UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#503. Får man göra hur som helst?? --med sina gamla bilder?? --m a o ”photo-shoppa”??

Du har väl dragit lite väl långt ibland?? –i färgkorrektionsslidern!! –ingen var ju med och såg hur det såg ut?? –i verkligheten!! Du är inte ensam!! –utan i gott sällskap med James Nachtwey!!

Det 11 år sedan ”9/11” förfärade en hel värld. Det ändrade riktningen på USA politiken och gav upphov till Irak-kriget, vars följder vi än idag inte kan överblicka. När de båda skyskraporna föll fanns den mycket skickliga nyhetsfotografen James Nachtwey mycket nära. Hans bilder visades i många publikationer och fick stor betydelse för hur vi såg på händelsen. Långt senare skrev Nachtwey själv i Times:

Unfortunately, the Bush administration used the emotional power of the images of 9/11, including mine, to justify and gather support for an ill-conceived invasion of Iraq, a country that had absolutely no connection to the attack on 9/11. So things get manipulated in all kinds of ways.

– James Nachtwey from “Revisiting 9/11: Unpublished Photos by James Nachtwey” 9/7/2011 (TIME)

Bilderna som James tog har publicerats på nytt i Times och det har väckts kritik över hur de skiljer sig från de som publicerades strax efter. Det här tas upp i BagNews i en artikel på nätet.

Vad tycker du?? –skall man få förstärka den visuella styrkan i sina gamla bilder?? –med hjälp av justeringar i PS?? Personligen tycker jag det är helt ok, så länge som man inte ändrar innehållet så att tolkningen blir fel för betraktaren!! Om det skulle se mycket värre ut än det var när det hände!! –så har man gått för långt!! Men kan det ha varit värre än det var 9/11 2001??

Jag besökte ”ground zero” i New York för ett antal år sedan?? –då nybyggnaden ännu inte nått över marknivå, och slogs av hur inträngt de båda skyskraporna stod i omgivande byggnation. Jag var uppe i ett av tornen 1979 och då tyckte jag det var gott om plats kring de båda byggnaderna!!

Du undrar kanske vad jag snackar om?? Men kolla på den här bilden?? --som jag tog den 26 juni 2004, med en Canon EOS 300D och gluggen 17-35/2,8L @ 35. ISO 100. Den första bilden är rakt ut ur kameran. Den andra bilden är manipulerad?? –justerad i Lightroom 4.1!!

Denali, Alaska, fotograferat genom fönstret på ett skidförsett småplan.

Postat 2012-09-13 07:05 | Läst 4398 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#488. Där tiden står still?? –å sanden är röd?? –dit går längtan!!

Tankarna flyger iväg?? –till höga röda klippar?? –här finns inte tiden?? –bara den eviga erosionen!! –genererande en sand?? –som blåser, flyter!! --fram mellan torra buskar?? –som lossnar och rullar vidare i vinden!!

Det finns bara berg, sand och buskar här?? –regnet bryter loss och transporterar vidare röda små brottstycken?? –som blir sand?? Ett korn i taget flyter vidare och ger näring till torra förvridna små träd och buskar. Vinden pinar ner dem till låg höjd!! --och rycker loss vissa med brutal kraft?? –som torra, runda, bollar tumlande runt, runt??

Det är en högplatå?? --öken?? Ingen bryr sig om tiden här!! --som sitter tätt intill klippan i skydd mot vind och regn?? Genrationer av naturfolk har levt här?? --i samklang med jorden!! Ingen tog mer än som behövdes?? –för livet just då??

Det är hit längtan går?? -- ……….likt en vind!! –en stilla vind??

Postat 2012-08-29 07:01 | Läst 8533 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#350. Hur stora kan isberg bli?? –enorma!! –och vackra!!

Isberg kan studeras vid de båda polarområdena, men Grönland är det område som är lätt tillgängligt. Den stora inlandsisen mynnar med glaciärer ut i havet på många ställen!! Ilulissat och Uummanmaq är två orter värda att se!!

Vid Ilulissat, på västkusten av Grönland, finns den så kallade isfjorden, som nu är förklarat ett världsarv, där en jättelik glaciär mynnar i Diskobukten. Lite längre upp längs kusten finns Baffin bay och på en ö där finns byn Uummannaq. I denna bukt mynnar inte mindre än 10 glaciärer. En av dessa är den snabbaste man känner till!! –så här kan man se många isberg.

Det är möjligt att resa med båt längs kusten, typ Hurtigrut, som tar både turister och lokalbefolkningen från ort till ort. Kom ihåg att här finns inga vägar mellan orterna. Så det är flyg eller båt som gäller. Båtresan längs kusten är magisk!! –och båten kör in till alla orter, även de små!! Kaptenen stannar upp om det dyker valar eller andra intressanta natursevärdheter.

Formen på de olika isbergen är helt en produkt av naturen!! –temperatur i  luft och vatten!! –vindriktning samt vattendjup. Många isberg strandar på botten av fjordarna och vänder därvid på sig allt efter smältprocessen.

Om du skall fotografera isberg så blir det bäst vid låg sol.

Det är mycket svårt att se hur stora isberg är, eftersom man inte har någon referenspunkt. Här uppe kan man ha tur att få syn på en fiskebåt!! –ta med den i bilden.

I en inlandsis uppkommer det många olika former av is och mönster. Det gör att det finns chans till mycket finns bilder.

Tankarna går till Titanic, när man ser de verkliga jättarna. Kör man på en sådant mastodont isberg då är det ”good bay” och ned till Neptun. När kapten kör Hurtigrut båten så finns det alltid en isvakt, som bara kollar hur isbergen utsträcker sig.

På sommaren går inte solen ned här!! –utan går bara ned lågt i horisonten. Då har du fina möjligheter till unika bilder!!

Det finns många platser på jorden man vill återkomma till, och Grönland längtar man alltid tillbaka till!!

Postat 2012-04-13 06:46 | Läst 6302 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#290. Naturens under!! –vilken balans!! –när trillar den??

Bergarternas olika hårdhet mot erosion kan ge upphov till de mest underliga formationer. Naturligtvis faller de!! Men när?? I Utah finns en nationalpark med ovanligt många bågar av berg!!

Vanligen besöker man fantastiska Grand Canyon om man kommer till västra USA. Sydsidan är belamrad med turistbussar och bilar nästan hela året. Nordsidan är en dagetapp bort och då har man kommit till områden där mycke lite folk åker. Lika fantastiska vyer och stigar att gå.

Vill man mer geologiska sevärdheter skall man åka norr ut längs väg 191 in i Utah så kommer man till Moab. Mekka för Mountain Bike åkning, så ta med cykeln. Lite mer norr ut ligger Arches National Park, som är ett område med mer än 2000 naturliga broar av sandsten. Ta med kameran och försök att hitta en punkt där du får med tre ”hål” med genomsikt. Här är en punkt jag fann!

Tre broar i bågparken, Utah

Nu är det inte bara broar man kan leta efter. Några är verkligen spektakulära, som den lövtunna ”Landscape Arch”. Det som mest imponerar hos mig är ”Balanced Rock”, som tycks upphäva tyngdlagen. Det är ett under att blocket inte trillar ned, det tycks som om tyngdpunkten är utanför dess stödkant!!

Vågar du stå under?

Detta tycker jag är ett fint exempel på naturens under!!

Postat 2012-02-13 06:15 | Läst 3979 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#285. Gillar du värme?? –dra upp på Etna!! –eller hett som f..n!!

Det är ju varje svensks stora glädje att låta sig stekas av solen vid stranden. Om man nu gillar värme så varför inte satsa på riktig värme!! –eller som guiden sa hett så in i helvete! Dra till helvetet eller Etna!!

