösning. Olympus OM-D E-M5 är en klar framgång och många tycker om den kameran!! Inkluderande den seniorplåtis?? –som uppskattar smidigheten i handen och den tysta slutaren. Den ”in-body” stabiliserade kameran är fantastisk??

Så kommer då Olympus med den nya modellen?? --som är något större och har ett bra grepp?? Den saknar AA filter på sensorn och skall kanske ge bättre upplösning?? –med de oförändrade 16 MPix. För att förbättra fokus på rörliga objekt har man satt in några ”fas kännande pixlar”?? –som i det stora DSLR kamerorna.

Jag fick låna en M-E1 hos Scandinavian Photo i Malmö och satte på min Panasonic 100-300 zoom. Men ärligt talat var det ingen succé?? –kanske man måste ha en Olympus glugg för att lyckas helt. Med min glugg kunde kameran inte följa fokus på en bil som kom emot mig?? –jag försökte många gånger?? Kameran hade ofta svårt att sätta fokus rätt.

OM-D E-M1 med Panasonic 100-300 zoom @ 300.

Är då den nya kameran skarpare än gamla E-M5?? Jag har svårt att se skillnad när jag sätter den svarta 12/2 gluggen på de båda kamerorna?? Kan du se någon skillnad??

  

E-M1 till vänster. 100% utsnitt vid klick.

Jag satte på en Summicron 35/2 och tog ut ett 100% utsnitt. Ok men inte mer??

Den nya O-MD är en mycket trevlig kamera?? --och den är säkert snabbre än den gamla?? För mig är det svårare att fotoflanera och skjuta från höften?? –för man har flyttat på avtryckaren på den nya modellen. Jag behåller nog min E-M5!!

Inlagt 2013-12-04 07:52 | Läst 2468 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Malmö, vilken stad! Man ser hur nyheterna sveeper fram över gatorna. Vem behöver prenumerera? Har jag bara en snabb kamera så fångar man nyhetsflödet skarpt... ;) Men skämt och sido, så det va detta som "Malmöklämmandet" handlade om... :) Jag kollade helt förutsättningslöst och utan att ha läst vilken av dina två testbilder som va med vilken kamera, och tycker nog att M5:an är skarpare. Marginellt, och det kan säkert bero på annat än kameran. Så jag förstår om du behåller din E-M5...
Sedan det där med att skjuta från höften. Är det dags att kirurgin utvecklar nya proteser.... För man läser ju att en del får nya höftleder. Kanske skulle man då kunna fixa en variant med kulled, också!! Tala om att skjuta från höften. Fast, för att göra ett sådant ingrepp bör patienten vara snabb!! Som jag ser det två val, en snabb slutartid, eller att sluta i tid... ;)) Det sistnämnda gör jag nu... ;)
Och idag, är det Grått, vill jag lova. Men ha du en solig dag!! //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-12-04 12:05
Hej Peter,
Det kan inte va svartare än det är idag här i Lund. Regn, regn.....
Dessutom fick jag en förkylning på h alsen i helgen.
Å storm skall det bli, så bladen ryker nog.
Jag tror E-M1 är en riktigt bra kamera, Steve Huff i Phoenix sätter ju upp den som årets kamera.
Än så länge håller höften för höftskott med kameran i högsta hugg, vi vill inte ha något från någon kotknackare.
Ha det snabbt i 08
Bob
Det är inte lätt att stava namnen rätt på Olympus kameror nu för tiden.. :) Äger du inte några gamla 4/3 objektiv så behåll du din E-M5. E-M1 är på i stort sätt alla punkter förbättrad men det behöver ju inte betyda att det är värt alla pengar den kostar..
Svar från Bob Bovin 2013-12-04 12:08
Hej,
Stava har aldrig varit min starka sida.
E-M1 är säkert bättre än den gamla modellen, men lite för stor för mig.
Ha en fin dag
Bob
Jag knallar runt med min Panasonic Gx7,och en 20mm 1,7. Helt ok Tycker jag.
Men tyvärr har konstruktörerna varit så fiffiga att när man vill använda enbart sökaren , vilket jag föredrar, slocknar den omedelbart när man tar kameran från ögat. När jag sen slänger upp kameran snabbt är sökaren svart , som om kameran tänkte Jasså? du vill använda sökaren ,då ska jag tända.ett ögonblick!!!
Det var bättre förr.
Fina bilder som vanligt Behåll du din E-M 5
/ Bengt
Svar från Bob Bovin 2013-12-04 12:12
Hej bengt,
GX7 är mycket frestande. Det konstiga är att nästan alla kameror har någon egenhet man inte gillar. Det här att snabbt agera med kameran är viktigt, E-M5 är inte heller så snabb upp efter den har somnat.
Ha det bra
Bob
Det finns en hel del tester på nätet där det precis som på dina exempel tydligt framgår att kamerorna levererar jämbördig bildkvalitet. Visst, knappar och grepp är lite `underutvecklade´ på gamla OMD men kameran är trevligt kompakt. Tycker att nya E-M1 ger DSLR-vibbar, den är onödigt stor för sin lilla sensor helt enkelt.

/Stephan
Svar från Bob Bovin 2013-12-04 15:39
Hej,
Jag håller med dig, jag tycker om den mindre modellen.
Ha det bra
Bob