SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#699. Vilken kamera tar du med dig ut?? –å varför??

När man står där i dörren! –å skall ut, så har man ett val, kamera eller inte kamera?? –vilken kamera tar du med dig?? Jag är en velig beslutsfattare och har svårt att bestämma mig!!

En gång i tiden, för länge sedan, var jag ”en kamera”-fotografen!! –och helst skulle jag vilja vara så idag också?? Jag läste i senaste FOTO att Micke Berg är en av de fotograferna som fortfarande är ”one-camera man”!! Jag är dock inte längre så förnuftig, det finns säkert ett tiotal kameror i hyllan! Är det så att du bara har en kamera?? –lyckliga du, så slipper du valsituationen.  Kameran jag tog fram på sextiotalet är den här!!

Många fotointresserade har fler än två kameror, och många av oss spenderar massor av tid på att läsa och lära om nya kameror. Många tycker det är kul och del de av att vara fotointresserad. Utvecklingen av nya digitala kameror sker så snabbt att man får ägna fulltid om man skall hänga med?? Detta leder ju till att bildskapandet blir lidande! Kanske är det så att kameran inte spelar någon roll??

För att råda bot på detta så har du säkert tankar om hur man väljer kamera när du skall ut genom dörren?? Å du varför väljer du den kameran?? 

När jag drar ut genom dörren så kan det bli en sådan här bild??

I staden Stockholm. 2013-03.

Idén till den här bloggen har jag fått här.

Inlagt 2013-03-28 06:47 | Läst 9177 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
För mig är valet ofta enkelt. Jag har inte så många kameror som är bra på samma saker.

Allround-kameran är en Kiev 3a. Den har ett ljusstarkt objektiv, inbyggd ljusmätning, är pålitlig och även om den - som alla sovjetiska kameror - har en egen vilja och temperament så står den sällan i vägen för vad jag vill åstadkomma.

Om jag ska fota både dagsljusbilder och kvälls/inomhus, åker ofta FED-1:an med också. Den har inte så ljusstarkt objektiv och är inte lika snabbjobbad, så då blir den dagkamera och Kiev:en får ofta en rulle som jag pressar.

För gatufoto är min Lomo Smena förstahandsvalet. Den är liten, lätt och diskret. Saknar mätsökare, men perfekt för hyperfokal-fokus och 40mm-objektivet är lagom.

Recesky-kameran åker med när jag vill ha typiska Toycam/plastlins-bilder och vädret tillåter (en slutartid, 1/125 och två bländarlägen, 11&5.6, så inte så flexibel).

När SLR av någon anledning passar bäst blir det F65:an, och när jag känner mig så wild&crazy att jag av någon anledning vill köra digitalt så blir det antingen iPhonen (alltid med), Samsung EX1:an (väldigt kapabel kompakt) eller D80:n (dock väldigt sällan den luftas, liksom min mellanformatare, en Moskva-5).

Så trots att jag har ett gäng kameror att välja mellan, så är det sällan några problem för mig att välja, eftersom de alla är så olika och bra på så olika saker, men jag kan förstå problemet om man har flera liknande kameror.
Svar från Bob Bovin 2013-03-28 12:41
Hej,
Du har intressanta möjligheter med dina kameror. Jag skulle ofta vilja gå till enkla lösningar själv, men vanligen blir det en digital kamera. Jag har stått i mörkrummet för mycke i mitt liv.
Ha det bra
Bob
Hej Bob jag tar med mig en kamera eller rättare sagt två lika dana två en Panasonic G3 ,med14mm/2,5 och en Panasonic G3 med 20mm/1,7.
Jävligt bra kameror och objektiv. 20mm, tror jag Micke Berg också jobbar med. Mer behöver jag inte. Har i och för sig ett kamerahusFujifilm xe1, och avvaktar nyfiket på deras 23mm(35mm) /1,4 som ska komma i höst. Men jag tror att det blir mina g3or i framtiden också. Det känns helt enkelt rätt för mig. Glad påsk på dig
/ Bengt
Svar från Bob Bovin 2013-03-28 12:43
Hej Bengt,
Du är nära det sätt på vilket jag föredrar att plåta om jag inte är i skogen.
Jag beundrar dina gatubilder.
Ha det bra
Bob
Håller med dig Bob att valet ibland är svårt när man har ett flertal kameror! Bäst vore att köra med en kamera som fixar allt men så enkelt brukar det ju inte vara tyvärr. Själv trivs jag med en greppvänlig snabb kamera som också har en bra sökare och då blir det oftast stora systemkameran. Den lilla Fuji X20 tar jag om det blir snabba fotobeslut och utflykter. Fujin fixar det mesta faktiskt. Ha det gott/ Danne
Svar från Bob Bovin 2013-03-28 12:46
Hej Dan,
Tyvärr har jag heller inte hittat någon all-round kamera. Liten och lätt är mitt kamera val.
Ha det bra
Bob
"Dagen i-landsproblem" skulle min dotter ha sagt.
Svar från Bob Bovin 2013-03-28 12:47
Hej,
Din dotter har rätt!
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Inga problem att välja kamera. Oftast blir det följande:
Landskap, maritima miljöer - Canon 50D eller Mamiya 645 Pro
Gatubilder, stadsmiljöer - Fujifilm X 20 eller Canon Powershot S 90
Ha en trevlig påsk
//Rolf
Svar från Bob Bovin 2013-03-28 12:50
Tack Rolf,
Ganska standard val?? --eller. Dina gatubilder är av hög klass och har en egen stil.
Ha en glad påsk
Bob
Jag förstår att det är svårt att välja. Själv har jag bara en digital kamera, nämligen D700. Jag föredrar fasta objektiv istället för zoomar och väljer istället "dagens" glugg.
Svar från Bob Bovin 2013-03-28 12:52
Hej Wolfgang,
Det är ju rätt kul att ha möjlighet att välja. Jag föredrar också fasta gluggar och mycket väl dagens testglugg.
Ha en glad påsk
Bob
Har valt att bara ha en kamera(ok har ju en i iPhonen också...) & det har väl att göra med att jag inte pysslar med gatufoto så jag kan ha en stor klumpig dslr när jag plåtar, så mitt val är kamera eller inte när jag lämnar hemmet... =)
Glad påsk!!

Mvh/Ubbe
Svar från Bob Bovin 2013-03-28 12:56
Hej Urban,
Jag plåtar ju också natur och då har det varit mycke 3 kg kameror. Nu har jag insett att man kan byta ut det till en m4/3 med 100-300 mm zoom och då väger det 1 kg.
Ha en fin natur påsk
Bob
Jag väljer min Canon Eos 5D MK II för det är bara den jag har! =) Har tillgång till mina tidigare kameror också, men dom har barnen nu, så det blir 5D för hela slanten!
Svar från Bob Bovin 2013-03-28 12:58
Hej Heléne,
Du har hittat dit verktyg, som ger mäster resultat.
Ha en fin påsk
Bob
Hej Bob.
Jag har nyligen köpt en Nikon P7100, som var planerad att street fotografering och ögonblicksbilder på fester och liknande. För fotouppdrag och mer "seriösa" fotografering - min Nikon D700 med objektiv för tillfället.
Glad Påsk från Danmark.
PS: Jag har varit ute för lite fallolycka så jag har inte rigitig prövat den lilla Nikon. Det kommer strax.
Svar från Bob Bovin 2013-03-28 18:07
Hej Erik,
Det verkar vara en lite smidig kamera som passar till gatufoto. Lycka till med den.
Ha en fin påsk
Bob
Enklare kan intet bli för mig för jag har enbart en kompaktkamera numera som för mig är ett underverk. Livskamraten tycker detsamma. Han kan på intet sätt förstå hur jag kan ta de bilder jag tar. Ibland tycker han det är irriterande som har lagt så mycket pengar på sina kameror.
Jag har haft digitala systemkameror men gett bort dem först till dottern sedan till barnbarn.

Gillar som alltid din gatubild.
Snart är det dags ge mig iväg.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-03-29 09:07
Tack,
Em skicklig fotograf behöver en enkel kamera. Du mästrar din kamera helt.
Ha en fin fredag
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2013-03-29 21:03
Glad jag blir när du tycker det. Jag känner det faktiskt så själv också
att jag kräver inte mer just nu.
Sov gott
Gun-Inger