UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#677. Våren är här, vilka härliga vårtecken!

Ljuset kommer tidigare på morgonen!! –snön smälter bort!! De först blommorna sticker upp mot solen, vid sydväggen. Människorna vänder ansiktet mot solen!! Det verkliga vårtecknet är dock det här!!

Vår för mig är den tid då cykeltävlingarna startar i Europa. Just nu rullar Paris-Nice igång och det är bara att bänka sig framför TV och ratta in Eurosport.

Sauternes kyld för cykel. Olympus med 45/1,8 gluggen. Bl. 8.

Roberto Vacchi kommenterar mycket sakkunnigt och roligt!! Det är ett nöje att följa med i loppet. Det är bara att korka upp Sauternes flaskan från 1976!! –ropa in äppelkakan, som assistent Ninni bakat. Så är den första vårveckan räddad!!

När man sitter där och beundrar cyklisternas framfart så kommer tankarna tillbaka till den tiden då cykel var en aktad sport i Sverige?? Då man rullade med i följebilarna på de nationella tävlingarna och rapporterade i tidningen Corren i Linköping. Här kommer en bild från den tiden!! Känner du igen cyklisterna?? Tävlingen är Monark-Crescent-loppet och året är 1962. Det var en lagtempotävling mellan Varberg och Uppsala och man hade lag från olika länder med.

Paul Munther, Gösta Fåglum, Sven-Uno Stensson och Sonny Green kör mot Motala.

Jag hade då en Hasselblad 1000F med en 80mm glugg.

Postat 2013-03-06 07:05 | Läst 6656 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#676. Vill du bli en berömd fotograf?? –här är hur det går till!

Många drömmer om att bli en berömd fotograf!! Hur skall det gå till?? En hjälp kan vara att studera hur berömda fotografer blivit till tidigare! Då framgår det tydligt att man kan göra på följande sätt!

Tänk efter?? De flesta berömda fotograferna är kända endast för några få bilder!! Även om de har tagit hundratals riktigt bra. Skall vi göra ett tankeexperiment?? –jag nämner tre berömda fotografer, så får du associera till en bild?? Jag är ganska säker på att vi tänker på nästan samma bild?? Fotograferna är:

Robert Capa, Ansel Adams och Eugene W Smith.

En av de saker som slår mig! --den digitala revolutionen gör att många fotografer tar många fler exponeringar!  De kommer tillbaka från semestern och skryter om att de tog tusentals bilder eller säger att de tog hundra tusen exponeringar under det senaste året. De lägger ut flera varianter av samma bildskott på nätet!!

Det är inte rätt sätt att bli berömd. Ingen blir någonsin känd genom att ta massor av bilder. Enda anledningen att ta många bilder är att det kan hjälpa dig att få någon mycket bra bild i stället för ett fåtal som är ganska bra. Om du bara tar halvbra bilder, spelar det ingen roll om du får 50 av dem eller 500. Det betyder inget, inte om ditt mål är att bli berömd??

Om du skall bli berömd måste du satsa på att ta några få superbra bilder –och det gäller att publicera dem så mycket och så ofta som möjligt. Du måste bli din egen reklamagent?? Tryck upp affischer och kopiera stora bilder!! --skicka runt dem till tidskrifter, gallerier och utställningar!!

Så jag har bestämt mig för att göra mina bästa bilder kända!! --och jag börjar i den här bloggen!!

Den här bilden har blivit utvald som ”nominated” vid New York Photo festival år 2008, i tävlan med andra fotografer, bl. a Elliot Erwitt. Min bild vann inte. Samma bild valdes senare ut i en Canon granskning av Editor choise, Aidan Sullivan, år  2009. Samma bild är publicerad i Camera Natura.

Isbjörn på isblock vid Svalbard.

 Den här bilden valdes till bästa fotbollsbild 1958 av tidningen MATCH.

AIK-målvakten Jörgen Ekengren boxar till Sören Nilsson, eller bollen, i en allsvensk match i Motala. Bilden publicerades i tidningen Östgöten. 

