UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#484. Vilka tider?? –så ungdomarna ser ut?? –eller -- kan du se skillnad på förr och nu??

Tiden går och var generation har sin stil?? De gamle förfasar sig!! –men det skadar inte att titta tillbaka och jämför hur det var förr?? Femtio år sedan!! –hur såg det ut då?? Kameran ljuger ju inte??

Ungdomsmodet är kanske inte så olika?? –eller vad sägs om frisyren?? Grabbarna kanske är lite annorlunda idag??

Kan du se skillnaden?? Vilken bild är från 1962 och vilken är från 2012?? Den ena bilden är tagen med en Hasselblad 1000F och den andra med en Panasonic GH2. Om det skulle va till någon hjälp??

Jag tror att vi som lever som friherrar idag!! --inte skall förhäva oss och säga att det var bättre förr?? Eller??

Postat 2012-08-25 07:06 | Läst 6387 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#250. Vilken brallis!! –modefoto i lokalpress!! –1959!!

Ungdomsmodet i slutet på 50-talet skulle visas i lokaltidningen! Skicka ut juniorplåtis med stora gluggen!! –Carl Zeiss Sonnar 250/5,6 och Hasselblad 1000F!! Kompisarna fick ställa upp som modeller!

Den stora modefotografen i Sverige vid den här tiden var Hans Hammarskiöld, medlem av Tio fotografer och utbildad i London. Hans bilder och Georg Oddners hade alla unga fotografer som förebilder vid den här tiden. Så det var bara att ge sig ut i parken vid Järnvägsavenyn och plåta ungdomar i typiska kläder. Order kom från chefsfotografen Irving Lindholm på Östgöten!! --ta lite bilder med tidsanda!! Juniorplåtis undrade vad det var för något och det betydde nog inte det samma för Irving, som var i fyrtioårsåldern, som för juniorplåtis som var 16.

Det var dock kul att försöka plåta med Hasselblad 1000F och 250mm gluggen. Det blev kort skärpedjup på bländare 5,6. Det var mest ungdomar ute vid femtiden!! –efter jobb och skola. Många av bilderna togs i snålt mörkt ljus på senhösten!!

Vilken brallis!  Linköping 1959.

När bilderna kopierats och reportaget lämnades till redaktionssekreteraren lovade han att titta på det. Det kom aldrig i tryck!!    

Postat 2012-01-05 07:25 | Läst 6327 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera