UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#269. Snacka om trångboddhet!! –då har du inte sett det här!!

Trångboddhet är ju en relativ fråga?? Vi människor vill ju ha komfortutrymme. Andra djur föredrar att stå tätt för att få skydd. Så är det en del djur som måste ha snålt med yta!! –ty det finns inget stort utrymme!!

När hundratusentals par av Spetsbergsgrisslor skall slå bo så vill de vara skyddade från andra rovdjur. De väljer då en klipphylla som är nära vattnet. Varför?? –jo när ungarna skall lämna boet så skall de kunna hopp rakt ned i havet eller när havet. Om de inte kommer nära havet så finns fjällräven där och slickar sig om munnen.

Fjällräv i Svalbard.

Alkefjäll i Hinlopen på ostsidan av Spetsbergen är en idealisk plats för grisslorna. Massor med mat och branta klippor.

Ut å hämta mat.

Trångboddheten på klipporna är formidabel. Den minsta boytan jag hittade var den här, och man undrar hur man föder upp en unge här?

Några kvadratdecimeter?

När det finns flera hundra tusen invånare får man räkna med att det blir en hel del grannar även på de små ytorna.

Ungar och vuxna får plats.

Parkänslan är viktig när man skall leta efter mat hela dagarna. En puss när man möts är viktig.

Klippkantsmys.

Städivern på hyllorna lämnar dock en hel del i övrigt att önska. Vi vet ju att ungar stökar till det, men de här har dessutom målat i rött.

Ungar skitar ned.

En del slagsmål går inte att undvika om det är så här trångt. Sämjan är dock förvånansvärt god mellan grannarna på samma hylla.

Kan man få landa här?

Landskapet vid Alkefjäll är vackert men mycket otillgängligt. Man måste åka båt hit. Å andra sidan är det bråddjupt direkt utanför klippan så stora båtar som M/S Stockholm kan gå så nära att man kan lägga handen på klippan.

Alkefjäll med grönska och snö.

Postat 2012-01-24 07:36 | Läst 4530 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#265. Sommarens is i Arktis?? –den bara minskar!!

Nu är det isfritt i Nordostpassagen på sommaren! Ryska tankbåtar till Asien kan gå utan isbrytarhjälp!! Djurlivets förutsättningar förändras i stor omfattning. Varför går vi mot varmare tider??

Vi går mot en värmeperiod i jordens cykler, det är naturligt och så har det varit i många perioder. Det kan nu förutses. Men frågan är om vi genom att förbränna fossila bränslen påskyndar uppvärmningen av jorden för fort så vi bryter den naturliga balansen. Forskarinsatserna tyder på detta och forskarna anser att höjningen av växthusgaserna i atmosfären påskyndar den naturliga värmeperioden.

Hur stämmer då detta med årets senaste observationer. Rapporterna på ”The National Snow & Ice Data Center” (NSIDC) styrker observationerna att vi har mindre is i Arktis. Under sommarmånaderna har sedan 1979 isen minskat med 12%.  Sattelitdata från 2011 visar detta tydligt i den här bilden. Även under vinterhalvåret minskar isen om man jämför sedan satellitmätningarna började. Just nu ser det ut så här i Arktis, om man sitter uppe i en sattelit. Just vid Svalbard är det ovanligt lite is utanför nordsidan. Det samma gäller vidare bort mot den Ryska kusten. Troligtvis så är Golfströmmen ovanligt varm den här vintern. Detta spelar naturligtvis en roll även i Skandinavien där vi haft en varm vinter, speciellt i Skåne.

En av de invånare i Svalbard som dabbas mest är naturligtvis isbjörnen. Maten, säl, serveras bara på is!! –inte i vattnet. Det betyder att isbjörn kan bara överleva om det finns is under större delen av året. Så det duger inte att isen försvinner på sommaren, som här på bilden!!

Var har ni gjort av isen? Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6.

Här kommer ingen säl upp! Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6.

När det blir för varmt på sommaren så är det tur att det blir lite snö här uppe på Kalle dussins ö.

Cool off!  Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6.

Miljöminister föreslår ju att vi skall skära ned på bilkörandet! Det ligger väl något i det, eller vad säger vår isnalle på ön Kalle dussin i Svalbard?



Postat 2012-01-20 07:28 | Läst 5778 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#261. Måste du titta genom det här fönstret?? --eller Leica-syndromet lever vidare!!

Traditionens makt är stark!! –fönsterhålet genom kameran lever vidare!! Det börja med en strut?? –och är idag ett sofistikerat optiskt spegelsystem!! –för att se motivet!! –inte genom objektivet??

Det började med den enkla lilla svarta Leica Standard som hade sin lilla optiska strut för att rikta in kameran. Det levde vidare mer och mer optiskt sofistikerat tills M3 och M2 kom med sin avancerade avståndsmätare.

Leica M2, med fönsterglugg

Detta blev mäkta populärt och varenda fotoreporter hade en sådan kamera eller av liknande fabrikat. Det fungerade utmärkt för att man kunde se genom sökaren samtidigt som man med det andra ögat kunde se hela omgivningen. Om jag ser en Leica plåtare som blundar med vänster öga så vet jag att det inte är någon seriös bildkompositör!! Visste du att inte alla kan blunda med vilket öga som helst??
Så kom då den svenska fågelfotografen Victor Hasselblad och insåg att man måste kunna se genom objektivet när man fokuserar och letar bildmotiv. Den först avancerade spegelreflexkameran från Hasselblad kom 1948 och blev en enorm framgång. Småbildkameratillverkarna i Japan insåg att det måste komma en småbildkamera också och Pentax blev först 1952. På sextio- och sjuttiotalen blev de allt mer avancerade med till och med autofokus på nittiotalet. Pressfotograferna hakade på och lämnade i stort Leica till samlarna.