 PS.

De bilder jag tänker på när jag ser de tre ovanstående fotograferna är:

Robert Capa = den suddiga bilden med  soldaten i vattnet, från dagen D

Ansel Adams = månen över kyrkogård i Mexico

Eugene W Smith = två barn som vandrar ut i ljuset.

DS.

Postat 2013-03-05 07:10 | Läst 7475 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#647. Juniorplåtis på Östgöten?? –såg en bild?? –som blev en inspiration!!

Som ung fotograf behöver man förebilder?? –plötsligt dök en upp igen?? Så juniorplåtis blev påmind om hur fina bilder pressfotograferna tog på femtiotalet!! –den här tog Tore Ekholm!!

Det är skönt att vara nostalgisk?? –ibland dyker gamla bilder upp!! Hos mig finns ofta sportbilder på närhinnan!! –när jag ser dagens sportbilder i tidningen?? Märkligt nog kommer jag ihåg fotografens namn!! –vanligen kommer jag inte ihåg namn alls. Så när jag såg regndrypande bilder från någon match så föll tanken på sportfotografen Tore Ekholm!! –som bland annat jobbade på Stockholms Tidningen och Aftonbladet under 50-talet.

Idag är det ju bara att googla, och så är bilden där! Det visade sig att Tore Ekholm givet ut en bok 1991 och då var det bara att leta på antikvariat.net. Ser man på!! --där var det flera exemplar att köpa!! Jag köpte en för 120 kr!! –en spottstyver!!

Morgonfika med boken som innehåller mitt favoritfoto av den regntyngda målvakten tagen av pressfotografen Tore Ekholm.

Boken Elefantbegravningen (ISBN 9177984692) av Tore Ekholm har bilden på den blöta målvakten på omslaget. Jag minns att jag såg bilden i en amerikansk fototidskrift 1958!! --och jag blev överraskad över hur bra och enkel en sportbild kan vara. Boken jag köpte nu är en nostalgisk guldgruva, med klassiska pressbilder. Roliga berättelser!! --som till exempel Tores bilder av Bob Beamon`s världsrekordhopp i längd!!  Boken har en dedikation av författaren till vännen Bo?? –man undrar om detta är den klassiske SE-fotografen Bo Dahlin??

Juniorplåtis var ju anställd på tidningen Östgöten vid den här tiden!! --och plåtade ofta fotboll. Det blev även någon bild tagen genom nätmaskorna på Folkungavallen!

Match på fullsatt Folkungavallen, med hemmalaget Derby, i Linköping 1958.

Pressfotograferna på landsbygden?? --som i Linköping!! Hade vid den här tiden!! –vanligen Rolleiflex kameran i sin hand och satt mycket nära målet!! Man var mer eller mindre mitt i spelet?? –som i den här bilden!!

Derby anfall på Folkungavallen i Linköping 1958.

Postat 2013-02-04 06:56 | Läst 8982 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#574. Zlatan vår kulturarbetare?? –likheten med dansen??

Zlatans fantastiska mål nr 4 på nya arenan, jämfördes med Pablo Picasso av  Dennis Dahlqvist från Kulturnyheterna i sportspegeln!! Kulturpanelen på Gomorron Sverige höll inte med om att målet var en kulturyttring!!

Nu kan man ha olika uppfattning om vad kultur är för något?? Men jag tycker Zlatans mål var ett konststycke enligt min mening, likt den spark jag plåtade på Folkungavallen i Linköping 1958!!

Ur min synpunkt så är elitfotboll en form av kultur (kanske kroppskultur), eftersom det är ett skådespel inför publik!! –som kräver skicklighet och träning. Ett stort antal åskådare är beredda att betala ansenliga summor för att beskåda denna kulturyttring!! –de är betydligt fler än de som går och ser på teater och balett! Nu kommer genast invändningen!! –som tidigt framfördes av Birgitta Andersson i en Knäpp upp revy (tror jag)?? –smutsiga fotbollspelare kan väl ingen tycka om? Allra minst är det kultur?? Så kan man ju tycka om man ser den här bilden!