 Vulkaner är fantastiska upplevelser!! –speciellt om de har utbrott!! Bestig en vulkan för det är ett bra sätt att inse att man betyder ingenting mer än sandkornen på stranden. Detta sett ur jordens synpunkt. Assistent Ninni och jag har bestigit några vulkaner i Europa, Island, Japan, och USA. Vi har beskrivit utbrottet på Stromboli i en tidigare blogg. Här skall vi berätta om hur vi missade det stora utbrottet på Etna 1971.

Några veckor innan vi skulle ned till Sicilien fanns det en liten notis i tidningen om att Etna hade ett stort utbrott som hotade flera byar. Jag svor och Ninni drog en suck av lättnad.

Vi tog in på ett litet hotell i Taormina, man kunde se Etna från balkongen. En härlig syn. Ner på stan å hyra bil. Det var någon som klagade på att jag hyr för stora bilar, men här blev det en liten. Den enda inne!!

Vi försökte ta närmaste vägen upp på Etna men det gick inte för de senaste lavafloderna hade stängt av flera vägar. Klev man upp på lavafloden så var den fortfarande mycket varm och glödde här och där.

Ett riktigt ”road block” på Etnas sluttning. 1971. Observera vinrankorna.

Växtligheten på vulkansluttningar är vanligen mycket frodig. Är du en vinkännare har du naturligtvis druckit ett vitt vin från druvor vuxna på Etna. Vägarna upp längs sluttningen är mycket bra i början och man kan stanna till och njuta av utsikten ned mot Catania och medelhavet.

Ginst längs vägen står fint mot den mörka lavan på Etna.

När man kommer upp en bit blir det grusväg, ja lavabelagd väg. Dammig och vass. Vi slapp punktering, som väl var för det fanns inget reservhjul. Vi vågade inte stänga av motorn för vi var nu över 2500 m, och frågan var när motorn skulle börja koka. När vi väl kom upp till vulkanobservatoriet, blev det klart att det inte fanns längre. Lavaflödet hade helt täckt över det. Upp stack bara några master. Här upp var det tänkt att vi skulle byta fordon upp till toppen som ligger på 3330 m. Å si det gick. Det var bara att lasta in sig i den här bilen!!

Min nya bil upp på toppen av Etna!

Vi fick med en lite gubbe i toppluva!! --han var visst guide. Han prata italienska. Det var en kul bil, för den hade bara osynkad växellåda!! Men gissa om den gått uppåt på den här vulkanen, många gånger. Ingen klagan, lite dålig fjädring, men vem bryr sig på väg upp på en den mest aktiva vulkanerna på jorden.

Den sista biten fick man använda apostlahästarna. En bra bit också, minst några hundra meter vertikalt sett. Det ryker hela tiden ur kratern, som ibland puffar ut rökringar. Diametern på kratern är ung 3 km, så det är en riktigt stor vulkan. Det har massor av aktiva sidokratrar och fumaroler där varm gas kommer ut. Guiden tog oss till ett hål, som han kallade ”nära helvetet”. Jag skicka fram assisten Ninni för att kolla om man tog eld??

Assistent Ninni och ”jävulen” på Etna.

Kraterns kant är inte ofarlig. Här förkommer ras och plötsligt kan den spruta up lavaklumpar. Vi hade dock en bra guide som lät oss gå mycket när kratern och titta ned i ”hålet”. Vid farliga situationer är jag alltid mån om att skicka fram assitent Ninni så att hon kan bedöma riskerna.

Ninni på kraterkanten med lavaklumparna.

Det blev en lång resa tillbaka till hotellet. Vi missade kvällsvarden. Fick gå på litet hak och äta och dricka vin. Vilket vin!! Vilken upplevelse, ja Etna.

Jag måste medge att vi badade i medelhavet nästa dag. Dagen därpå blev det nästa vulkan??

Postat 2012-02-08 06:22 | Läst 4363 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 17 18 19 ... 21 Nästa