SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#334. Tranbilder!! –var skall man plåta?? –digitalkamerans fördel??

Nu är det vår!! –tranorna är på plats och dansar och slåss!! Det är en underbar tid med utmärkta möjligheter till fantastiska tranbilder!! Ta med kameran och besök Pulken och Hornborgasjön!!

Det är redan 7000 tranor inräknade vid Hornborgasjön och du kan titta på dem live eftersom de satt upp webkameror!! Så den kommande helgen kommer det att vara många besökare där med de långa gluggarna på stativ. Hur lång brännvid behöver man då vid den här Trandansen??. Du bör ha minst 300 mm brännvidd och helst 600 mm FOV. Det betyder att en Panny GH2 med zoom 100-300 duger, eftersom det ger 200-600 mm FOV. Vid filmning blir det till och med 1500 mm, med möjlig bildtagning vid denna FOV. Det finns en lång sträcka längs naturreservatet där du kan spana in olika vinklar. Åk dit innan solen går upp, d v s klockan 06,00 och se när tranorna kommer in från sjön!!

Morgoninflygning till Trandansen vid Hornborgasjön.

Vid klart eller lätt disigt väder kan man få de inflygande tranorna i siluett mot den diffusa solen. Solen går upp bakom ett kullandskap och det finns möjlighet att få intressanta bilder med mycket långa gluggar. Om du tycker det är kul att sitta i gömsle så kan du boka ett sådant med e-mail, info@falkoping.nu. Du måste gå in och sätta dig i gömslet medan det är totalmörker och kommer inte ut förrän nästa natt!!

Trana håller om solen!!

Den här bilden är tagen med Canon 1D III + 100-400 zoomen. Den hade varit omöjlig att ta med manuellt fokus på film. Här har kameran autofokuserat på tranan och trots att det är rakt in i solen exponerat så man kan se tranan och reflexen i ena ögat. Bilden är manipulerad så tillvida att jag mörkat ned den utbrända solen separat i PS.

I Sydsverige kommer tranorna in från Rügen och på senare år har man börjat lägga ut mat (korn) även vid Kristianstads vattenrike, närmare bestämt vid Pulken. Här finns ett fint fågeldäck med utsikt mot ett vattenområde där tranorna landar. Senaste helgen var det flera tusen tranor här. Även här behöver man långa gluggar om man vill plåta trandansen.

Inlagt 2012-03-28 07:19 | Läst 7891 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob! Det med fågelbilder är svårt tycker jag,men du har lyckas bra .
Vi har fått några på vår åker,jag provade med trehundra men det blev inga bra bilder.....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-03-28 08:46
Hej Rolf!
Riktigt bra fågelbilder är svårt. Det finns dock många duktiga i Sverige. Jag skiljer på rena porträttbilder och de bilder som berättar om fågelns beteende. Det området är svårt. Jag tycker inte om åtelbilder.
Ha det bra
Bob
Dessa bilder var inte illa!

Jag antar att man inte släpper fram folk som inte har gömsle nära sjön så att de inte förstör för "camparna" - då måste väl dessa människor ha meterlånga objektiv för att kunna vara med?

Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-03-28 10:05
Tack Johan!
Gömslena är fasta små trähus. Mycket trånga och låga. Det är 6-7 stycken bakom kullen med träden (se webcam). De står inne i naturvårdsområdet!! Vid gömslena är tranorna bara några meter utanför gluggen. Du kan använda vidvinkel.
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Är själv ingen fågelfotograf men bilden "Trana håller om solen" kan man ju inte undgå att tycka om.
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-03-28 10:06
Tack Rolf!
Märkligt vad kameran kan göra idag!
Ha det bra
Bob
Verkligen härliga bilder, och matnyttig information dessutom. Tranor ar mina favoritfåglar och när jag väl skaffat ett bra teleobjektiv tänker jag absolut besöka Hornborgasjön, nästa vår förhoppningsvis. Mvh Elisabeth
Svar från Bob Bovin 2012-03-28 22:19
Hej Elisabeth!
Du skall absolut besöka Trandansen. Det är en unik sevärdhet i Sverige!
Lycka till,
Mvh
Bob
Trana håller om solen är ju självklar, men även morgoninflygningen är mycket fin, med sin nästan grafiska effekt. :-)
Svar från Bob Bovin 2012-03-29 07:41
Tack Olle!
Man ska vara där innan solen går upp, och det magiska ljuet av trumpeter.
Mvh
Bob