Lika fullt är det många åskådare - och enligt mitt tycke finns det en viss likhet med balett??

Det är ju ingen, vad jag vet, som inte tycker balett och dans är en del av vår kultur?? Det är ju ingen tvekan att detta är en mycke tidig kulturyttring, som säkert utövades redan när vi bodde i grottor. Dans kan ju dessutom vara en fantastiskt estetisk upplevelse!! –som blir uppenbar när man ser de olika folkslagens danser. Som kanske framgår av den här bilden jag tog i Phoenix 1979, när en mexikansk grupp dansade i en parad.

Nu finns det en koppling mellan dans och fotboll, i alla fall i amerikansk fotboll!

Så för mig råder det ingen tvekan om att sporten är en del av vår kultur, nu kanske detta leder till att jag får på tafsen?? Jag får väl ta det?? –jag har aldrig strävat efter att sitta på bandvagnen!

Postat 2012-11-23 07:01 | Läst 6328 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#555. ”Juniorplåtis” på tidningen Östgöten?? –eller gröngölingen misslyckas??

Pressfotografen på 50-talet använde huvudsakligen Rolleiflex som verktyg! Nyanställd gröngölingen försökte införa småbild, med Contaflex III?? –det gick inte så bra!! Första fotouppdraget misslyckades!!

Det är inte ofta som man visar upp sina misslyckande. Nu är tillvaron full av missar, och den som inte är beredd att misslyckas kommer inte att hitta på något nytt! När jag började som vikarie på tidningen Östgöten 1958, var jag 15 år, och det var nödvändigt att  lära sig att använda Rolleiflex och blixt. Praktiskt taget varje jobb utfördes med denna kombination, natt som dag. Den film som användes var Tri-X, som framkallades i tank med D-76. Om det var brottom så torkades aldrig filmen utan den lades blöt på en tjock glasskiva i förstoringsapparaten. Förstoringspappret Agfa Brovira soppades i D-72. Pappret fixades och sköljdes i vatten och blåsprit och torkades på glansplåt.

Juniorplåtis fick ofta gå på sportuppdrag. De mindre viktiga, naturligtvis, som simning utomhus i Tinnerbäcksbadet. Den här sommaren gästades Sverige av den dubbla medaljören Jon Henricks, från Melbourne OS 1956. Han hade världsrekordet på 100m. Sportchefen Kling tyckte inte det var något viktigt uppdrag. Jag tyckte det var kul och tog min småbildskamera Zeiss Ikon Contaflex III och tänkte jag skulle försöka utan blixt!!

Det här skedde vid den tiden då Trädgårdsföreningen i Linköping hade sin vackra träbyggnad kvar!!

Simstadion i Tinnerbäcken var packad till bristningsgränsen, alla ville se en guldmedaljör. Jon kom och knöt fast badbyxorna kring midjan.

Jon Henricks från Australien besöker Tinnerbäcksbadet i Linköping 1958.

Simmarna ställde sig på startpallarna och kastade sig i det kalla vattnet. Här var det inget temperarat bad. Men det gick ganska fort!! --kanske just därför?? Sådär 55 sekunder tog det.

Det gick så fort att jag missade fokus, när Jon forsade fram!! Tänk om jag hade haft en motorkamera??

Å inte nog med det!!  --jag missade också blomsterutdelningen. Det gjorde inte ”Correns” fotograf Magnus Johnson, i bakgrunden, han använde Rolleiflex och blixt.

Jag kunde bara lämna in bilden på Jon i badbyxor till Kling och han gnällde lite, men tröstade mig med att det blir bara en liten 1-spaltare av text till den här sporthändelsen.

Så blev jag heller aldrig någon pressfotograf!!

Postat 2012-11-04 07:20 | Läst 7355 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 22 23 24 ... 34 Nästa