UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#44. När kommer naturfotograferna ut ur Rosenlunden??? –eller gömslet!!??

När kommer den svenska naturfotografen ut ur sin Rosenlund!!!??? –eller sitt gömsle!!  Å dokumenterar inte bara idyllen!! --utan också nedsmutsning!! –klimatförändringar!!?? --helt enkelt riktar kameran mot verkligheten!!!! Skildra hur marknaden är på väg att totalt förstöra det lilla lager av syre som däggdjuren (och vi!!) lever i????

Det här en sammanfattning av vad jag hörde i ett samtal vid bordet bredvid!! –på Fotgrafiska Museet i Stockholm, --när jag var och beskådare Edward Burtynskys dräpande!! –utställning, OIL,  om vad människor  gör med vår jord?? Pengar styr allt???!!

Fotgrafiska har ett förförande café, med utsikt mot Skeppsholmen och Djurgården!! Ett stycke natur kvar?? --i 08 området?? Vid bordet bredvid mig satt två män, och smaskade på härliga dammsugare och drack stora latte. Jag måste säga att jag gjorde det också!!  Jag kunde inte låta bli att tjuvlyssna!! –som vanligt??

-----Du det va en påfrestande utställning!! –den visade ju hur vi sårar vår värld!! –grymt med industri och urbanisering. Va skall man ta sig till??

-----Ja, hur ändrar man attityden till profit??? Det är otroligt hur länge det har pågått!! –industrialiseringen är  mer än 100 år!!!

-----Du menar väl hur kort tid det har pågått!! --på 200 år har vi ökat koldioxidhalten i luften med 40%!!

-----Ja, ja, med tanke på att vi drar in samma en luftmolekyl!! --som Leonardo da Vinci drog in i ett andetag för 600 år sedan!! Då finns det inte många syemolekyler å använda !!??

-----Det är ju konstigt att Burtynsky är så ensam?? Va gör de svenska naturfotograferna?

-----De kryper in i gömslet!! --å matar fåglar och björnar??  --för å få en ”så kallad” dokumentärbild???

-----Eller också är de konstnärer!!?? –å tar bilder med skakig kamera eller dubbelexponerar för å få målerisk konst!!!??? Ja, det finns de som fixar till det extra vackert i PS??!!

-----Å du –dä ä inne å ha en halv älg i bildkanten???? –eller man får leta efter djuret??

-----Jag hörde ett föredrag nyligen där en museiintendent sa att Bruno Liljefors skulle ha klassats som hötorgskonst idag!!?? Dä blir väl de samma med den här naturfotokonsten!!! –som den liknar!!

-----Tragiskt??!!  Men du, nu är du orättvis!! De måste väl få ha kul!! –naturmupparna. En del visar ju i vilken vacker värld vi tror vi lever i!!?? --den som vi skall, å vill,  bevara!!?? De gör människorna medvetna om hur vackert det är, det är viktigt.!!

-----Jomenvisst, men alla kan ju inte göra det!?? Några måste ju påvisa att våra kustlinjer är fulla med plastskräp!! Till och med uppe i arktis är stränderna fulla med plast, fisknät å jävelskap!! Oljeklumpar över hela jorden. Det kan ju inte vara bara BBC som skall påvisa detta??

-----Jag har en kompis som va nere hos kejsarpingvinerna i Antarktis!! –å hon hittade plastpåsar hos fåglarna!!!?? Å du!! --hon såg en turist som stod å pinkade bland pingvinerna????!!

-----Dä ren miljö turism dä!! Hon skulle tatt en bild!!

-----Jo, jo, men man kan ju inte leva på bilder av skräp i naturen!!!

-----Det kan man om man är en skicklig naturfotograf!! Resten kan va amatörer!!!, --fastän de borde också skildra verkligheten!!! --å låta bli å spika upp fläsk på träden!! --å smeta in träden med jordnötssmör!!?? --för å locka hackspettar att sitta på rätt plats i solen.

-----Ja -- jag hörde att man la ut död fisk med kork i munnen!!! --för å locka fiskljusar till rätt spott för fokus!!

-----Men du dä ä några fotografer, som jobbar i rätt riktning å inte sitter i Rosenlunden, du han som lärde upp prinsen å fota, du vet Mattias Klum hette han va???.

-----Ja, han ä nog i rätt riktning! Påvisa miljöförstöringen!!!! Å han lever nog på det??

Där drog de vidare!! Två tuffa grabbar!!??  De va inte klädda i maskeringsdräkt!!!  

Som naturfotointresserad???! --fick jag mig en tankeställare!!?? --och jag är böjd att hålla med dom!!!! –delvis??.

Vi måste ha en bild i denna anda!! På skiten i naturen!! --å miljöförstörelse??!

Väderöarna, Bohuslän, 2010-10-10. Canon EOS 550D, EF17-35mm f/2,8L U, 17mm 1/100, f/4,5, ISO 100.

Om man går in på Edward Burtynskys hemsida, http://www.edwardburtynsky.com/, så finner man at han har varit å plåtat i Carrara marmorbrotten. Det har jag med, kanske jag skulle ta upp det i en kommande blogg!!

Kolla till slut på den här superkorta videon, på  Youtube, av min assistent Ninni!!, --den är tänkvärd!!

Om det inte funkar direkt så är länken:

http://www.youtube.com/watch?v=pohKGDY9mic&feature=player_profilepage

PS. Rosenlund myntades på femtiotalet av Lars Wickman, signaturen Don Color, som kastade fram skällsordet Rosenlund om bilder som föreställde skimrande björkstammar osv. Det vill säga bilder av idyller!! DS.

Postat 2011-05-17 07:38 | Läst 7738 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

36. På avgrundens kant?? –vem där?? Danskar och vi!! –eller orten utan vatten??

Vid ett besök vid avgrundens kant?? –var de enda närvarande två danskar!! –å så assistent Ninni och jag!! Ett stritt fall av små svarta partiklar slog ner på oss?? –ett krossa-glas-aktigt ljud slafsade till bredvid oss ibland!! Var hade vi hamnat??

Den snabba båten närmade sig den sockertopps liknande svarta ön??. En stor roddbåt kom ut från land?? --och hämtade de som skulle av. Vinden var lätt, sval, roddaren brunbränd och muskulär, --lite äldre. När vi kom iland gick vi ned till den svarta stranden!!, --ingen lämplig badstrand, utan ganska vassa!! –obsidian-liknande stenar. Vi åt medhavd matsäck och drack upp det sista vattnet!! Vi hade beställt rum på ett ”Locanda San Domenico”, ett av två!! i den lilla orten vid foten av vulkanen Stromboli. Efter viss möda hittade vi stället, som var ett vitt lågt hus med tre rum för hyra. Vi tänkte!! --va fint nu får vi en dusch!! –men när man vred om kranen hände inget??!!! Jo, en kackerlacka sprang över golvet!! Inget vatten i kranen!!! –inget vatten i toan??? Ut å fråga??? –var ä vattnet?? –sätt på huvudkranen!! Ja, den är på en vattenbåt!! –vattnet är slut i hela byn!! Båten kommer om några dagar!! Flaskvatten då?? –jo men det är inte öppet i affären, --dä va helgdag!!

Fram mot kvällen startade vi vandringen upp till kratern!! --som ligger på 917 m höjd!!, --i gott mod. Det gick sakta, dä va brant!! –utan vatten, men som tur vad var det snart kvällning!! --och temperaturen sjönk!! Halvägs upp propsade assisten Ninni på paus!! --för hon bar ju på kikaren och Minoltan SR-7.

Halv vägs upp på Stromboli 1971. Leica M2, Summicron, f/2, 35mm

När vi närmar oss toppen!! --ryker, fräser och luktar det av svaveloxider!! Det blir mer och mer partiklar i luften!! –ju närmare de två kratrarna vi kommer. Väl uppe vid kraterkanten finner vi?? --till vår förvåning!! --två personer där!! Vi säger hallo!! Efter en stund inser jag att de talar danska!! --ett språk jag behärskar! –till viss del. Mycke riktigt två Köpenhamnare!! –nån som sa världen va lite?

Camera ready at Stromboli 1971. Leica M2, Summicron, f/2, 35mm

Ju mörkare det blev ju mer synliggjordes lavaeruptionerna genom gasmolnen!! Fantastiska fontäner!! av lysande smält lava!! --kastades upp mot skyn!! Eldens alla färger lyste!

Eruption på Stromboli 1971. Minolta SR-7, Rokkor-PF f/1,4, 58mm

Kaskaden av lava inleddes med en dov smäll!!, --en metalliskt väsande när lavan rusade  fram i röret!!, --följt av en jättekaskad åt alla håll!! --och sedan ett glasliknade ned fall av stora, krasande, lava-bomber!! Mindre än femtio!! meter från oss, slog de glödande lava klumparna ned!! --stora som koskitar!! De såg faktiskt så ut, fast varma!! Hela tiden föll ett ”regn” av små-små partiklar ned på oss. Vi blev täckta av svart lava damm!!

Lavanedfall kring kratern. Minolta SR-7, Rokkor-PF f/1,4, 58mm

Det var dags att lämna det farliga området. Det var kolmörkt! --och de dumma danskarna!! –ja du vet var danskarna kallar oss??, --det samma!! Jojo, de hade ingen ficklampa med sig!!, det hade vi!! Assistent Ninni är en expert på att förutse problem!! Så vi lovade att danskarna fick gå efter oss de nästa 1000 m ned. Väl nere fanns det fortfarande inget vatten!! –på locandan. Dä va bara å slagga törstig, å trött va man.

Nästa morgon fanns det vatten å köpa på locandan. Gissa om vi drack!! Å sen va det dags för ett dopp, vid vulkanens fot. Kort efter vi kom hem small det ordentligt och byn hotades av lava!!

Bob vid Stromboli. Leica M2, Summicron, f/2, 35mm

Postat 2011-05-09 07:30 | Läst 6275 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#23. Han flög bergtagna till glaciärer??!! –eller hur jag nästan blev av med min assistent!!

Vi hoppade in i det röda K2 planet för att flyga upp till den amerikanska kontinentens högsta topp Mount McKinley!! Jag har proviant och tält för flera dagar!!  --- om vi fastnar i en snöstorm????! – sa den gråhårige piloten!! Snöstom??? --- dä va minst 30 garder + på startbanan. De bar iväg i det enmotoriga planet, ut över Alaskas skogsklädda vidder. Vindlande floder och lågt ljus. Efter någon timme började vi komma in över glaciärernas endmoräner! ----in mot mot snöklädda bergsryggar. Vi passerar några prickar i snön,?? --basläger!!?? –mitt på en glaciär!! Här är min vanliga landningsbana??? –piloten röst raspade till i headsettet!! Här låg bergsklättrarna och väntade på attack mot toppen, den högsta!! Vi skulle flyga runt toppen!! --- men fick korta av på grund av hårt väder!!!! Piloten drog på mot toppen och en av dess glaciärtungor, och tog en vid sväng, --- mycket när en bergsvägg!!! --- kunde nästa ta på den!, --huu jag som är flygrädd!! Han flög ned mot en glaciär!! -- och satte ned planets skidor???  --i mot lut, för att få stopp på planet. Solen sken starkt, --och min assistent Ninni hade bara ögonen för piloten?

Ninni med pilot i Mount McKinley 2004, Canon EOS 350D, f/2,8 17-35mm L

Efter att ha vandrat en stund på glaciären, --se upp för sprickorna!!!! Startade vi i utförslut för att få upp fart för lyft!!! Kalas!! --det gick bra – ut genom en smal passage mellan bergsväggarna!! Ja tyckte --- han luta planet!!! Att flyga ut över de smältande glaciärerna på låg höjd, så att man kan se de små klarblå smältsjöarna!! -- hör till de fantastiska fotoupplevelserna i livet.

Smältande glaciär på Mount McKinley, 2004. Canon EOS 350D, f/4-5,6 100-400 mm L

Landningen på Talkeetna flygplats gick fint och efter all spänning behövde man en drink i baren på hotellet den kvällen. Döm om vår förvåning när piloten också satt där med en drink i handen. Han berättade att han var uppfödd i en flygskola i Florida och han hade flugit hela sitt liv. Efter pension hade han flyttat till Alaska!! --och flög sedan flera år bergsbestigare till glaciärbaslägret. De glaningarna vill flyga dit i vilket väder som helt och man får landa ofta utan sikt!!, --sen kan man bli fast där i flera dar?? Men pengar tjänar man!!  ---de betalar bra bergsbestigarna!! Han berättade att det var bara ett handfull piloter i hela värden som hade sertifikat att landa på glaciärer på hög höjd i bergen. Dålig lyftkraft!!! Han underhöll oss hela kvällen, kunde blivit en bok!!! Han var skild och singel med eget hus!! Jag såg hur ögonen på assistent Ninni lyste upp!!!!!????

