UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#429. Dags för livet ljusa sidor!! –cykel med action!! –TV med tilltugg!!

Sommar, sommar, sommar!! –då kommer livets ljusa sidor fram??—det är bara att inta rätt ställning?? –kyla de rätta delarna?? –skruva på språkförståelsen?? –och ta det allra mest lugnt!!

Den här tiden på året kommer den här typen av händelser att öka i betydelse??

På bilden ovan får Curt Söderlund och Fåglum langning på ett SM någon gång i det förgångna. Den tiden som alla har glömt att den fanns!! –ty datorer fanns inte och sociala medier krävde att man talade med någon!! Curt vann!!

Störst är naturligtvis den stora tävlingen i Frankrike!! –den med de gula färgerna?? –precis samma färg som på den dryck som skall intagas till?? –till den alldeles oemotståndliga ?? –gåslevern??

Så lycka till alla cykelvänner?? –och njut av sommaren = Tour de France!!

Postat 2012-07-01 07:19 | Läst 6864 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#423. Bryta ny mark?? –hopplöst?? –som juniorplåtis på Östgöten!! –1958!!

Speedway visas nästan aldrig i tidningarna idag!! –det sänds på TV!! Nyskapande actionbilder är lika ovanliga idag!! –som de va på 50-talet?? Det fick 16-åringen uppleva som nybörjarplåtis!!

Idag är speedway ganska populärt att sända i TV?? –och sportspegeln visar det ibland?? Dagstidningarna verkar nästan helt ha glömt bort det?? När såg du senast en actionbild i en kvällstidning?? –det är för lite pengar i den sporten.

Man kan kanske förstå det när man tänker efter?? –fyra motorcykelfantomer susar runt fyra varv på en ler-kolstybsbana?? Efter första kurvan händer nästan aldrig något??

Så var det på femtiotalet också?? --men då kom det en hel del publik och tittade på fartdårarna. Ove Fundin och Varg-Olle var rikskändisar!! Motorcyklarna gick nog inte så fort som idag?? –men det var full fart?? –tyckte publiken.

Sportredaktionen på tidningen Östgöten i Linköping var måttligt intresserad av speedway?? –så det var bara när Vargarna från Norrköping kom till Linköping för att slå Filbyterna, som redaktören skickade ut en fotograf!! Å det blev juniorplåtis!! –för vem vill stå på innerplanen å riskera att bli påkörd?? Juniorpplåtis tyckte det var jättespännande?? Ta bara blixtbilder!! –sa Kling på sporten?? Speedway kördes på kvällen, å det var lite ljus i början?? Så jag tänkte att jag tar några annorlunda bilder, utan blixt, än de man normalt tog från innerplanen!! Idag står det nästan aldrig någon fotograf på innerplanen!!

Speedway stadion i Linköping 1958. Paus i gräset för skrapfunktionärerna?

Alla förväntade sig spänning?? –och det uppstod naturligtvis när någon körde omkull!! Å det skulle man ju naturligtvis ta med blixt!! Så de här bilderna kom inte in i tidningen!!

Vargföraren Ove Brodin kör omkull bakom PO Södermann!! Plåtis med basker är Arne Gustavsson. Året var 1957 den 6 juni.

Nytänkande?? --som att ta bilder från starten!! –va inte att tänka på!!  Speciellt inte bakifrån!! Så den här bilden lämna jag inte in till Kling, utan sparade till fotosidan.se.

Startsprut kom först efter några meter, då man hade en startplatta!!

Dagens tidningar innehåller ju få actionbilder (bara 10%)!! --medan man på 50-talet bara hade sådana bilder!! Förklaringen var säkert den att då fanns ingen TV. Att komma till sportredaktören med en bild från depån, där de två stora stjärnorna Fundin och Varg-Olle sitter och samspråkar i all vänskap, var ju ingen ide. Delvis berodde det på att skrivande redaktör satt på läktaren!! –han ville väl inte smutsa ned de blanka skorna i leran i depån!! Så den här bilden kommer nu exklusivt i fotosidan.se!!

Varg-Olle och Ove Fundin i samspråk i depån. Observera ingen blixt!

Idag hade den här bilden varit den enda man hade publicerat i tidningen!! Med en stort uppslagen story om hur fienderna på banan blivit goda vänner efteråt!!

Så vilka bilder tyckte Kling om för tidningen nästa dag?? –jo det blev typiskt blixtbilder?? Men den här kom inte in för det var för mycket publik med i bilden. Det skulle va kolsvart bakgrund?? Observera hur träden lutar i bakgrunden!! –ridåslutaren på bladaren gav den här effekten!! Du har väl sett det förut??

Blixtbild med släp!! Hasselblad 1000F med 80/2,8.

Postat 2012-06-25 06:52 | Läst 11045 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#415. Fotbolls-EM?? –katastrof?? –eller OK?? Action-foto HÄR!!??

Vad tycker du om Sveriges insats i fotbolls-EM?? Tidningarna vältrar sig i katastrofrubriker!! –hur kunde vi ta stryk?? Jag tycker vi ä OK!! –3 mål å bra spel?? Inga actionbilder tidningarna!! –jag har en!!

Lilla Sverige är en förvånansvärt bra idrottsnation!! –trots att få vet var vi bor!! Det beror naturligtvis på att vi är en välfärdsstat!! –ännu?? Det är status att tjäna pengar på idrott!! –annat är det med till exempel forskning?? –eller arbete?? Många svenskar tjänar storkovan ute i världen!! –och gör ett framgångsrikt jobb!! –i underhållningsbranschen?? –sport!!

