SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#964. OM-gluggar på en Sony A7?? –kan de va nått??

Kameror går, men objektiv består!! Något som har blivit allt mer uppenbart med dagens hysteriska utveckling av nya kameror till marknaden, nästan varje halvår??

Hur skall man då som konsument dra fördel av den här ”nya modell”-marknaden?? En stor fördel är att det finns mycket billiga objektiv på marknaden för gamla gluggar. Ta en koll på ebay!! Många av de här gamla objektiven är mycket bra?? –och du kan köpa en glugg för under 500 spänn!! –som fullt ut matchar upplösningen hos de flesta sensorer som finns på marknaden.

Det trevliga är att nu börjar det komma kameror med en sensor som är 24x36 mm, som ju är samma storlek som filmformatet hos gamla kameror. De flesta gamla objektiven under de senaste 80 åren är ju konstruerade för småbildskameror.

Små kameror är ju trevliga?? –eftersom de väger mindre?? –och om de har elektronisk sökare i stället för spegelhus så blir de billiga att tillverka. Därför kommer Sony A7 att få många efterföljare.

Jag var nyfiken att se om några av mina Olympus Zuiko objektiv skulle ge bra resultat med A7?? Jag tog med radioaktiva 50/1,4 och vidvinkelgluggen 21/3,5?? –till Skandinavian Photo där jag fick låna en A7.

  

Adaptern till OM gluggar fungerar bra, även om den inte är lika liten som adaptern till Leica M. Eftersom Zuiko gluggarna hamnar lite längre från sensorn så blir det inga problem med brytningen av ljusstrålarna hörnen??

Om vi börjar med 21 mm gluggen så fungerar den utmärkt?? ..som man ser i 100% utsnitt från RAW-filer vid ISO 800. Det är bländare 3,5 först och sedan 5,6. Bilderna är oskärpta.

  

Normalgluggen 50/1,4 är lite speciell och har en hel del överstrålning vid full öppning, men redan vid bländare 4 är den mycket skarp.

  

De här oskärpt bilderna är 100% utsnitt.

Det är nog ingen tvekan om att man kan använda Zuiko gluggar med den nya Sony A7. Mycket billiga alternativ om man kan så ut med manuellt fokus. Fokus ställs lätt med de hjälpmedel som finns i A7.

Inlagt 2013-12-18 07:26 | Läst 4824 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det känns som om Sony A7 e en ganska mångsidig kamera!
Så varför tex köpa en Olympus OM-D om man vill använda tidigare Olympusobjektiv?
Eller Leica M objektiv, osv!
/B
Svar från Bob Bovin 2013-12-18 11:14
Hej Bengt.
Ja jag tror A7 är mångsidig, men OM-D har också fördelar. Stabilisatorn i OM-D är outstanding. Sensorn är mycket bra och det finns många bra objektiv. Liten och nätt och mycket bra till gatufoto. Tyst som katten. Det finns ju adaptrar till nästan alla gluggar och många tycker om att det 2x brännvidden. Sa jag att Panasonic GX7 är attraktiv?
Så jag har inte köpt någon Sony. Drömmer om en M, som är orealistisk.
Ge Roffe en klapp
Ha det bra
Bob
Den där 1,4/50mm är nog oskarpare på full glugg än vad den skall vara. Har två sådana, och två av den omräknade MC-varianten. Alla betydligt bättre på full öppning.
Svar från Bob Bovin 2013-12-18 11:17
Hej,
De kan säkert variera. Observera att jag har inte gjort något med RAW-filen, mer än konvertering till jpg.
Ha det bra
Bob
Ditt inlägg här är kanske mer framtidsinriktat än vad vi tror!! Just "kameror förgår, objektiv består". Ett konstaterande som kanske är än större i framtiden, ganska snart!!
För 10 år sedan, va det ju inte många som tänkte på att kombinera hus och objektiv som vi gör idag. Men snöbollen är i rullning!! Håller marknaden på att förändras??
Kommer vi i framtiden att köpa kamerahus och sedan välja fritt bland objektiv, utan adapter, från vilken leverantör som helst!?? Jag tror det!! Objektiven består till viss del idag. Men kamerahusen utvecklas, med sensorer, ISO, dynamiskt omfång etc.... Är det där, "kriget" kommer att stå?? När alla hus och gluggar har samma fattning?? Standardisering, än mindre "inlåsning" för oss konsumenter...
I ett sådan scenario, så tror jag än hårdare på Sony!! Och än hårdare på de som är duktiga på lins, t ex Leica...
En spännande tanke tycker jag. "Kameror förgår, objektiven består"... ;) Ha en ljusstark dag!! //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-12-18 13:13
Hej Peter,
Du kan mycket väl ha rätt. Så spara objektiv kan bli ett mål i framtiden.
Det blir nog inte så ljusstarkt så här års.
Ha det bra
Bob
Der Steppenwolf 2013-12-18 13:59
Tror att vi aldrig kommer kunna köpa kameror och kunna välja fritt mellan objektiv. Inte i en marknadsekonomi iaf. Ingen tillverkare är beredd att ge bort speccarna till sin kamers fattning och på det viset introducera konkurans från andra tillverkare vilket visserligen vore fantastiskt för användare men skulle ofrånkomligen leda till stora ekonomiska förluster för orginaltillverkare. Tänk på att kamertillverkare är inte här för att föra konsten framåt eller ägna sig åt att behaga fotografer därute. Deras främsta mål är tjäna pengar åt sina ägare.
Anders F. Eriksson 2013-12-18 15:56
Sony har ju gjort just det - delat med sig med specarna för E-fattningen alltså till tredjepartstillverkare.
Peter-L 2013-12-18 16:28
Men bollen är som sagt redan i rullning... iofs med hjälp av adaptrar men... Och det finns ju tredjepartsobjektiv till "alla" märken idag så... Nu känner du inte mig, men när det gäller marknadsekonomi, så slår du in öppna dörrar... ;) Vi får väl se hur det ser ut om en 10 år!? Under tiden, får vi inte tappa fattningen... ;)
Antipodian 2013-12-19 03:10
Att göra en adapter som klarar att köra AF-motorn i ett främmande objektiv och därmed kunna konvertera signaler till och från ett hus som har CDAF (t.ex. Sony A7) är ingen omöjlig uppgift.

Det ligger som sagt inte i CaNikons intresse, men det sitter nog en kines just nu och klurar på detta och har hen Sonys spec så är nästan halva jobbet gjort.

/Johan