Postat 2011-04-26 08:07 | Läst 12341 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#22. Jordskalv och tsunami!! Japan är utsatt och kommer så bli!!?

Japan har en mycket utsatt natur!! –på kanten av två kolliderande kontinentalplattor blir naturen ofta utsatt för jordbävningar!! Från Sendai’s järnvägsstation, finns en liten tågförbindelse ned till kusten, -- där den berömda orten Matsushima ligger. Där finns flera tempel och en unik skärgård, -- som är nationalpark. Öarna är mycket små kalkstensklippor?? -- på vars topp växer enstaka träd på ett mycket underligt sätt!!. Naturen dyrkas ju i både Buddismen och Shintoismen och det finns ett tempel, Godaido, på en av öarna. Hamnen är mycket populärt att besöka och hör till de tre mest mest platserna att besöka i Japan. Här kan man äta många underliga rätter, men den mest populära är en typ av platta fiskbullar!! -- som man grillar. De smakar utmärkt!!! –dock lite sega.

Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm

Det är möjligt att hyra en motorbåt, -- för en egen tur, som min vän gjorde, och då ingår naturligtvis färska fiskrätter och obegränsat med drycken Nihonshu (=sake)!!!!. Vyerna är spektakulära när man åker runt öarna!! –även före de första sake glasen!!?.

Japan är till stor del täckt av berg, och man måste ju odla stapelfödan ris på stora arealer för att överleva. Det är därför inte oväntat att man är mycket trångbodda på resten av marken. Samhället är ju idag mycket industrialiserat och energikrävande. Den största energikällan är kärnkraft, och man har även Bridreaktorer!! Många av kraftverken är naturligtvis stationerade längs kusten för effektiv kylning. Ett av kraftverken, det i Fukushima, skadades illa av tsunamin och totalhavererade delvis. Men resten av kraftverken verkar ha klarat sig, liksom det som ligger nära Matsushima. Som har en mycket tråkig och tveksam placering, med tanke på de vackra öarna.

Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm

Hur gick det då för de trädbeklädda öarna när den enorma tsunamin passerade längs kusten. Under av alla under de klarade sig!! Liksom fiskbulle affären!!!!

Postat 2011-04-25 08:04 | Läst 5082 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#1 Bildsyn

Vilka bilder tycker du om? Vilka bilder tycker jag om? Ja, sannolikt varierar det med ålder och erfarenheter. Det spelar roll om vi har brottom eller sitter lugnt vid brasan och bläddrar genom en bok eller ser på TV. Samhället idag utnyttjar bilden som informationskälla och medievärlden gör det samma. Det här gör att vi övermättas med bildinformation. Vid varje tillfälle en bild passerar våra ögon får vi se den några sekunder. Hur skall vi då hinna plocka in informationen i vår överfulla hjärna? Hur skall vi hinna koppla upp nervtrådarna och bearbeta synintrycket? Vi lever med andra ord i 4-sekunders samhället. Här finns inte plats för - slow photo -, utan snabba puckar skall det vara. Har vi inte tränats i denna info-storm, så vi hopplöst - out of date -. Den här bloggen är för oss som fortfarande lever med och tycker om den långsamma dokumentära bildsyn, som fick sin grund i artonhundratalets resande fotografers albumen-bilder. Bruna bilder av pyramider och kameler, -- ja det var tider det, när man kunde titta på en bild i flera minuter och diskutera dess innehåll!!

Titeln på den här bloggen, - UNDER FOCUS -, är mångbottnad och vi kommer till det med tiden. Men en syftning pekar mot ett granskande innehåll. Dokumentation av vår livsmiljö. Avslöjandet av förstörelsen av naturen, som mänskligheten driver i dag i jakt på överflöd. Kommer det att sluta så här?

Norra Rörum, 1995
Norra Rörum, 1995. Leica M6, Noctilux-M 50 mm f/1 ASPH.

Den här bloggen kommer inte bara att vara alvarligt granskande utan skall också innehålla tekniska vinklingar av fotografi och jag kommer att berätta en del om mina favoriter, både bilder och fotografer. Kanske kommer jag att sticka ut näsan och peta på en och annan mytbildning.

 


Postat 2011-04-04 16:01 | Läst 9382 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 20 21