Olympus OM-4, spegelreflexkamera.

Tack vare en avancerad mytbildning med duktiga fotografer lyckades Leica leva kvar!! --till och med ljusmätare inbyggt och mycket bra manuell optik. De digitala kamerorna blev allt mer avancerade och i slutet på 2010-talet var de så avancerade att man egentligen inte behöver bli bättre. Tror du Leica finns kvar?? –javisst mer än någonsin!! --med avancerad sensor ger den mycket bra bilder. Tror du att den gamla mätsökaren är kvar?? –absolut och den frodas allt mer. Det är dock andra tillverkare som utvecklar den. Fuji har gjort en hybridmätsökare som ser genom fönstret och som också kan se genom objektivet, inte med spegel utan med elektronisk utläsningen av sensorns bild. Kolla på den här bilden, den kommer att sälja hundratusentals kameror. Det sitter rakt i kamerahjärtat på alla drabbade av Leica-syndromet!! –och som måste se genom ett fönster!!
Fram för kameror där man ser genom objektivet och kan se fokus korrekt!!

Olympus Pen E-PL1 och Canon 50/0,95. Bilden av Ninnis bullar är tagen @ 0,95.




Postat 2012-01-16 07:33 | Läst 4389 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#260. Så här blir du en bättre fotograf!!

Det är inte frågan om att ha den senaste kameran. Du behöver inte ha mest pixels eller högsta DIN. Det krävs inte den skarpaste gluggen eller den längsta brännvidden!! Nej, det är det här du behöver!!

Den enda vägen till intressanta bilder är att du själv blir intressant! Hur blir man då det?
•    Lyssna mer å prata mindre
•    Res mer ut i världen, Grönland t ex
•    Ät intressant mat, som fermenterade bönor
•    Åk till en skrämmande plats, som Strombolis topp
•    Bli vän med personer smartare än du
•    Träffa konstnärer
•    Åk tåg ute i världen
•    Läs mer böcker, som ”Och solen har sin gång”
•    Läs mer poesi, Gustav Fröding
•    Besök museum och gallerier
•    Deltag i fotomånaden i Paris
•    Lär något nytt från dina barn och barnbarn
•    Se dig runt i dina omgivningar
•    Gör en livsfarlig resa på egen hand, som ett besök till Kaktovik i Alaska
•    Sov mitt på dan och lev på natten
•    Ta ut din livskamrat på galej
•    Slappna av å rör på dig

Inse din begränsning och känn dig liten? –som här på Stromboli.

Stromboli 1971.

Inse att du bara är en del av planets djurliv!! –och uppskatta dina vänner?? –rovdjuren.

Svalbard 82 grader nord. 2011.

Alltså bli intressant å du tar bättre bilder!! Eller hur?



Postat 2012-01-15 07:48 | Läst 5006 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#258. Sätta bo!! –släpa byggsten!! –och tjuveri??

Sätta bo är ett förskräckligt slit!! –byggmaterial är det stora problemet!! Det är inte standardiserad storlek på stenarna?? Det är kort supply?? Gruppbebyggelsen gör att det är mycket tjuveri?? –mellan grannarna!!

Klimatet gör ju att det är brottom med att få ihop till ett bo. Minus tjugo på nätterna och snödrev kring knuten. Inte en kvist så långt ögat kan nå, utan man måste skrapa ihop stenar så att man får en förhöjning över snön!! Hopplöst att få tag i en snyggis?? –utan att man har lagt ut en bra stenhög!!

Det är tufft att vara Adeliepingvin i vårtid på Antarktis. Ett ständigt krig för att få tag i sten och det gäller att ha tekniken inne för att bära sten!! –stora enna!! Det varierar också som framgår efter ett besök i kolonin. Det var säkert några hundra tusen gubbar som letade sten.

Den här duger!

Lite liten?

Nu är det inte bara stenletande som gäller, utan någon måste ju i havet å fixa lite kräftdelikatesser, som Krill. Det är väl så jobbigt och man får ju lite rultiga ben efter allt simmande.

Mat kommer!

Men så är det dessa evinnerliga stormöten man blir kallad till för att höra på all politisk propaganda. Demokrati?? –puh i den här röran!! Sätt upp en Krill Pub i stället!! Sluta snacka och jobba på innan vintern kommer tillbaka!! –så vi får några ungar!!

Å så gör vi så här??

Det största problemet är fighterna med grannen. Det är ingen ro, han bredvid försöker att sno mina stenar. Det är en riktig latis!! –han kan hämta sina stenar!! –vid berget.

Låt bli!!

Jag har hittat en söt liten fru?? –eller hur. Hon är rekordsnabb på att lägga vårt lilla gröna ägg!! Det skall säkert gå bra att samarbeta med henne och föda upp en unge!!

Snygg sten vi har!!

Allt ser ut att vara nästan frid och fröjd i det lokala lägret. Det är bara att hoppas att inte ”Jönssonligan” kommer och snor våra stenar?? Det är ett tufft gäng!! Se här när de kom förra gången!!

Jönssonligan på rövarstråt?

Postat 2012-01-13 06:28 | Läst 3912 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 79 80 81 ... 87 Nästa