Det betyder att vi har stora krav på våra pojkar och flickor när de kommer hem och spelar gratis för kung och flagga!! Pressen sätter upp dem på en piedestal och förväntar sig stordåd i alla situationer?? –ingen nation kan ha bättre killar och tjejer än vi?? De glömmer då bort att andra länder med större urval än oss!! –ja, ja, jag vet att Danmark är mindre!!  --skulle kunna va bättre?? –ibland??

I det pågående fotbolls-EM har vi förlorat med uddamål i två matcher!! –grabbarna har spelat bra?? –ja en halvlek var lite nervös!! –å de har haft ledningen två gånger och gjort tre mål!! Sen har de haft lite otur?? –med några snedstudsar?? Framför allt så har de spelat mot bra och kanske bättre lag??

Tidningarna har som vanligt inte haft några actionbilder!! –utan jag fick rycka ut på matchdagen?? –den mot England!! –å ta några riktiga rykande fotbollsbilder!! –så att åtminstone FS skulle få en actionbild av fotbollens Sverige!!

Postat 2012-06-17 07:08 | Läst 4350 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#411. Att lära sig cykla!! –lika viktigt som att gå!! –i framtiden!!

Framtidens transportmedel är inte bilen!! –det är ett fordon som drivs på förnyelsebara bränslen?? – eller muskelkraft!! Då är det viktigt att de små lär sig cykla!! –det vanligaste sättet att förflyta sig?? –efter fotledes.

Det är ett under att cykeln är så lätthanterlig?? –när man väl lärt sig hur det går till?? –och när man har hittat balansen!! Jag lärde mig cykla på en halvstor blå cykel?? –när jag var åtta år!! Jag grät och snyftade och var övertygad att jag aldrig skulle lära mig?? –jag föll och skrapade knäna och gav nästan upp. Men så en dag började det rulla!! –ett under hade skett.

Idag är cykeln minst lika vanlig i trafiken som på 50-talet?? –om inte vanligare. Då fanns inga cykelvägar!! --där fotgängare kunde köras över?? Utan man fick hålla till godo med grusvägen?? –ofta med slirigt grus i kanten. Knattarna får trehjulingar tidigt och i tre- femåldern sätter man stödhjul på en liten cykel. Konstigt nog ofta med för hög utväxling?? Idag finns det särskild handtag att monter under sadeln så att föräldern kan stödja i starten?? –farsan hade en påk han satte ned baktill på cykeln. Han blev tröttare än jag och gav snabbt upp. Det gällde att lära sig själv?? –på den tiden.

I helgen fick jag se undret ske igen!! –det är andra gången!! Första var när den yngste sonsonen från Gamla Stan lärde sig cykla på 30 minuter i den lilla backen vid sommarhuset i Hyttan?? Nu var det äldste sonsonen i Kållered?? --som med hjälp av cykelintresserade fadern lärde sig rulla på två hjul. Det gick fort!! – några vändor med stöd i handtaget, sedan balans och handtaget bort!! Sedan var det bara att härma fadern på sin MTB!! --och till slut kunde inte ens en häftig regnby stoppa glädjen att kunna cykla. Ett stort ögonblick för sonsonen och för en stolt fader!!

Postat 2012-06-13 06:57 | Läst 5754 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#410. Så va kulan i luften!! –EM-fotboll i alla sinnen?? –eller lite nostalgi??

Fotbollen tar över igen!! –kulorna rullar?? –och bollen oxå?? TV, som tidningar, måste slå mynt! Var tar sporten vägen?? –blir det bara kommersiella jippon?? Annat var det förr?? --då fick kavajen och slipsen på!!

Jag är ett sport freak!! –jag älskar att följa dramatiken i TV och tidningar?? Jag beundrar sportfotograferas skicklighet!! –speciellt närheten till händelsen!! I detta hänseende har det skett en förbättring vad gäller TV. Det finns kameror idag som följer händelserna mycket nära!! –nu under EM-fotbollen har man även slowmotion funktion på dessa kamerorna. Mycket bra.

Man har naturligtvis mycket fler kameror i arbete under en fotbollsmatch, jämfört med VM-fotbollen i Stockholm 1958. Då hade man väl på sin höjd tre kameror. Idag har man t o m en kamera som följer stjärnspelarna hela tiden. Nu visar man väl inte precis att de petar näsan, men en del intressanta taktikdetaljer kan ju komma fram och tjuvnyp när bollen är långt borta.

TV är bra för det ger action!! –jag tycker personligen att det är för lite actionbilder i dagstidningarna. Jag ha skrivit om detta tidigare. Jag är säker på att stillbildsfotograferna har massor av actionbilder på sina minneskort.

Jag är sur på TV distributörerna, speciellt den vi har (=något med att man skall komma hem)!! --vår TV har analog signal i ett mycket gammalt nätverk i en samfällighet av radhus. De flesta idag har en full-HD TV och skulle kunna ta emot en mycket skarp bild, men då måste man betala extra till distributionsbolaget. Alltså misstänker jag att det sänds ut en extra dålig analog signal för att man skall gå över till deras full-HD signal!! Detta är naturligtvis bara vad jag misstänker nu inför fotbolls EM!! –alla bolag vill ju tjäna så mycket pengar som möjligt och all trix är tillåtna.

Om du saknar actionbilder från fotboll så kommer det två här som jag tog en gång i tiden då jag var fotbollsplåtare åt tidningen Östgöten. Kamera var Rolleiflex och här är negativen starkt delförstorade för att du ska få action-känsla??

Notera att rock, kavaj och slips var påbjuden vid actionfotboll 1958!! –hos publiken!!

Postat 2012-06-12 07:21 | Läst 4967 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 24 25 26 ... 34 Nästa